Lær at parre vin til lækker gris | 4 mundløbende opskrifter

Lær at parre vin til lækker gris | 4 mundløbende opskrifter

Komplet guide: Vælg den helt rigtige vin til din svinekødsret!

Gris får ofte ikke den kredit, det fortjener. Ofte står det lidt i skyggen af den altid sikre go-to i form af oksekød eller kylling. Dette medfører en tendens til at glemme, at gris jo faktisk er centrum for utroligt mange lækre madmomenter! Når alt kommer til alt, hvad er sommer uden en grillet pulled pork burger? Eller julen uden en flæskesteg?

Parring af vin med gris kan være en svær opgave, men i virkeligheden burde det slet ikke være det! Dette skyldes selvfølgelig, at man med svinekød kan kreere mange forskellige retter, som hver især kræver sin egen vin. I denne guide vil jeg forsøge at give dig nogle eksempler på lækre madopskrifter med gris, samt hvilken vin du med fordel kan vælge at servere til.

Lad os springe ud i det!

  1. Fråderen Pulled Pork Burger

Et sikkert sommerhit, som alle kan være med på er den klassiske pulled pork burger. Det er en ret, som ofte er forbigået grundet dens lange tilberedningstid, da kødet skal tilberedes i mange timer for at det får den helt perfekte grad af mørhed.

Men lad os være ærlige… Er der noget mere tilfredsstillende end den salt-søde, sprøde-bløde kombination af pulled pork i en luftig brioche bolle toppet med en god skefuld coleslaw og barbeque?

Fremgangsmåden til at lave den perfekte barbecue pulled pork burger er egentlig meget simpel:

 

Ingredienser

  1. 1 nakkefilet, ca. 1.5 kg
  2. Marinaden/krydderierne
  3. Barbecue saucen
  4. Coleslawen

Fremgangsmetode

Step 1

Ift. første hovedingrediens, nemlig  grisen, er en rigtig easy-to-go option når du er i supermarkedet, at tage nakkefilleten.

Step 2

Det du så vil er at afpudse nakkefilleten, sådan så sener og fedt bliver fjernet – det skal ikke med i vores lækre pulled pork. Dernæst gnider du stegen godt ind i krydderiblandingen, også kaldet ”Rub”. Gem lidt ekstra af rub’en til serveringen. Krydderiblandingen får du lige her:

  1. 1 spsk røget paprika
  2. 1 tsk hvidløgspulver
  3. 1 tsk chilipulver
  4. 1 spsk kosher salt
  5. 1 tsk peber
  6. 1 knivspids cayenne
  7. 1 tsk sennepspulver
  8. 2 tsk spidskommen
  9. 1 spsk brunt sukker.

Step 3

Når du har gjort det, smider du stegen i en pose og sætter på køl natten over.

Herefter har du en række muligheder til hvordan du vil tilberede kødet.

Step 4

Hvordan du vil tilberede kødet, er nu op til dig. Du har følgende 2 options:

Option 1: Ovn

En relativ simpel option er at smide grisen i ovnen. Den skal have ca. 12 timer i ovnen ved en temperatur på 110 grader.

Option 2: Grillen

Det er sommer og sol, du har haven fuld af gæster og du er grillmesteren med et køligt glas rosé i den ene hånd. På grillen skal grisen også have ca. 110 grader, så vi anbefaler først og fremmest et digitalt stegetermometer som en ”back-up”. Hvis du bruger kul skal du bruge ca. 3-4 stykker kul, som skiftes ca. hver time. Hvis du anvender briketter kan du med fordel placere dem i to ringe rundt langs grillens kant, og så vil de stille og roligt hen over dagen antænde hinanden efter du har tændt op.

Inden servering

Når kødet har fået de 12 timer ca. ved en temperatur på 110 grader er det tid til at trække kødet fra hinanden. Det er her du også lige bruger det sidste af det rub du gemte fra step 2 som du lige drysser udover. Så smider du lige lidt coleslaw og barbecue sauce i, og så kan du være sikker på både dig selv og dine gæster hopper op og ned af fråd!

Vinparring: Til en lækker pulled pork burger på en sommerdag er den helt klare to-go en iskold frugtig Zinfandel Den er lækker frugtig og supplerer meget godt den ellers kraftige smag som pulled pork burgeren har af krydret kød/barbecue.

  1. Svinemørbrad m. hvidløg

En lækker ret der oser af søndagsmidddagsmanér er denne hvidløgsstegte svinemørbrad som byder på en saftig rundtur af hvidløg og urter. Det er igen relativt simpelt, men lad os først lige kigge på ingredienserne à

Ingredienser

  1. 1-2 svinemørbrad
  2. 4 fede hvidløg hakket
  3. 1/2 teske Kosher salt
  4. 1/2 teske sort peber
  5. 1/4 teske paprika

Fremgangsmetode

Step 1

Sæt ovnen til 190 grader

Step 2

Smid svinekammen ned i et ovnfast fad

Step 3

Fordel det hakkede hvidløg ud på svinekammen

Step 4

Mix ovennævnte krydderier sammen og rub det godt ind i kødet.

Step 5

Steg grisen i 60-75 minutter eller indtil den har fået en temperatur på 62 grader.

Serveringsforslag:

Lad kødet stå i 5 minutter inden servering.

Vinparring: Både rød og hvidvin går rigtig godt til denne ret. En kølig Chardonnay balancerer meget godt det krydrede kød, mens en let til medium krop rødvin vil fremhæve kødets smagsnoter endnu mere og give en mere intens smagsoplevelse.

  1. Gris i wok

En vaskeægte vinderret er denne ”gris ala gryderet”. Kort fortalt smider du en masse krydderier, grøntsager og svinekød i en gryde og bixer det sammen og så udover noget ris. Det smager godt, det er nemt og så kan det også gøres relativt billigt! Og når man lige smider et godt glas vin til ved siden af, så føles det altså også bare luksus!

Vi tager lige et kig på ingredienserne:

  1. 2 spsk majsstivelse
  2. 1 oksekøds boullion
  3. 3 spsk soya sauce
  4. 1 spsk sukker
  5. 1 tsk chili
  6. 1 tsk peber
  7. 1-1/2 tsk ingefær
  8. ½ teske hvidløgspulver
  9. ½ teske knuste røde peberflager
  10. 1 svinemørbrad skåret i små strimler
  11. 2 spsk rapsolie
  12. 2 porrer i tynde ringe
  13. ¼ spidskål, fintsnittet
  14. 2 peberfrugter i forskellige farver og fintsnittet
  15. Ris/nudler

Der er altså ikke det helt store ståhej her. Det du så gør er følgende:

Fremgangsmetode

Step 1

Kom svinemørbrad, olie, hvidløg, majsstivelse, ingefær, chili og peber i en frysepose. Ryst det godt sammen så krydderierne fordeles på mørbradstykkerne. Kom posen i køleskabet i ca. 1 time så kødet får lov at marinere.

Step 2

Varm en wok godt op og svits kødet sammen med marinaden. Tag kødet op af wokken når det er gennemstegt.

Step 3

Kom lidt ny olie i wokken og svits først porrer og tilsæt dernæst peberfrugter og svits det godt sammen.

Step 4

Hæld kødet tilbage i wokken og tilsæt spidskålen. Igen skal det hele svitses godt så det får lidt kulør.

Step 5

Smag til, hvis det skal være lidt mere spicy så tilsæt noget mere chili. Server med noget ris til (eller nudler hvis du foretrækker det).

Vinparring: Den perfekte vin til denne ret er en lækker syrlig og frugtig Riesling! Gerne en tysk en af slagsen. Den supplerer rigtig godt de krydrede og søde smagsnuancer som soya/wokretter generelt er kendt for at have.

  1. Den klassiske flæskesteg

En af de uofficielle danske nationalretter: Flæskesteg!

En klassisk dansk ret på julebordet, men som også kan nydes en hverdag – eller weekendaften – hvor det skal smage lidt ekstra godt.

De fleste har prøvet at lave en flæskesteg før, og vi vil egentlig ikke afvige det store fra den klassiske fremgangsmetode. Lad os som i de tidligere retter lige diske op med en ingrediensliste!

Ingredienser

  1. Flæskesteg – grisekam med ridset svær
  2. 2 tsk groft salt
  3. ½ liter vand

Meget simpelt, og ikke det helt store hurlumhej. Lad os fortsætte med fremgangsmetoden.

Fremgangsmetode

Step 1

Tjek efter i kammen, at den er forskåret ordentligt af slagteren (svinekammene er ofte forskåret af slagteren). Der skal være skæret ned gennem fedtet til hvor kødet starter, dog undgå at skær ned i kødet, da det besværliggør at få en sprød svær.

Step 2

Tag den grove salt og rub det godt ind i sværen. Det skal gøres grundigt, og sørg for at komme godt ned i hver eneste rille.

Step 3

Sæt flæskestegen på en rist, oven på en bradepande. Kom vand i bradepanden, det skal være under risten og således ikke røre ved flæskestegen.

Step 4

Sæt flæskestegen i en kold ovn. Tænd ovnen på 125 grader og steg flæskestegen i ca. 2 timer. Dernæst skruer du ovnen yderligere op til 200 grader og giver lige stegen 30 minutter mere. Til sidst skruer du temperaturen op på 225 grader og steger flæskestegen indtil sværen er sprød. Dette tager ca. 15-25 minutter.

Step 5

Inden servering lad da flæskestegen stå på et skærebræt i 10-15 minutter inden du skærer den ud.

Tip: I tilfælde af, at sværen ikke er sprød efter omgangen på 225 grader, kan du smide flæskestegen på grillen i nogle minutter for lige at give det sidste til sværen. Dette plejer dog ikke at være nødvendigt.

Vinparring: En god rødvin lavet på Shiraz-druen er et rigtig godt valg til flæskestegen. Disse vine har typisk masser af smag af mørke bær og god fylde, hvilket er rigtig smagfuldt til en god flæskesteg.

Jeg håber du kunne finde lidt inspiration blandt de 4 eksempler på en lækker opskrift på gris, samt hvilken vin du skal vælge næste gang du servere enten en af disse retter eller noget lignende.

Held og lykke i køkkenet!