Sådan finder du den perfekte vin til Julemaden (2023)

Sådan finder du den perfekte vin til Julemaden (2023)

Sådan finder du den perfekte vin til Julemaden

Jul… Vores ynglingstid på året! Hvorfor, spørger du? Julen er fyldt med lækker mad, søde familiemedlemmer, venner, masser af hygge, gaver og naturligvis fantastiske vine. Vi elsker jul, men julen er også stressende og den er fyldt med mange valg; adventsgaver, julekalender, julegaver, julefrokost, julemad og vin. Ja, vinen. Hvad passer godt til hvad? Det er ikke altid nemt at finde den perfekte vin til julemaden. Vi vil derfor gerne hjælpe dig, med at fjerne noget af stressen fra dine skuldre. Her får du nemlig en liste over, hvilke vine der matcher bedst til julemaden. 

(Tryk på billedet af den vin du ønsker at se)

Top 3 vine til and og gås

Terre di Valgrande Valpolicella Borgo Antico 2016

Terre di Valgrande Valpolicella Borgo Antico 2016 er en italiensk vin fra Valpolicella-regionen. Denne vin er lavet på druesorterne: Corvina, Rondinella og Molinara, som er vanlige druesorter i området. Vinen har en balanceret krop og med noter af: røde bær såsom kirsebær samt krydderier og peber. De krydret smage, komplementerer rødkålens eddike - så det er altid et godt valg, at vælge en krydret vin. Denne vin er også sat ekstra ned i pris og lægger normalvis, i et meget højere prisleje. 

Pris: 75kr

Servering: 15-18°

Alkohol: 12,5%

 

Ilatium Campo dei Ciliegi Valpolicella Ripasso 2018

Ilatium Campo dei Ciliegi Valpolicella Ripasso 2018 er også en italiensk vin fra Valpolicella-regionen. "Ripasso" refererer til en særlig produktionsmetode, hvor vinen bliver beriget ved at tilsætte drueskaller fra tidligere produktionen af Amarone-vin, hvilket giver en ekstra koncentration af smage og aromaer. Smagen er fyldig og kraftig med velafstemte tanniner og en langvarig eftersmag. Noter af kirsebær, mørke bær og krydderier. Denne vin er en smule sødere i smagen, den kan dog stadig varmt anbefales til jer tørre-vinelskere. De søde kartofler, som vi danskere ofte spiser til jul, kan forstærke tørheden til vinen, også selvom vinen er sødere.

Pris: 139kr

Servering: 15-18°

Alkohol: 14.5%

 

Little Beauty Black Edition Pinot Noir 2019

 

"Little Beauty Black Edition Pinot Noir 2019" er en New Zealandsk vin, der er kendt for sin kvalitet og karakteristiske Pinot Noir-stil. Den har en kompleks aroma, der inkluderer noter af røde bær som kirsebær og hindbær, samt subtile krydrede undertoner og hints af cedertræ. Smagen er elegant og velafbalanceret med bløde tanniner og en langvarig eftersmag. En fantastisk vin med frugtige noter som går hånd i hånd til anden eller gåsen. 

Pris: 449kr

Servering: 14-16°

Alkohol: 13%

 

Top 3 rødvine til flæskesteg

Antaño Rioja Reserva 2016

Antaño Rioja Reserva 2016 er en super lækker spansk vin. Den er dyrket på tempranillo og har lagt på egetræsfad, som gør den rigtig lækker krydret.Den har ikke alt for mange forskellige noter, hvilket gør den til en perfekt ledsager til julemaden, da den ikke overdøver maden. Der er noter af rød kirsebær og let vanilje. Den har en god mængde tanniner, som giver vinen en god struktur. 

Pris: 75kr

Servering: 14-16°

Alkohol: 12,5%

 

Trus Crianza 2019

Trus Crianza 2019, en kendt klassiker. Ligeledes som Antaño, er denne vin dyrket på den lækre krydret tempranillo drue. Den har masser af struktur, høj syre og er ikke for tør. Den har noter af sort kirsebær, som bringer en sødme frem. Derudover har den lagt på egefad og der opretholdes derfor en lækker smag gennem hele slurken. Trus har også en højere alkoholprocent, som hjælper med at balancere fedmen i sovsen og stegen. 

Pris: 149kr

Servering: 14-16°

Alkohol: 14,5%

 

Sei Solo 2019

 

"Sei Solo 2019" er en anerkendt spansk vin produceret i Ribera del Duero-regionen. Denne vin er kendt for sin høje kvalitet og forbindelsen til den berømte vinmager Alvaro Palacios, der er en af de mest indflydelsesrige personer i den spanske vinindustri. Denne er også dyrket på tempranillo druen. Det er en kraftig rødvin med noter af modne mørke bær, kirsebær, blomme, krydderier og antydninger af vanilje. Smagen er fyldig og intens med velafstemte tanniner og en lang eftersmag. Dette er en super god vin til at afbalancere fedtet fra kødet og sovsen samt passer krydderierne i vinen, perfekt til rødkålen. 

Pris: 489kr 

Servering: 16-18°

Alkohol: 15%

 

Top 3 portvine til risalamanden

Hooper's Lord Mayor Ruby Porto

Hooper's Lord Mayor Ruby Porto er en lækker portvin med rige og fyldige smagsoplevelser. Den er produceret i Portugal og er kendetegnet ved sin dybe, rubinrøde farve. Denne portvin er en såkaldt "Ruby Port," hvilket betyder, at den er ung og frugtagtig med en markant frugtsmag, der ofte indeholder noter af kirsebær, hindbær og krydderier. Hooper's Lord Mayor Ruby Porto er en fremragende portvin til juleaftens dessert. 

Pris: 85kr 

Servering: 16-18°

Alkohol: 19%

 

Messias 10 Years Port

Messias 10 Years Port er en fornem og kompleks portvin, der stammer fra Portugal. Dette er en Tawny Port, som betyder, at den har gennemgået en lang aldringsproces på egetræsfade, der giver den sin karakteristiske farve og smagsprofil. Denne 10-års portvin har intense aromaer, herunder tørret frugt, nødder, karamel og krydderier. Smagen er rig og fyldig med en behagelig sødme og en glat, silkeagtig tekstur. Denne portvin er et glimrende valg for dem, der søger en velafbalanceret portvin med et let nøddet præg og en skøn, langvarig eftersmag.

Pris: 169kr

Servering: 16-18°

Alkohol: 20%

 

Niepoort Colheita 2007

Niepoort Colheita 2007 er en udsøgt portvin med en betagende karakter. Denne portvin har en kompleks buket af aromaer, der omfatter tørret frugt, nødder, karamel og subtile krydderier. Smagen er intens og dyb, med en behagelig balance mellem sødme og syrlighed, og den tilbyder en lang, vedvarende eftersmag. Årgangen, 2007, indikerer året, hvor druerne blev høstet, og dette bidrager til vinen unikke smagsprofil. Niepoort er kendt for sin kvalitet inden for portvine, og Colheita 2007 er ingen undtagelse. 

Pris: 299kr

Servering: 14-16°

Alkohol: 20%