Puglia

Vinregionen er beliggende i sydøstlige hjørne Italiens støvle, Puglia ligger fra hælen til lige under midten af ​​kalvehøjden, hvor Gargano-halvøens 'ansporing' stikker ud i Adriaterhavet. Hælen Salento-halvøen indtager den sydlige halvdel af regionen og har stor betydning for Puglias identitet. Det er ikke kun kulturelle og geografiske forskelle, sammenlignet med det nordlige Puglia, men vinene er også forskellige. Hvor nord er lidt bakket og mere forbundet med skik og vinfremstilling i det centrale Italien, er syd næsten helt fladt og bevarer en stærk forbindelse med sin græsk-romerske fortid.

Klima og terrior

En af de faktorer der binder det nordlige og det sydlige sammen er de afgrøder de dyrker, her er der tale om oliven som den første, og så druer som nummer to. Faktisk er regionen ansvarlige for næsten halvdelen af hele Italiens produktion af olivenolie.

Vinen herfra er et produkt af et forskelligt landskab, det varme klima og den frugtbare jord gør det let at dyrke næsten alt. Puglia er omgivet af vand på tre sider, der tillader kølige brise fra Middelhavet til moderate vingårdstemperaturer.

Den altoverskyggende vinddrue fra Puglia er Primitivo som udgøre 40% af alt vin der produceres i regionen, herefter kommer Negroamaro med 16%.

Primitivoens særlige kendetegn

Primitivo er en enorm moden italiensk drue, som er stoltheden i regionen. Primitivo er en dejlig vin, der er meget mørk, meget saftig og meget høj i alkohol. Druen menes at have sin oprindelse i Kroatien, hvor den er kendt som Crljenak (shill-ee-ah-nock). Den blev derefter bragt til Italien og videre til USA i 1800'erne, hvor den trives under den californiske sol. Primitivo er meget velkendte for at være fyldige frugtbomber. Ligesom Californiske Zinfandel har de et meget højt indhold af alkohol på grund af, at druerne modner hurtigt. Primitivo er en fantastisk grillvin. 

Hvad for noget mad skal man parre med Primitivo?

Puglianske vine fungerer godt sammen med en række forskellige fødevarer. En syditaliensk trattoria ville være ufuldstændig uden en af de regionale vine. De rå elementer i det syditalienske køkken er velegnede til lyse  og let drikkelige rødvine som dem fra Puglia. Friske grøntsager, frugtagtige tomater og pebret olivenolie suppleres let med de modne og store smage som vin fra Puglia indeholder.

22. jun. 2021

Italien

Læs mere