Svinekød / Gris

Alle filtre
Ryd alle
Bestsellere

Du har set 12 ud af 95 produkter

Svinekød er knapt så kraftigt i smagen og teksturen som f.eks. okse- og lammekød. Derudover har svinekød en naturlig sødme, som også gerne skal matches i vinen. 

Ud fra grisekød kan man lave mange retter, hvad enten det være sig frikadeller, hamburgerryg eller en steg. I denne guide vil jeg komme ind på nogle af de mest gængse retter, samt helt generelt for grisekød. Vigtigt at nævne er dog, at man ikke kun parrer vinen til kødet, men til hele retten. Det gør altså derfor en forskel om du serverer frikadellerne med flødekartofler eller en sommersalat - eller noget helt tredje. Under alle omstændigheder kommer jeg i hvert fald ind på kødet:

Svinekød generelt

Helt generelt er grisekød meget magert og kræver derfor knap så kraftige vine som meget andet kød. Typisk er Zinfandel og Pinot Noir de bedste rødvinsparringer, selvom den rigtige Syrah bestemt også kan smage godt til. Derudover er flere hvidvine, såsom Riesling, Pinot Gris eller Grüner Veltliner ligeledes gode matches, og kan tage måltidet til helt nye højder. Nogle udskæringer er selvfølgelig mere populære end andre, hvorfor en kort og kontant guide kan være nyttig at have ved hånden:

Frikadeller

Ja, man kan jo ikke lave en guide på grisekød og vin, uden at komme ind på den klassiske "frikadelle-vin". Dette udtryk dækker ofte over en vin, der er billig med god værdi for prisen, hvorfor du kan drikke den i hverdagen, til f.eks. frikadellerne, som jo sjældent ligefrem er weekendens forkælelse men derimod typisk en lækker aftensmad en tirsdag aften. 

Der er dog stor forskel på frikadeller, og man kan sagtens gøre sig et større og indbydende måltid med dem. Om du serverer flødekartofler, kartoffelbåde eller rødkål til, kommer også til at påvirke hvilken vin. 

For mig at se er frikadeller en hverdagsret, og derfor vil jeg også anbefale noget hverdagsvin. En god Zinfandel eller Primitivo er mild og balanceret i smagen, og komplimenterer faktisk frikadeller meget godt. Det er derudover et godt bud på en hverdagsvin, da netop disse vine kan fås i høj kvalitet for meget billige penge. 
En mild Pinot Noir er også en mulighed til frikadeller, som er afrundet og frugtig, som kan spille godt med frikadeller, og også ofte fåes til en fornuftig pris. 

Svinemørbrad

Svinemørbrad er en personlig favorit i min husstand. Et lækkert stykke kød til en god pris, som man med krydderier og marinade kan gøre umådelig lækker. Vinen tilhørende afhænger derfor naturligvis også af netop marinaden, krydderierne og tilbehøret. Men tager vi udgangspunkt i en helt standard svinemørbrad uden så mange dikkedarer, er udvalget af vin egentlig ganske ligetil. 

En svinemørbrad er en meget mager udskæring, og vinen dertil bør derfor heller ikke være så kraftig. Man kan sågar servere hvidvin i form af en fyldig Riesling eller en god Grüner Veltliner - bare der er godt med syre i vinen, så smager den super godt sammen med en svinemørbrad. Vil du holde rødvin til hovedretten er en let Pinot Noir lige valget, der tilføjer smag og frugtige noter til kødet. En Amarone bliver måske lige kraftigt nok, men en lidt lettere Ripasso kan også kombineres for en lækker smagsoplevelse. 

Hamburgerryg

Hamburgerryg er meget saltet og magert kød. Igen kan både hvidvin og rødvin fungere til denne type kød. Af hvidvin må den gerne være frugtig og sød med en fyldig krop - det kan f.eks. være en kraftig Riesling, som med både sødme og fylde kan tilføje en masse værdi til dette kød. Igen kan en Zinfandel også nå langt med sine milde og frugtige noter. Da der ikke meget fedt er på kødet er en kraftig rødvin ikke sagen, men hvis du alligevel vil op og have lidt ekstra til menuen, så kan en Pinot Noir fra Bourgogne også nå rigtig langt til hamburgerryg. I Frankrig har deres vine ofte ikke meget garvesyre, som er helt perfekt til det lette kød. 

Helstegt pattegris

Helstegt pattegris er noget mere fed og fyldig end de fleste andre udskæringer og typer af svinekød. Du kan derfor også tillade dig at servere en vin med lidt mere fylde end nogle af de andre udskæringer - selvom Zinfandel, Pinot Noir og Riesling ligeledes passer formidabelt til helstegt pattegris. 

Du kan dog også servere en Ripasso, som giver en masse smag. Vil du virkelig have noget power på, kan en Amarone også foreslås, selvom den ikke bør være alt for kraftig, for ikke at udvande kødet. En chileansk Carménèreer også udsøgt til helstegt pattegris, der er en god mellemting mellem kraft og ynde. 

Flæskesteg

Flæskesteg har også godt med fedt og masser af smag. Zinfandel og Pinot Noir tager dig rigtig langt med flæskestegen, men en hvidvin kan faktisk også komplimentere kødet og flæskesværet; Pinot Gris eller en sød Riesling får virkelig munden til at løbe i vand. 

Hvad enten du vil have det ene eller det andet, er alle ovennævnte vine meget gængse druer, og altid en god idé at have derhjemme - både som hverdagsvin til maden, men også til at drikke rent og nyde et godt glas vin.