Vin til påskefrokost | Guide til påskens vin
Find den perfekte vin til påskefrokosten
Påsken står for døren – og det gør påskefrokosterne også. Den danske kultur er verdenskendt for sine stolte madtraditioner, og påsken udgør bestemt ingen undtagelse. Vi mødes med familie og venner omkring det dækkede påskebord med mad bestående af klassiske kolde og lune retter.
Men ingen påskefrokost uden drikkevarer. Og her er det store spørgsmål: Hvilke våde varer serverer man til påskefrokosten? Påskeøl, sodavand, te, kaffe og selvfølgelig den kolde påskesnaps er blevet fast inventar på et traditionelt påskebord. Men hvad med vin? Et alternativt valg, der efterhånden er ved at vinde frem i de danske hjem – og det med rette.
Læs med i dette blogindlæg, hvor jeg guider dig til det perfekte valg af vin til påskefrokosten.
Skål – og god læselyst!
Den ultimative påskefrokost bør (også) inkludere vin
Selvom Corona midlertidigt har sat en stopper for sociale sammenkomster, afholder det ikke de traditionshungrende danskere fra at holde påskefrokost, og alle dage har de våde varer været mindst lige så vigtige som de klassiske småretter og serveringer.
Du kender uden tvivl til den fryserkolde akvavit til sildemadden eller den perlende påskebryg til leverdrengen, hønsesalaten, stykket med saltkød, frikadelle- eller æggemadden. Mange sværger højt og helligt til den varme kop te i forbindelse med osteanretningen eller den sorte kaffe til det lille stykke sødt til allersidst.
Men hvorfor ikke også sætte vin på påskemenuen? Selvom flere og flere får øjnene op for vin til det kolde påskebord, er det fortsat påskebryg og -snaps, der udgør det sikre valg blandt de traditionsglade danskere. But why choose when you can have them all?
Jeg vil gerne slå et slag for at inkludere påskevin i menuen. Ikke nødvendigvis som erstatning for de traditionelle drikkevarer, men som et lækkert supplement, der kan komplementere påskebordets mad og ikke mindst skabe adspredelse.
Men hvilken vin til påskefrokosten skal du så vælge? Lad os se nærmere på det.
Rød, hvid, rosé eller bobler? Et spørgsmål om korrekt food pairing
Det danske påskebord er lidt firkantet sagt en sammenblanding af en lang række små anretninger. Der er både tradition for at servere det kolde påskebord med pålægsmadder i alle afskygninger og forskellige lune retter. Det er derfor heller ikke en helt nem opgave at finde den rette påskevin til formålet. Faktisk er det nærmest umuligt at opsnuse én vin, der kan favne alle de forskellige smage, dufte og teksturer, som påskefrokosten byder på.
Derfor er den store kunst at sammensætte en påskevinsmenu, der går ind og arbejder med food pairing til de enkelte serveringer. Det vil sige at finde forskellige vine, der komplementerer anretningerne individuelt – frem for bogstaveligt talt at skulle gabe over en for stor mundfuld. For den perfekte vin til fisk er ikke nødvendigvis den perfekte vin til lam – eller ost for den sags skyld.
Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Her får du en række hurtige og gode ”wine and food pairings”, der kan gøre årets påskefrokost til en kulinarisk oplevelse, du sent vil glemme.
Vin til laks, rejer, fiskefilet og sild – den hvide og lette ende
Vi lægger ud i afdelingen med vin til fisk. I ethvert dansk påskebord indgår typisk fisk af forskellige slags – lige fra den fede makrel, karrysild og klassiske, marinerede sild til den fine laks, de sarte rejer og den friske fiskefrikadelle.
Fællesnævneren for vin til fisk og skaldyr er som hovedregel, at du bør vælge en hvidvin eller alternativt en let rosévin. Til de sarte og fine fiskesmage – fx vin til laks eller rejer – vil jeg anbefale en mineralsk og frisk Riesling eller Chablis, der kombinerer en vis sødme og frugtig karakter med en sprød renhed. Perfekt til at hamle op med fedmen fra laksen eller fiskefileten. Til den karakteristiske sild vil en klassisk Grüner Veltliner være oplagt til at balancere den gennemtrængende smag med en god syre.
Og skal det være ekstra festligt, vil der ikke være noget i vejen for at poppe en perlende cremant eller let cava – i den tørre ende af skalaen vel at mærke.
Vin til de lune deller, leverdreng og bacon – den kraftige sag med god syre
Så kommer vi til de lidt tungere anretninger, der brager igennem på kraftige smage og fedme: nemlig de lune frikadeller med surt eller rødkål samt leverpostejen med bacon.
Til sådan en tung omgang skal vi have fat i rødvine, der har tilstrækkelig saft og kraft til at kunne matche de fedtholdige serveringer. Prøv med en italiensk Barolo eller en spansk klassiker på tempranillo-drue – begge rige på tanniner og en fyldig krop, der kan komplementere den tunge mad. Er du mere til en lettere vin, vil en let og frisk Pinot Noir også være et udmærket valg i kraft af syren og de karakteristiske frugt- og bærnoter.
Vin til rejer, æg og kyllerylle i mayonnaise – den frugtige og fyldige
Lad os hoppe videre til mellemretten i påskemenuen: æg og rejer samt hønsesalaten. Begge serveringer vil typisk være akkompagneret af godt med mayonnaise, hvilket stiller krav om en vin, der kan spille op mod fedmen.
Netop derfor vil jeg anbefale at kigge efter en fyldig og frugtig rosé eller hvidvin. Det kunne meget vel være en kraftig Chardonnay med en rund og fyldig krop. Her får du en smule syre kombineret med en forfriskende og flot finish, hvilket tæmmer den fede mayonnaise – uden at overdøve smagen af æg og rejer.
Vin til lam – den mæææægtige rødvin
Helt tilbage til Jesu tid har vi beretninger om slagtning af påskelammet. Nu skal vi dog ikke fortabe os i bibelske påskefortællinger, men derimod fokusere på vin til lam. Som tommelfingerregel kalder kødanretninger typisk på rødvin – og det gælder bestemt også for lammets vedkommende. Påskelam er som bekendt et stykke fedtholdigt kød, og derfor bør du lede efter en rødvin, der enten er kraftig og intens i smag og aroma eller en rødvin, der er let og sart i udtrykket.
Førstnævnte kategori kunne eksempelvis være en kraftig sag på Merlot-druen med god frugt og stor krop eller alternativt en krydret basker af en oversøisk rødvin – såsom Zinfandel. I den lettere ende vil en Pinot Noir igen være et godt match til det fede kød eller en fransk Beaujolais i al sin elegance.
Vin til chokolade – den søde portvin som afslutning
Nu er det tid til at slå lidt mave – men ikke for længe. For vi må ikke glemme lidt til den søde tand i forlængelse af påskebordet. Og det er her, portvinen kommer ind i billedet.
Når vi generelt taler om vin til chokolade, vil en god rødvin være et super valg – såfremt vi har at gøre med mørk chokolade med et højt kakaoindhold. Taler vi derimod om sødt i bred forstand, vil en portvin typisk være en sikker vinder.
Portvinens sødme og frugtige smagsnoter går direkte ind og byder de søde desserter op til dans, så tænderne løber i vand. Prøv eksempelvis en intens Tawny med noter af nødder, krydderi og karamel eller en Ruby-udgave, der er rig på frugt og sødme. Portvin er med andre ord den perfekte afslutning på en vellykket påskefrokost, hvor vinen har været i centrum.
Jeg håber, at du har fået lidt inspiration til påskefrokosten – og ikke mindst inspiration til, hvilken påskevin du skal vælge.
Rigtig god fornøjelse – og god appetit!