Rom
Rom er destilleret spiritus fremstillet af sukkerrørsprodukter, som regel produceret som et biprodukt fra sukkerfremstilling. Det inkluderer både de lette rom, der er karakteriseret af Cuba og Puerto Rico og de tungere og fyldigere rom fra Jamaica. Rom bliver desuden kaldt for "piraternes yndlingsdrik".
Der findes "white-label", de er mere blege i farve og mildere i smagen. En guldmærket (gold-label) rom har en mere ravfarvet farve, og en mere udtalt og sødere smag, der skyldes længere ældning og tilsætning af karamel.
Hvad er Rom?
Rom er destilleret spiritus fremstillet af sukkerrørsprodukter, som regel produceret som et biprodukt fra sukkerfremstilling. Det inkluderer både de lette rom, der er karakteriseret af Cuba og Puerto Rico og de tungere og fyldigere rom fra Jamaica.
Historien om Rom
Rom stammer fra Vestindien og nævnes først gang i optegnelser fra Barbados omkring 1650. De blev kaldt "kill-devil" eller "rumbullion" i 1667 blev de simpelthen bare kaldt rom. Rom er den største spiritus destilleret i USA's tidlige historie, og blev undertiden blandet med melasse og kaldet blackstrap, eller blandet med cider for at producere en drik kaldet Stenmur.
Fremstilling og produktion
De fleste rom er fremstillet af melasse, og rester der er tilbage efter sukker er blevet krystalliseret fra sukkerrørssaft. Nogle lande importerer melasse til brug i romproduktion. Steder hvor sukkerindustrien er underudviklet, fremstilles rom ofte med sukkerrørssaft. Et produkt af lav kvalitet kaldet Tafia, er lavet af uren melasse eller andre sukkerrørsrester, men det betragtes ikke som en ægte rom og eksporteres sjældent.
Det sukker der er nødvendigt til gæring, er allerede til stede i råmaterialet, og rom bevarer mere af den oprindelige råmaterialesmag end de fleste andre spiritus. Den karakteristiske smag af specifikke rom bestemmes af gærtypen der anvendes til fermentering, destillationsmetoden, aldringsbetingelser og blanding.
De tunge, mørke og fyldige rom er den ældste type, og har stærk melassesmag. De produceres primært i Jamaica, Barbados samt Demerara i Guyana. Sådanne rom fremstilles normalt af melasse beriget med den skum der er tilbage i de kedler, der anvendes til sukkerproduktion.
Denne væske tiltrækker gærsporer fra luften, hvilket resulterer i spontan eller naturlig gæring. Den resulterende langsomme gæringsperiode muliggør fuld udvikling af smagsstoffer. Rom destilleres to gange og frembringer et destillat med klar farve, der bliver til en gylden nuance. Da destillatet optager stoffer fra egetræsfade i de træskilt, der bruges til opbevaring i aldringsperioden. Farven uddybes ved tilsætning af karamel efter ældning.
Produktionen af tørre, lette rom begyndte i slutningen af det 19. århundrede. Disse bliver hovedsagelig produceres i Puerto Rico og Jomfruøerne. Her anvendes dyrket gær i gæring, og destillation opnås i moderne stil med kontinuerlig drift. Denne rum blandes normalt og ældes fra et til fire år. Disse rom markedsføres som "white-label", de er mere blege i farve og mildere i smagen. En guldmærket (gold-label) rom har en mere ravfarvet farve, og en mere udtalt og sødere smag, der skyldes længere ældning og tilsætning af karamel.