Chile

Om kollektionen⇾
Flotte og røde vinmarker i det varme og bjergrige Chile
Produkttype
0 valgt Nulstil
Årgang
0 valgt Nulstil

Filtrer Alle filtre

Filtrer

Sorter efter

Bestsellere

Pris

Produkttype

Årgang

Druer

Område

Alkohol

Krop

Proptype

Smag

Rating

Størrelse

Syre

Sødme

Tanniner

Sorter efter

Som vinland er Chile ikke bare yderst populært blandt danskerne, men det er også verdenskendt af mange andre årsager. Landet er det eneste i verden, der aldrig nogensinde er blevet plaget af den ødelæggende vinlus, hvilket må tilskrives de unikke klimatiske forhold, der skaber dårlige vækstbetingelser for svampe, insekter og lignende. Chile ligger på top 10 over de største vinproducerende lande og hæfter for en stor vineksport og en voldsom stordrift med lave omkostninger. Det er blandt andet grunden til, at vi i Danmark særligt forbinder Chile med relativt prisvenlige hverdagsvine med god kvalitet til prisen. 

Chiles vilde vinhistorie

Chiles vinhistorie strækker sig langt tilbage til 1850’erne, hvor nogen rige godsejere besluttede sig for, at de ville producere bedre vin end den, der kom ud af af den lokale drue Pais.

Denne drue var i højsædet helt frem til 1850’erne, hvor moderniseringen af vinindustrien satte de franske druer på vinkortet – herunder særligt Cabernet Sauvignon.

Godsejerne importerede mange forskellige og velkendte druer fra Frankrig. Udover Cabernet Sauvignon importerede de blandt andre druesorter fra Alsace, Bordeaux, Bourgogne og Champagne. Mange af vinstokkene kom fra de franske Cru Classé slotte.

Disse vinstokke blev importeret inden Vinlusen gjorde sit indtog i Europa, der lagde vinproduktionen ned i store dele af Europa. Dermed er de eneste oprindelige Cru Classé vinstokke der findes i dag, dem der findes i Chile. Chile blev som et af de få lande, aldrig ramt af Vinlusen. De er upodede og er mere resistente overfor sygdomme. Dertil kommer, at de skal sprøjtes mindre og de kan blive langt ældre end de moderne, podede vinstokke. 

I 1870'erne producerede Chile allerede vin nok til eksport, hvilket de endte med at høste stor anerkendelse af og de vandt mange guldmedaljer i Europa. 

I dag dyrkes der mere end 20 forskellige druevarianter i Chile, der blandt andet inkluderer de røde druesorter Carménère, Zinfandel, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Sangiovese, Barbera, Carignan og Malbec samt de hvide druer Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Sauvignon Vert, Riesling, Gewürztraminer, Viognier, Torontel, Muscat og Pedro Ximénez.

Den tydelige franske inspiration stammer fra Don Silvestre Errázuriz, der i sin tid blev den første, som importerede et udpluk af de franske vinsorter til Chile. De franske druer dyrkes i stor stil på tværs af de fem officielle vinregioner, hvor særligt Bordeaux-sorterne er udbredte. 

Klima, produktion og resultat

Klimatisk er Chile domineret af en kold havstrøm (Humboldt) og ikke mindst Andesbjergene, hvilket betyder, at der dagligt blæser vinde først den ene vej og så den anden i det tørre, ørkenlignende klima. Samtidig er der tale om en ekstremt frugtbar jordbund, som giver de bedst tænkelige vækstbetingelser for druerne.

Vinbønderne er således aldrig tvunget til at skulle høste for tidligt eller sent, men kan derimod plukke druerne lige nøjagtig på det tidspunkt, hvor de er mest modne.

Resultatet er en lang række smagfulde og komplekse vine fra Chile, der typisk bærer præg af frugtige og krydrede smagsnoter fra de franske vine samt bløde og fyldige vine. I dag bliver mere end 60 % af den samlede chilenske vinproduktion eksporteret til hele verden fordelt på over 150 lande. 

Vin fra Chile hos Den Sidste flaske

Vin fra Chile er en mindre, men nøje udvalgt del af sortimentet hos Den Sidste Flaske. Prøv denne hvidvin, Errazuriz Max Reserva Sauvignon Blanc. Det er en hvidvin fra det mest populære og respekterede vinhus i Chile og så score den højt hos James Suckling.

Hvis du mere er til rødvin, bør du læse mere om Ventisquero Grey (Glacier) Cabernet Sauvignon, Ventisquero Grey Syrah eller Arboleda Brisa 2016. Her får du smæk for alle pengene på både smag, kvalitet og oplevelsen af Chile.