Kend dine klassikere | Chardonnay

Kend dine klassikere | Chardonnay

Ved du praktisk talt ikke noget om vin andet end, at det smager skønt. Og sprang du ind i det nye år med et brændende ønske om, at kunne finde en flaske til din fødselsdag, der var ligeså god som den du fik da du besøgte moster Connie. Så kom i gang med at lære nogle af de klassiske druer at kende. Det er dem de fleste kvalitetsvine er lavet på. Og kender du dem, så går der ikke længe, før din indre sommelier vil give moster Connie baghjul i vin-viden.

(Næsten) alle elsker Chardonnay

Chardonnay er hele verdens darling. Faktisk er det den mest populære hvidvinsdrue vi har.

De dejlige vine, kombineret med det faktum, at Chardonnay er let at dyrke har etableret et brand omkring druen i sig selv. Samtidig kan Chardonnay bryste sig af, at være druen bag nogle af verdens største hvidvine; Grand Cru'erne fra Bourgogne og Chablis. 

Chardonnay er det sikre valg og en vin vi ofte ligger i indkøbskurven. Det gør druen til genstand for meget kærlighed, men også en del haters. En gruppe mennesker (vinsnobber) blev på et tidspunkt, så trætte af konstant at få hældt Chardonnay ned i halsen, at de opfandt begrebet ABC-vine, som dækker over ønsket om 'Anything But Chardonnay'.

Den hyggelige

Chardonnay- druen har i sig selv faktisk ikke den vilde aroma, hvilket giver rig mulighed for at påvirke vinens smag efter vinproducentens ønske. Som med det meste vin er det forholdene på marken og bearbejdningen i kælderen, som ud over druen skaber en vin.

En klassisk Chardonnay-vin, som man meget vel kunne få serveret hos moster Connie eller farmor, laves i høj grad i kælderen. 

Den har en afrundet frugtig smag, en lav syre, en høj alkoholprocent og en god fylde. Det er det man også kalder for krop. Kroppen opstår i modningsprocessen, hvor noget af syren i vinen fermenteres i  en malolaktisk gæringsproces. Her bliver æblesyren i vinen til en mere cremet fyldig mælkesyre med et blødt smøragtigt udtryk. Vinen ligger på egefade, hvilket giver et karakteristisk hint af fad og vanilje.

Den elegante

Men Chardonnay kan også være det stik modsatte. Chablis-vine, som laves i den Franske region Chablis ligger på vinfade, der ikke giver smag til vinen. Samtidig gennemgår de ikke den malolaktiske gæringsproces og bevarer derved deres syre. Chablis er en vin, der smager i kraft af de perfekte jordforhold og det kølige klima, som findes i regionen. Man kan simpelthen smage mineralerne fra jorden. Og der er noter af citrus, fordi druerne ikke har fået så meget sol på marken, at syren er blevet lavet til sukker. Vinen har et elegant udtryk, som selv ABC-typer ikke kan sige nej til.

Noget for enhver smag

Udbuddet af Chardonnay strækker sig mellem alt fra NETTO-versionen til en 50'er, som tit er en udvandet fornøjelse. Til nogle af de bedste vine fra eksempelvis Bourgogne- og Chablis-regionen. Den alsidige drue kan gro nærmest hvor som helst. Så der findes søde vine fra varme himmelstrøg med en nærmest tropisk frugtsmag. Der findes fyldige vine a la Connie. Fine ranke fra kølige egne. Og endnu finere med bobler, som kalder sig Champagne. Chardonnay er nemlig en af de druer, man bruger til at lave de dyre bobler.