Valpolicella
Valpolicella er det mest populære vindistrikt i det nordøstlige Italiens Veneto vinregion. Her produceres god rødvin i lange baner og det er ikke svært at forstå, hvorfor deres rødvin er blevet så populær. Den er generelt fyldt med intense smagsnoter og samtidig let at drikke.
Druerne bag Valpolicella og historie
Valpolicella vin består typisk af druerne Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. Corvina anses som værende den fineste af de fire druer og den mest traditionelle. Rondinella viste sig at være yderst populær i 1960erne og 70erne på grund af dens generøse udbytte, mens den blege, mere sure Molinara drue er faldet i popularitet siden 60erne. Corvina er klart den drue man identificerer med en god Valpolicella rødvin.
Corvinone har været lidt længere tid undervejs. Den blev først identificeret som værende en uafhængig drue i 1993, hvor den tidligere blev set som en mutation af Corvina, hvilket den ikke er. Siden 1960erne er Valpolicella regionen vokset hurtigt især fordi den modtog DOC status omkring denne tid.
Man har produceret vin i Valpolicella lige siden de gamle grækere vandrede rundt på jorden. I det 6. århundrede før Kristus skrev den romerske forfatter Cassiodorus noter om den skønne vin fra området, der havde vundet popularitet ved domstolene i det Østrogotiske rige i Italien.
I løbet af det 15. og 16. århundrede førte kamp med de Osmanniske tyrkere til blokader af de Venetianske havne, hvilket begrænsede mængden af tilgængelige eksportvine fra de græske øer og udlandet. Dette stimulerede dog udviklingen yderligere af indenlandske vinmarker for Venetianerne, der skubbede endnu længere ind i bakkerne i Verona og Valpolicella-regionen.
Klima og terrior
Valpolicella regionen er præget af et mildt og ofte køligt kontinentalt klima, der påvirkes af dens beliggenhed til to store vandområder; Gardasøen mod vest og Adriaterhavet mod sydøst. Gennemsnitstemperaturen i vækstsæsonen ligger på omkring 23,5°C med et årligt nedbør på 860mm.
Jordbunden består af moræne grus nær Gardasøen og dolomit med alluviale aflejringer i de frugtbare centrale sletter. Mod øst nær Soave DOC er der flere områder med vulkansk jord. De bedste og mest gunstige vindmarker ligger i Monti Lessini-foden, hvor druerne modnes i højder mellem 150-460m.
Vin fra Valpolicella hos Den Sidste Flaske
Her hos Den Sidste Flaske har vi et rigtig fint udvalg af kvalitetsrige vine fra Valpolicella i Italien.
Vi kan blandt andet anbefale denne yderst spændende Antica Vinaia Valpolicella Ripasso fra 2018. Det er en meget kvalitetsrig tør rødvin med dejlige tanniner og kraftig krop. Den dufter af blomme, kirse og balsamico og føles ren, velafbalanceret og blød i munden. Det er uden tvivl en vin du ikke kommer til at gå galt i byen med.
Vi kan også anbefale denne skarpe Sapor Temporis Amarone della Valpolicella fra 2017. Endnu en lækker rødvin, denne gang med bløde tanniner og kraftig krop. Du bliver blæst tilbage af fyldige noter af modne ribs, vilde bær og mørk chokolade. Den er dejlig, elegant og afbalanceret i munden. Passer perfekt til vildt kød eller en god bøf.