Sydafrika

Om kollektionen⇾
Flotte og grønne vinmarker fra Sydafrika
Produkttype
0 valgt Nulstil
Årgang
0 valgt Nulstil

Filtrer Alle filtre

Filtrer

Sorter efter

Bestsellere

Pris

Produkttype

Årgang

Druer

Land

Alkohol

Krop

Smag

Rating

Syre

Sorter efter

På europæisk grund hersker fortsat de såkaldte ”gamle” vinlande Frankrig, Italien og Spanien, mens den oversøiske vinproduktion særligt domineres af USA. Men vender vi blikket mod de ”nyere” oversøiske vinlande, finder vi Sydafrika. Et vinland, som vi danskere først relativt sent har stiftet bekendtskab med, men som rent faktisk har hele 350 års stolte vintraditioner på CV’et.

Historie

Historisk set dateres den sydafrikanske vinproduktion tilbage til 1652, da hollandske kolonister valgte at bygge en handelsstation ved Kap Det Gode Håb, for at sikre deres skibes transport af varer fra Fjernøsten. De hollandske sømænd var nemlig specielt udsat for skørbug. En sygdom, hvor sømandens tænder faldt ud samtidigt med, at hans kræfter svandt ind. Til sidst tærede han langsom ihjel. Man vidste det ikke dengang, men sygdommen skyldtes vitaminmangel. Dog fandt man ud af, at de portugisiske og spanske søfolk ikke nær så ofte blev ramt af skørbug, da de fik en daglig ration af vin. 

Hollænderne importerede vinstokke fra Frankrig og de blev plantet med det formål, at forbedre især de hollandske, men også de øvrige sømænd. 

I 1659 skete den første presning af nogle få druer i Sydafrika. Dagen blev skelsættende, og den dag i dag, er det en festdag år efter år i Cape Town. De franske protestanter, også kaldet huguenotterne, smidt ud af Frankrig i 1685. Det eneste sted de havde mulighed for at nedsætte sig var i Sydafrika. Med sig tog de deres enorme viden om vinavl, hvilket for alvor satte gang i vinproduktionen i Sydafrika. Langt de fleste slog sig ned i Franschhoek, og det bære byen stadig præg af i dag.

Sydafrika har en blå nationaldrue, der hedder Pinotage. Det er en krydsning mellem Cinsault og Pinot Noir druerne, og den kan dateres tilbage til 1925. Pinotage er en sydafrikansk specialitet. En specialitet, som de har avlet og forædlet i over 80 år.

Smag og karaktér

Sydafrikanske rødvine er generelt karakteriseret ved at være lettilgængelige, frugtige og ofte kraftige og krydrede i deres smagsudtryk. Landet byder dog også på stribevis af forfinede hvidvine med stor smag, fylde og frugtnoter. Dette skyldes ikke mindst det varme og solrige klima, der præger landets vinproduktion. Størstedelen af vingårdene er nemlig placeret i en bælteformation omkring Cape Town fordelt over en række regioner og distrikter – mere præcist fire regioner og 21 distrikter. Blandt disse er særligt Constantia, Stellenbosch, Franschhoek og Paarl verdenskendte for deres rige vinproduktion, og druevarianterne spænder fra den lokale, hvide drue, Chenin Blanc, til mere internationale klassikere såsom Cabernet, Shiraz og Pinot Noir samt den lokale rødvinsdrue Pinotage.

Sydafrikas varme

Den generelt høje luftfugtighed er med til at dæmpe tanninerne i de sydafrikanske vine, mens de varme temperaturer opbløder tanninerne og opkoncentrerer frugtsmagene og -aromaerne. Netop dette kendetegner Sydafrika som vinland, der de seneste år i den grad har taget et tigerspring på den internationale vinscene med en velfungerende vineksport og et stødt stigende antal vingårde- og huse.

Vine fra Sydafrika hos Den Sidste Flaske

Sydafrikansk vin er et nyere område, som vi hos Den Sidste Flaske er ved at bygge op. Udvalget er i skrivende stund alle fra samme vingård, som er beliggende i Western Cape. Prøv deres hvidvine Umbala Chenin Blanc og Umbala Sauvignon Blanc. 

Hvis du mere er til rødvin, kan det klart anbefales, at du prøver Umbala Shiraz. Alle 3 vine tager dig med på en rejse til Sydafrika. Og helt ærligt! Så er der value-for-money at hente ved dem alle 3!