Her er dine vine til Mortens Aften

Her er dine vine til Mortens Aften

Velkommen her på siden, hvor vi skruer helt op for historiehyggen, når vi skal lære mere om, hvilken vin der gør sig godt til maden på Mortensaften. Det er efteråret, og den tunge mad finder vej ind i de danske køkkener. Mortensanden er ingen undtagelse, og den går fantastisk godt med en god, varm rødvin.

Kort sagt; den vin, du vælger at servere til menuen på Mortens Aften skal være fyldig, kraftig i smagen, have en vis portion sødme, og må den gerne have en alkoholprocent, der sparker lidt. Er du klar til at få afsløret vinene med det vuns – så scroll helt ned i bunden af indlægget. Først skal vi se nærmere på, hvorfor vi holder Mortens Aften, og hvad der smides på tallerkenerne på den traditionsrige aften, som mange – ikke alle – danskere ynder at holde.

Hvad er Mortensaften? Og hvornår fejrer vi Mortensaften?

Historien om Mortens Aften: Mange danskere fejrer Mortens Aften, som altid falder dagen før Mortensdag, som er den 10. november hvert år. Den 9. november samles familien således om bordet til en traditionel mortensand eller mortensgås – alt afhængigt af hvad man er vokset op med.

På Mortens dag fejrer vi Sankt Morten eller Biskop Morten, som blev bisat den 10. november år 397 i den franske by Tours. Historien er helt enkelt, at Martin af Tours – som han hedder på fransk – gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop. Tilbage i år 1616 blev historien nedskrevet i de danske bøger for første gang. Her blev hans navn oversat til Morten Bisp.

Gæs viste sig dog ikke at være det perfekte cover. De var ikke synderligt interesserede i at skjule Morten. Så da han – mod sin vilje – blev udnævnt til biskop, besluttede han, at alle husstande skulle slagte og spise en gås mindst 1 gang om året. Det er senere hen blevet på årsdagen for hans bisættelse.

Nu kender vi lidt mere til baggrunden for, at vi holder Mortensaften, og hvorfor vi spiser gås, som senere er blevet til and. Nu skal vi se nærmere på, hvilken menu der – ifølge traditionerne – bliver sat på bordene i de danske hjem på Mortens Aften.

Hvad spiser man på Mortens Aften?

Her skal vi se lidt nærmere på vin til Mortens Aften-menuen.

Den helt traditionelle menu bestod egentlig af gås, men da gås ikke længere er helt så udbredt en spise, blev den på et tidspunkt erstattet af and, som også er det, de fleste serverer på Mortensaften i dag.

Hertil serveres som regel variationer af:

  • And som konfiterede andelår, ovnstegt andebryst, langtidsstegt and og lignende
  • Rødkål – syltet og/eller som rødkålssalat
  • Kartofler – ovnstegte, kogte, brunede osv.
  • Franske kartofler
  • En god dyb andesovs – som vi også kender det fra juleaften
  • Sveskekompot, ribsgele eller lignende.

I den moderne husholdning kan der også snige sig en andeburger med rødkålssalat og blå dressing ind.

Rødvin til rødt kød. Hvidvin til hvidt kød. Men hvilken vin skal du så servere til and og gåsesteg?

Vin til mortensand

På Mortens aften er der rigtig mange, der serverer Confit de Canard – konfiterede andelår, som saltes, koges og derefter steges i deres eget fedt. Det giver noget meget mørt andekød, som også er en ret salt spise fuld af saft og kraft. Dertil serveres en frisk og syrlig salat. Hvilken vin skal man så servere til and? Syren i tilbehøret gør, at vin til konfiteret and også skal have en vis syre.

Andres bord Mortens Aften er prydet af en helstegt andesteg fra ovnen med det hele. Her er der ikke sparet på noget, og tilbehøret minder meget om det, vi også får til jul – nemlig rødkål, syltetøj (eller ribsgele), chips samt hvide og brunede kartofler. Det overdådige tilbehør kalder på en vin med masser af fylde og kraft. Den må godt ligge højt på frugtnoter og have en gavmild alkoholprocent, der varmer.

Et par oplagte valg af den bedste vin til and kunne være:

Borsao Bodegas Zarihs Syrah 2017

Vin til mortensgås

Gås er ikke helt så udbredt en spise i Danmark, som det var en gang, men på Mortens Aften er der mange danskere, der holder fast i den oprindelige tradition, som indeholder, at man serverer en gås den aften i en slags ’så kan de lære det, når de ikke vil skjule Martin de Tours og hjælpe ham med ikke at blive udnævnt til biskop’.

Gåsen steges hel i ovnen, og der diskes op med hele ”svineriet” på tilbehørsfronten – med rødkål, syltetøj, brunede kartofler, hvide kartofler og franske chips. Gåsekød er generelt en anelse sødere og mere mildt i smagen – sammenlignet med helstegt and. Det betyder, at vinen også skal være en anelse mildere og have et relativt lavt indhold af taninner. Gåsen er desuden mindre fed end andet, hvilke fordrer, at vinens alkoholprocent ikke må blive for høj.

Vælg derfor gerne eksempelvis en blød, oversøisk Zinfandel eller en klassisk Merlot, som føles rund (og ikke for tør) i munden – samtidig med at den indeholder en del frugtsødme. 

Et konkret og rigtig lækkert bud på en vin, der går fantastisk godt til gås, er: Torbreck Vintners ''Old Vines'' GSM 2018

Vi håber, du er blevet lidt klogere på, hvilken eller hvilke vine du skal have puttet i indkøbskurven, så du får en himmelsk madoplevelse til Mortensaften. Det er med at finde den rette balance mellem mad og vin, hvor de fremhæver hinanden – i stedet for at overdøve hinanden.

Protip: Tænk over dine egne smagspræferencer. Det kan klart anbefales, at du køber en bette flaske ekstra af den vin, som du vælger. På den måde kan du nemlig smage på vinen på forhånd og sikre dig, at den falder i din smag. For det er nu engang det absolut vigtigste – at du kan lide vinen. En vin, som giver dig lyst til at spytte den ud straks, vil aldrig kunne give dig den store himmelske og afbalancerede smagsoplevelse, fordi sætter den sammen med mad, som du elsker.

Rigtig god Mortens Aften.