Min kurv
0 varer

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke må sælges til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er 18 år eller ældre.

Vinbloggen

Alt om Amarone

Amarone della Valpolicella er en af de få vine, vi betegner som total blærerøvscertificeret, og med god grund! Amarone står i en klasse for sig selv og er en ud af fire italienske vine, der har opnået officiel DOCG-status (den højeste klassificeringsorden der er.) De fleste kender Amarone, men undgår at købe dem på grund af deres høje prismærker. 

Wine Folly

 

Vinen


Amarone kan ikke sammenlignes med andre vine som sådan. Den har en markant "rosinagtig" næse, ekstremt rige og koncentrerede smage, der er elegante uden at være helt overdrevene. Det er typisk en tør vin og på trods af alkoholsniveauer som ofte overstiger 16%, føltes det ikke som for meget. På ganen viser den sig i intense lag med tørrede figner, modne kirsebær, kanel, bittersød chokolade og jordagtige smage. Amarone har også lagringsværdi og kan udvikle sig over 10-15 år og ofte mere!

Cantina Negrar Valpolicella Amarone Classico 2015

Amarone fra egen import - se mere her 

 

Parring af mad med Amarone

Takket være Amarones rige, runde smag og subtile surhed parres Amarone bedst med tungt kød, rustikke gryderetter og stærke oste som feks en ældre parmesan-makker. Hvis du finder dig selv lokalt rejsende i Veneto-regionen, kan du selvfølgelig prøve Amarone til Pastisade de Caval (hestekøds gryderet) som en perfekt parring.


Hvorfor er de så dyre?

De fleste Amaroner sælger for 200-300kr og det er i den lave ende. Man skulle tro det var fordi der var en højt-i-sky-producent bag etiketten eller en big shot-kritiker der har givet den en perfekt score, men det er det faktisk ikke. Overvej lige det her: Den gennemsnitlige flaske Amarone kræver 10,43 kg druer, imens en normal Merlot kun har brug for ca. 1kg. Det skyldes at druerne, når de først er høstet, bruger op til 120 dage på at ligge til tørring, hvor de mister op til 50% af deres vægt. At fremstille Amarone er en arbejdskrævende proces, der også øger oddsene for at noget kan gå galt. Når man arbejder under de forhold, kan man godt forstå hvorfor prisen er som den er.


Processen

Efter høsten sidder druerne på tørrestativer i ca. fire måneder, det er en process som italienerne kalder ”appassimento”, hvor de i løbet af tørringsperioden mister næsten halvdelen af deres vægt. Når syren metaboliseres, stiger sukkerindholdet dramatisk, hvilket er hovedårsagen til at alkoholsniveauerne i Amaroner ofte er 16% eller derover. Skindene begynder også at ændre sig når de tørrer ud og tanninerne begynder at danne længere kæder, som bla. hjælper med at bidrage til den samlede balance og struktur i den helt færdige vin. Efter at druerne er knust, gennemgår de en udvidet gæringsprocess, før de bliver smidt til fem års lagring, normalt i neutrale slaviske eller franske egefade.

Fremtidige Amarone-druer, der tørrer på stråmåtter

Regionen


Verona er en malerisk lille by i det nordøstlige Italien, et sted som bla. er berømt for at have huset Shakespears, Romeo og Julie. Traditionen er stadig bevaret og demonstreret I middelaldercentret som huser et amfiteater, der stadig den dag i dag er vært for musik og teater.

De "rullende bakker" i den omkringliggende Valopolicella-region bruges til at dyrke de tre primære druer som bruges i Amarone: Corvina, Rondinella og Molinara. Klimaet er køligere end andre regioner i Italien, det er noget der hjælper med at få det høje syreindhold frem i druerne. Druerne der bruges til at dyrke Amarone med, er normalt de sidste der bliver høstet i efteråret. Så kan de stille og roligt opbygge de nødvendige sukkerniveauer.

Er der et billigere alternativ?

Da flaskepriser nemt kan overstige 2-300kr og ofte mere, er Amarone ikke ligefrem din "go-to tirsdag aftens"-vin. Heldigvis findes der også Ripasso Della Valpolicella som du sikkert har mødt under talrige navne som "baby Amarone" "Lillebror til Amarone" "Mini-Amarone" osv osv... Det er en stil der i 2009 modtog officiel DOCG-klassificering. Ripasso vin er fremstillet ved at tage Valpolicella-juicen og hælde den over de resterende Amarone-rester. (altså skindende og de knuste druer). Det giver mulighed for at hente noget af Amarones karakter, uden at det tager titusinde år at producere dem. Det giver en lidt lettere krop ift. Amaronen, men smager fantastisk.

 

Vores Ripasso fra eget import - se den her

Så næste gang du leder efter en speciel flaske vin at nyde, kan du overveje at skubbe til taget med en Amarone. Hvis du aldrig har prøvet Amarone, synes jeg helt klart at du burde :-) 


Mvh,
Tobias

Kommentarer
0 kommentarer
10% på første ordre
Automatisk deltagelse i konkurrencer
Notifikation om dagens vin
search image
×
Welcome Newcomer