Kan man drikke vin på slankekur?

Kan man drikke vin på slankekur?

Det ikke længe siden vi gik ind i det nye år, hvor der som traditionen tro er en masse danskere der laver nytårsforsæt med vægttab som omdrejningspunkt. Fitness-industrien kører derud af, og vi prøver at være sunde som aldrig før. Denne fitness-bølge har selvfølgelig, som alle andre erhverv, lidt et knæk under corona-krisen. Ikke desto mindre er det stadig relevant at vide, om du nu kan drikke et glas vin til middagen hist og her, og stadig ikke bryde dit nytårsforsæt om at få en strandlækker sommerkrop! Læs med her i bloggen for at finde ud af mere.. ;-) ! 

Basics for et vægttab

Formålet med en slankekur er at reducere sin vægt. Tendensen til slankekure ses efterhånden i alle aldersgrupper, hvor vi i takt med digitaliseringen og udbredelse af sociale medier konstant bliver mindet om hvad den "ideelle krop" er for noget og af hvilken størrelse. Hvorvidt om dette er en sund tendens eller ej kan diskuteres, men det kan vi tage i et andet blog opslag! 

Nu skal det nemlig handle om det helt essentielle -> Kan man drikke vin under slankekur? 

Dette er et spørgsmål du måske ofte har stillet dig selv. For at besvare dette, er vi først nødt til at få styr på et par grundlæggende facts. Dette drejer sig bl.a. om hvad der er helt basic og grundlæggende for et vægttab. 

Vores kroppe fungerer sådan, at vi individuelt forbrænder x antal kalorier om dagen, blot ved at sidde ned, ligge ned, trække vejret eller endda sove. Hvor meget vi forbrænder kan være påvirket af flere faktorer, heriblandt alder, køn, vægt og stofskifte. Denne forbrænding kaldes for hvileforbrænding eller basalstofskiftet. Helt grundlæggende er du nødt til, inden startforløbet på din slankekur, at få styr på hvad din hvileforbrænding er. På denne måde kan du nemlig sammensætte din diæt således at du ikke indtager flere kalorier end du indtager, også kaldet dit ligevægtstal. Dette er et udtryk for den mængde kalorier du skal have hver dag for at bevare din nuværende vægt. Hvis du indtager mere end det tal, så tager du på, og hvis du indtager mindre så taber du dig modsætningsvis.

Mange tænker ikke tænker over er, at et vægttab ikke udelukkende kan opfyldes ved intensiv træning hver eneste dag. Du kan træne så meget du vil, men hvis du spiser som du plejer, dvs. godt med sovs og XXL portioner til morgen, middag og aften, så kan alt denne træning faktisk være "ligegyldig", i den forstand at du alligevel indtager flere kalorier end du har forbrændt i løbet af en dag. Dette betyder i sidste ende at du stadig tager på!

Faktum er altså, at for at tabe dig er du nødt til at forbrænde flere kalorier end du indtager, eller at indtage færre kalorier end du forbrænder modsætningsvis. Den mængde kalorier du forbrænder i løbet af en dag kan så styrkes af sideløbende træning, men et godt udgangspunkt er ALTID at beregne dit "ligevægtstal", dvs. det antal kalorier du forbrænder ved hvileforbrænding og som din krop automatisk forbrænder hver dag. Hvordan du beregner dette kan du læse mere om på internettet, det er dog noget der bestemmes afhængig af køn, vægt og alder. Derudover spiller dit stofskifte som sagt også ind. 

Nu når der er styr på the basics, kan vi igen reflektere over spørgsmålet der er kernen for dette blogindlæg; nemlig om man kan drikke vin under en slankekur! 

Go or no-go? Et spørgsmål om prioriteringer!

Hvis du har en slankekur hvor du hver dag må indtage f.eks. 1600 kalorier, så er det faktisk helt op til dig selv hvordan disse 1600 kalorier fordeles (more or less) - du må bare ikke overskride de 1600 kalorier! Med andre ord, så kan du altså sagtens få plads til et lille glas vin til din kyllingesalat - det handler blot om prioriteringer! Det skal ikke forstås som en opfordring til at cutte maden hele dagen, og istedet blot drikke 10 glas rødvin fordelt ud over dagen og stadig være under de 1600 kalorier - det tror jeg vi begge ved ikke er særligt sundt. Men det handler mere om, at du ikke skal sige til dig selv at nogle fødevarer er "forbudte" og fuldstændig no-go! 

Noget som mange personlige trænere også reklamerer med, og som også er meget omdiskuteret er den såkaldte "cheatday". Nogen elsker det, andre hader det. Dog er de fleste personlige trænere enige om, at et vægttab eller en slankekur ikke handler om blot at have et forløb på 3 måneder og så vende tilbage til gamle rutiner - det handler derimod om at skabe langsigtede og mere permanente livsstilsændringer. Derfor, uden at gøre mig klog på hvad det indebærer at være personlig træner, fordi det er jeg slet ikke kvalificeret til, så vil jeg alligevel påstå at det er langt sundere at tillade sig selv et glas vin i ny og næ ved siden af en sund og næringsrig kost samt motion.

Din slankekur skal ikke kun handle om lige at være på keto-kur i 3 måneder og så hoppe tilbage til sovs og kartofler hver dag! Det skal derimod være en decideret livsstilsændring. Hvis DU så vælger at prioritere således, at du af dine 1600 kalorier den ene dag vælger at snige et glas vin ind, på bekostning af måske at indtage lidt mindre af noget andet den anden dag, eller løbe en ekstra tur, så er det altså HELT fint - hvis du spørger mig! 

En vin kommer som oftest i en 75 cl. flaske. Der er også eksempler på større og mindre flasker, benævnt hhv. Magnumflaske og Halvflaske. Se f.eks. denne forrygende Sardón Magnum eller denne dessertvin der kommer i en lille sød Halvflaske på 37.5 cl ;-)

Som med alle andre fødevarer, så er der på siden af disse flasker, (både almindelige, magnums og halvflasker), et skema over næringsindholdet i vinen. Her vil du kunne se mængden af kalorier pr. 100 ml samt hvad vinen ellers indeholder af næringsstoffer. Typisk for hvidvin, alt efter graden af sødme/tørhed, så ligger den typisk på 70-95 kalorier. Rødvin kan være lidt kalorietungere, dog ikke meget. Herefter er det bare op til dig at inkorporere et glas vin som en del af din "kostplan", som ift. vægttab altså er en meget god idé på baggrund af ovenstående snak om ligevægtstal og at sørge for at indtage færre kalorier end du forbrænder!

Forstå mig ret, det er da ikke noget jeg anbefaler du gør HVER dag, men en gang imellem kan du altså SAGTENS drikke et glas koldt rosé og samtidig bevare et vægttab. Derudover kan du som et alternativ til vin også prøve dig ad med noget alkoholfrivin. Det indeholder LANGT færre kalorier, og derudover er der af åbenlyse årsager ingen alkohol i. Du vil kunne et eksempel på sådan en alkoholfri vin nederst i blogindlægget! 

Kort sagt, for at besvare det centrale spørgsmål om hvorvidt man kan drikke vin under en slankekur eller ej, så må konklusionen være at svaret er JA! 

Det er ikke et glas vin i ny og næ der er til hinder for et vedvarende vægttab, så længe du har et sundt fokus på gode rutiner ift. næringsrig mad og motion, samt bestræber dig på at indtage færre kalorier end du forbrænder i løbet af en dag! 

Så skal vægttabet nok komme, og du vil langt om længe fuldende dit nytårsforsæt.. ;-) 

Personlig heads-up herfra

En lille personlig heads-up herfra: Hos Den Sidste Flaske sælger vi bl.a. denne alkoholfrie mousserende søde vin til en uhyre lav pris. Igen, det er et fint alternativ til dig der absolut forsøger at holde dig væk fra almindelig god vin med alkohol, på trods af jeg ikke anbefaler at danne denne "forbudte fødevare"-tankegang.

Vi forhandler desuden eftertragtede rødvineportvine, champagne eller rosévine til Danmarks bedste netpriser. Vi leverer inden for 1-3 hverdage og giver dig 100% tilfredshedsgaranti.

Bestil 6 flasker eller derover og få gratis fragt på ordren.

Du får masser af ny viden og inspiration som dette indlæg på vores vinblog - husk at tjekke ud hvad vi ellers har af fede indlæg derinde! 

Og sidst men ikke mindst: husk at nyde livet, og at det er MERE END OKAY at drikke et glas vin på trods af du går med et ønske om et vægttab - det handler bare om at skabe en livsstilsændring hvor du ikke indtager mere end du forbrænder. Hvis du mangler hjælp til dette, så findes der heldigvis tusindvis af fantastiske personlige trænere som kan hjælpe dig på rette vej - bare altid husk, at det altid er dig og dit mindset som er det vigtigste redskab til et vægttab.