Man må godt drikke vin til fastelavn!

Man må godt drikke vin til fastelavn!

Så er det blevet den tid på året, hvor der er nuttede børn i endnu mere nuttede udklædninger hvor end man kigger hen. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk var fastelavn oprindeligt en fest for de voksne.

Her slog man sig løs, spiste god mad og drak rigelig med vin inden fasten. Indtil omkring 1900-tallet havde man skikke som den, at karlene red fra gård til gård, hvor de fik en sjus og til sidst stimlede sammen til en omgang tøndeslagning. Andre traditioner var, at folk maskerede sig og efterfølgende løb rundt i byens gader og skræmte hinanden eller tog på maskerader, hvor der blev slået godt til Søren.

Skikken omkring tøndeslagning for voksne bliver stadig hold i hævd på Amager, hvor man i fine uniformer slår til tønden fra hesteryg og drikker punch. Men ellers er fastelavn i dag mest en børnefest. Måske man vi skulle lave om på det og genoptage festlighederne. På den anden side er der også visse fordele ved, at skikkene ændrer sig. Langt op i 1800-tallet var det nemlig normalt at rise sin familie til fastelavn for at fordrive synderne. Med det i tankerne er det måske ikke så slemt, at bliver vækket af små stemmer der skråler 'festelavn er mit navn' alt for tidligt på en søndag.