Italien

Italien, vin og mad – tre ting, der hos de fleste mad- og vinelskere er som sød musik i ørerne. Italiensk vin er både kendt og beundret over hele verdenen, for ikke at nævne, af italienerne selv. For, hvis der er noget, som italienerne virkelig går op i med liv og sjæl, er det god vin. 

Fantastiske Italien

De italienske vinbønder har fremstillet vin i mere end 2.000 år, hvilket i dag har resulteret i en klokkeklar førsteplads på listen over verdens største vinlande målt på vinproduktion – med henholdsvis Frankrig og Spanien i hælene. Og selvom store dele af vinproduktionen må tilskrives billigere vin til blandingsformål, byder Italien på et væld af eksklusive kvalitetsvine, som bl.a. Barolo og Amarone.

Stolte traditioner

Den italienske vindyrkning har dybe rødder i en stolt vintradition, der er integreret i italienernes kultur og hverdag, og som gang på gang smitter af på de danske middagsborde. Man kunne fristes til at tro, at det er italienerne selv, som har opfundet vin med tanke på deres tilgang til vin. For italienerne er vin nærmest et kulturelt fænomen. Historisk set stammer vinproduktionen helt tilbage fra Romerrigets tid, men det var reelt set grækerne, der introducerede vinproduktionen til de italienske bønder i forbindelse med deres bosættelse i kolonier på Sicilien og oplandet. Når alt kommer til alt, er det dog italienerne, som har tilvejebragt ufattelig stor betydning for vinproduktion og, ikke mindst, vinperfektion i et historisk perspektiv. 

Italiensk vin 

Charmerende, indbydende og udtryksfulde vine, der alle er perfektioneret med passion og præcision. Sådan beskriver man vel nok bedst de italienske vine, overordnet set.

Som vinland dækker Italien over 20 regioner med over 700.000 hektarer vinmarker, der hver især afspejler deres egen unikke historie, fremstillingstraditioner og typer af vine.

Den store forskellighed skyldes i den grad også de klimatiske forskelle fra nord til syd. Hvor det norditalienske fastlandsklima typisk byder på mere elegate vine såsom Amarone og Barolo, leverer det subtropiske Syditalien typisk mere søde, frugtige og fyldige smagsoplevelser, som bl.a. Primitivo og Appassimento, der begge er måder at dyrke vine på.

Der findes mere end 1.000 varianter af druer i Italien, hvoraf cirka 300 tjener til den daglige vinproduktion. Blandt de mest kendte druevarianter kan nævnes Nebbiolo, Barbera, Corvina og Sangiovese samt hvidvinsdruerne Pinot Grigio og Garganega. Men også de sødefulde dessertvine fra Toscana og Sicilien er yderst populære.

Italiensk vin hos Den Sidste Flaske

Italiensk vin er noget af det vin, som vi danskere drikker aller mest af. Hos Den Sidste Flaske har vi, så vidt muligt, alle de forskellige Italienske varianter. Så, hvad end du er til hvidvin, rosé, rødvin eller bobler, har vi noget til en hver smag, stil og pengepung. 

Af hvidvin er værd at nævne 47 Anno Domini Pinot Grigio D.O.C, Corte del Golfo Coda Di Volpe Irpinia og Latentia 90 Novantaceppi Moscato. Det er 3 hvidvine fra 3 forskellige områder i Italien, som kan noget på hver deres måde. 

Hvis du mere er til rosé bør du kigge på disse Beatrice Collezione Pinot Grigio Rosé DOC og Baglietti N°1 Organic Rosé. De kommer begge fra Veneto, men er dyrket med forskellige druer. 

Italiensk rødvin går man aldrig galt med. Her kan du bl.a. se nærmere på disse Primitivo Susumaniello Salento Boccantino, som er én af vores absolut bestsellers, med god grund. Amarone Della Valpolicella Campo Leon DOC eller Ceretto Barolo 2015 - Amarone og Barolo, behøver jeg at skrive mere? ;) 

Skal der være fest, så lad der være fest med nogle skønne, italienske bobler som f.eks. Baglietti Prosecco No. 10 eller Mille Bolle Spumante Rosé Brut.

22. jun. 2021

Manduria

Læs mere

22. jun. 2021

Puglia

Læs mere