Whiskey

Om kollektionen ⇾
Alle filtre
Ryd alle
Bestsellere

De gamle egyptere kendte allerede destillationsprincippet. Imidlertid destillerede de parfume, ikke alkohol, der kunne drikkes. Vidste den ene eller den anden præst her noget? Vi ved det ikke i dag.

Med det græske og romerske imperiums fremgang og efterfølgende undergang gik kundskaben om destillation midlertidig tabt. Den dominerende alkoholholdige drik på det tidspunkt var vin, der næsten producerede sig selv. Den modnede godt under middelhavssolen, og gæringen havde kun brug for lidt opmærksomhed.

Hvor kommer Whiskey fra?

De gamle egyptere kendte allerede destillationsprincippet. Imidlertid destillerede de parfume, ikke alkohol, der kunne drikkes. Vidste den ene eller den anden præst her noget? Vi ved det ikke i dag.

Med det græske og romerske imperiums fremgang og efterfølgende undergang gik kundskaben om destillation midlertidig tabt. Den dominerende alkoholholdige drik på det tidspunkt var vin, der næsten producerede sig selv. Den modnede godt under middelhavssolen, og gæringen havde kun brug for lidt opmærksomhed.

Nord for Alperne i kulden var det dog ikke så let. Romerne bragte kunsten til vinfremstilling til os, men alkoholindholdet var begrænset, fordi manglen på solskin førte til et lavt sukkerindhold. I stedet var syreindholdet var meget høj, og mange middelalderlige riddere og adelsmænd led af forskellige 'skavanker' som følge af det høje vin forbrug. 

Den gamle viden faldt i uklarhed i middelalderen, og kun i klostrene blev egypternes, grækernes og romernes præstationer bevaret. Den romerske ekspansion førte til fortrængning af kelterne. Oprindeligt også hjemmehørende i Bayern, måtte disse give efter for supermagten og trække sig mere og mere mod nordvest. Således er det næppe overraskende, at det var keltiske munke, der bragte destillationskunsten med på deres lange vej til Irland i det 11. århundrede.

Næsten ingen vin voksede på denne regnfulde, stormfulde ø. Folk måtte være tilfredse med øl fremstillet af gæret bygByg er det eneste korn, der indeholder tilstrækkelige mængder af enzymet, der opdeler stivelse i sukker, som derefter fermenteres af gær. Med den oprindelige havre var dette ikke muligt.

Men efter et par hundrede års dyrkning gav byg godt igen, og i 1494 blev whisky først nævnt i et dokument i Skotland. Bushmills var det første dokumenterede detilleri i Irland i 1608. På hele kontinentet blev vin dog destilleret, hvor de førende producenter var franskmændene i Cognac-regionen. Alle kongehuse, også i Skotland og Irland, købte cognac fra Frankrig. 

Da Whiskey for alvor opstod!

Vin-skadedyret altså whisky, blev introduceret til Frankrig i slutningen af ​​det 18. århundrede. Skadedyret formerede sig uendeligt på få år og ødelagde mere end 50% af vinhøsten i Cognac-regionen. Som velkendt er blod tykkere end vand, og dermed blev skotterne afbrudt af cognacforsyningen i de efterfølgende år. Men en fantasifuld skotte havde en genial idé. Hvorfor ikke opbevare whisky i brugte Sheery fade, som det gøres med cognac? Efter at sherryfadene var blevet tømt, var de alligevel tilgængelige. I bedste fald ville sherryaromaen i whiskyen føre til en smag der ligner cognac.

Succesen var overvældende, og med den fremadskridende industrialisering og den mekaniske produktion af glasflasken kunne whisky starte sin globale succeshistorie. Vi skylder whiskyflasken i vores stue til de gamle egyptere, keltiske munke og en ukendt opfindsom skotte 

Whiskey på verdenskortet i dag!

I dag er er der flere lande, og regioner i hvert land der laver whiskey. Whiskey fra Skotland går under navnet "Scotch" og irisk whiskey kaldes bare "Irish". I USA er den alt oveskyggende whiskey-type Bourbon. - Men mange andre lande laver også rigtig god whiskey, her kan nævnes Canada og Japan.

Går man i dybden med det helt store whiskey-land Skotland, så har dette en masse spændende regioner, der hver er kendt for deres egne nuancer af whiskey. 

Lowlands er ofte en mere sprittet whiskey smag, og spørg man mig personligt ofte lidt kedelige i deres smage, der mangler ofte karakter - men måske jeg bare ikke har smagt den rigtige endnu. Regionens top destillerier er: 

  • Auchentoshan
  • Glenkinchie
  • Bladnoch
  • Daftmill
  • Girvan

Speyside regionen laver til gengæld nogle fantastiske whiskeyer, ofte er disse meget runde i smagen, og indeholder ikke ret meget røg. deres top destillerier er:

  • The Macallan
  • Glenfiddich
  • Aberlour
  • Glenfarclas
  • Balvenie

Isle of Islay er en lille ø-region der laver fabelagtig whiskey, disse indeholder ofte en del røg. top producenterne her er:

  • Laphroaig
  • Lagavulin
  • Ardbeg
  • Bowmore
  • Bruichladdich

Highlands er det største whiskey producerende område i Skotland, her er whiskeyerne ofte røget, og med en masse karakter. Top-navnene her er: 

  • Oban
  • Glendronach
  • Glenmorangie
  • Dalmore
  • Aberfeldy

Campbeltown, den engang selvudnævnte hovedstad indenfor whiskey, hvilket den langt fra er i dag. Producere stadig nogle habile og spændende af slagsen. De mest kendte huse herfra er : 

  • Springbank
  • Glengyle
  • Glen Scotia

Islands er i nogens øjne en underregion til Highlands, men dette område der er spredt udover skotland, bestående af ø'er laver nogle fabelagtige whiskeyer! Og har nogle ganske kendte producenter som: 

  • Highland Park
  • Talisker
  • Arran
  • Jura
  • Skye

Whiskey er en kæmpe videnskab, og hos Den Sidste Flaske er det noget helt nyt vi har fået ind! Men vi glæder os alle til at dykke endnu mere ned i det, og udvikle vores viden indenfor denne magiske drik.