3 myter om vin, selv en vinkender falder for - er du gået i fælden?
3 myter om vin, du garanteret er faldet for
Er du gået i fælden? Der findes et hav af myter om vin - og selv den bedste vin-connoisseur er nok gået i fælden på et tidspunkt. For helt ærligt: Der er mange sejlivede røverhistorier om vin, der sjovt nok bare bliver hængende.
Hvis jeg havde en femmer for hver gang, jeg havde hørt: “En god vin har en dyb bund!” eller “Vin med skruelåg er noget skrald!” - så havde jeg råd til en uges all inclusive på Mallorca. Hvert år. Mange år frem.
Som det er med alt andet, skal du ikke tro på alt, du hører - men hvad holder i retten, og hvad er ikke andet end sejlivede røverhistorier?
Det får du svaret på lige her, hvor vi dykker ned i 3 af de største myter om vin.
Myte #1: Vin med skruelåg er lige til skraldespanden
Altså ja og nej. Mange vinelskere hader skruelåg som pesten, men det er der faktisk absolut ingen grund til. Hvis du har tænkt dig at drikke din vin inden for fem år, er det nemlig fuldstændig underordnet, om den har skruelåg eller korkprop.
Det siger intet om kvaliteten af den vin, der er inde i flasken - og helt ærligt, skruelåg er da ret praktisk.
Men hvorfor er myten om skruelåg så sejlivet?
Myten har en smule hold. Hvis du har planer om at lagre din vin i mere end fem år, har korkproppen nemlig en funktion: Der sker en mikroskopisk iltudveksling, som bidrager til vinens aromatiske udtryk. Men det sker altså først over 10, 20 eller 30 år.
Derudover er det ikke andet end en udbredt misforståelse, at der under et skruelåg gemmer sig dårligere vin, end der gør under en korkprop.
Myte #2: Vin skal altid ligge ned
Hvis der var en liste med dødssynder inden for vinens verden, ville den her helt sikkert indtage en topplacering. Men… Selvom dine vinholdere garanteret er flotte hjemme på væggen, tjener de ikke andet formål end at pynte. Det gør nemlig hverken fra eller til, om vinen ligger ned eller står op.
I hvert fald ikke, hvis du planlægger at nyde din vin inden for de næste fem år.
Derfor er myten om, at en vin altid skal ligge ned så sejlivet:
Nogle påstår hårdnakket, at det er helt essentielt, at vinen ligger ned, så korkproppen ikke tørrer ud. Tørrer korkproppen ud, kan den nemlig risikere at smuldre ned i vinen - og så slutter den ikke længere tæt. Og så er det, vi har balladen.
Men - spørger du Miguel Cabral, der er direktør for Research and Development hos Amorim (verden største producent af korkpropper), så er historien helt anderledes:
For med næsten 100 procent fugtighed i flaskens top, er der absolut ingen fare for, at korkproppen tørrer ud. Heller ikke hvis vinen står op.
Cabral går faktisk så langt og siger, at det er en omgang bullshit, at vin skal ligge ned, hvis den skal drikkes, mens den stadig er forholdsvis ung (omkring de fem år).
Ja, historien er anderledes, hvis du planlægger at lagre din vin i mere end fem år. Men det kan du blive meget klogere på her.
Myte #3: Man går aldrig galt i byen med en Amarone
“Det er en Amarone - det går man aldrig galt i byen med!” - er et udtryk, du garanteret har hørt mange gange allerede. Næste gang, du hører det, kommer du nok til at tænke lidt anderledes.
For man kan (meget nemt endda) gå galt i byen med en Amarone.
Hvert år bliver der nemlig produceret tonsvis af falsk Amarone. Jo, den er god nok - hvis du køber vin i supermarkedet, er der stor sandsynlighed for, at du falder over en forfalsket Amarone. Amarone er nemlig en af de vine, der oftes forfalskes.
Og hvert år bliver der produceret flere millioner flasker vin, der ikke har det fjerneste at gøre med Amarone på trods af etiketten.
Hvordan ved man, om en Amarone er falsk?
Hvis du er faldet over en Amarone i dit lokale supermarked til en pris, der er så lav, at du føler, du begår røveri ved højlys dag - så tænk dig om en ekstra gang. Ellers ender du hurtigt med billig vin på dyre flasker.
Som regel er de falske Amaroner kopier af allerede etablerede vine. Så falder du over en billig Amarone, kan du eventuelt lave et hurtigt krydstjek, så du undgår at komme hjem med en omgang tarvelig wannabe Amarone.
Du skal ikke tro på alt, du hører (heller ikke om vin!)
Jeg håber, du blev lidt klogere.
Jeg ved godt, at der findes mange flere myter om vin derude, men lad os gemme dem til en anden god gang.
For nu: Husk bare, at selv de mest sejlivede myter kan være en røver, der har spredt sig som en steppebrand, som (næsten) ikke er til at slukke igen.