Hvad sker der, når en vin bliver ældre?

Hvad sker der, når en vin bliver ældre?

Nogle ting bliver bare ikke bedre med alderen. Gryderetter med mælk og tun feks. De er ret nasty hvis det bliver for gammelt. Det er heldigvis ikke det vi smider på flasker og lader ligge i flere år.

Vin er heldigvis anderledes... Ældre vin har muligheden for at tilbyde en dybdegående smagoplevelse. Men for den afslappede vindrikker kan der opstå nogle spørgsmål. Hvilken type vin vælger du at stuve væk, og hvordan opbevarer du den korrekt? Har du brug for at finde den store pengepung frem for at få en værdifuld vin? Hvornår er det rigtige tidspunkt at poppe korken af? 

Den gennemsnitlige forbruger vil have noget, der straks er lækkert og drikbart, ikke med et drikkevindue der skal holde det næste årti. Men hvis du er tilbøjelig til, og du har lidt plads, skal du absolut gemme et par flasker som et eksperiment for at se hvordan de ændrer sig over tid. Det er faktisk virkelig fedt.

Hvad har vin brug for, for at ældes med ynde?

DER KAN SKE EN MASSE! :o Aromaer ændres, farverne bliver lysere, teksturer blødgøres. Det afhænger virkelig af vinen som helhed. 

Tag Barolo for eksempel. Efter frigivelse kan frugtsmagene være fastholdte, tanniner kan være grynede og slibende, og egefadssmagen kan være helt og aldeles udtalt. Kort sagt ubalanceret og usammenhængende.

Efter et par år begynder egen at smelte bedre sammen, en får form, og tanninerne blødgøres. Et andet årti går, og tanninerne er godt spredt, frugten er gået frisk og lys til lidt mere stuvet, og nye smage af jord, svamp, læder og krydderhopp hopper ind på forsædet. Den engang lyse granatfarve får en lysere farvetone; Barolo viser især en tydelig murstens orange farvetone efter et par år på bagen.

Hvorvidt du kan lide en vin med 10+ år afhænger i vid udstrækning af din egen subjektive smag. Til sidst vil vinen ramme et punkt hvor frugten forsvinder, strukturen falder fra hinanden, og vinen forbliver en skygge af dets tidligere jeg :-( og det er sgu sørgeligt...

Tre flasker Sauternes viser, hvor dramatisk farven kan ændre sig over tid, fra lysegul til guld, til en sirupagtig brun. Den mørkere farve kommer fra oxidation over tid.

 

Du tænker måske, at hvidvine ikke ældes så godt som rødvine. På en måde er det sandt. Hvidvin med høj surhedsgrad som Semillon, Chenin Blanc, Sancerre, Hvid Burgundy og Riesling kan dog alle ældes ekstremt godt, selv lidt længere end rød.

I modsætning til rødvin, der mister sin farve, bliver hvidvine med alderen mørkere og forvandles fra lysegul til et dybere "guld-agtig" udseende på grund af oxidation - næsten endda en brunlig farvetone. Friske frugtsmagt bliver matte og kedelige, og en udtalt nøddenhed opstår ofte.

Riesling (2-30 år)

Du vil blive overrasket over, at Riesling er en af de bedste hvidvine til aldring. Det høje syreindhold og sukkerindhold er et enestående grundlag for udvikling gennem mange år. Selv en billig $ 15-flaske, såfremt den har nok surhed, kan give en værdig tilføjelse ved en langvarig samling.

Chenin Blanc (4-30 år)

Chenin Blanc er især det bedste valg, især en med lidt sødme parret med høj surhed. Nogle flasker kan sandsynligvis forblive drikkelige i hele ens levetid (Savenierres for eksempel), især demi-sec og moelleux-tappningerne.

Cabernet Sauvignon (5-50 år)

Intet ser ud til at få så meget ærbødighed som en gammel Bordeaux fra en fantastisk årgang. Det samme gælder for nogle ansete Napa Cabs som Ridge, Heitz, Corison, Dunn og Diamond Creek for blot at nævne nogle få. Der er så mange, der kan så meget!!

Pinot Noir (5-15 + år)

Store Bourgogner har næsten brug for et for for minimums aldringsbehov for at nå det fulde potentiale. Mange kan der gå årtier ved, før de går ned ad bakke. Det afhænger naturligvis af deres syre.

Nebbiolo (5-20 + år)

Barolo og Barbaresco kan næsten ikke drikkes, når de er unge takket være deres enorme tanninstruktur. Det er dog det der bidrager til deres evne til at udvikle sig i mange år.

Rioja (10-20 + år)

En Gran Reserva Rioja, bygget med en robust rygrad i Tempranillo og ældet i fem år på flaske og fad, kan let vare i årtier. Både Reserva og Gran Reserva-vin giver nogle af de bedste værdier, når man ser efter en vin, der kan ældes i lang tid.

Naturligvis er dette bare en prøveudtagning, og der er ingen hårde og hurtige regeler, der bestemmer, hvor længe en bestemt vin vil vare.

Andre vine der er værd at kigge på. Verdicchio, især reserves, skaber en interessant hvidvin, der ældes godt, og viser ofte deres bedste side 5-10 år efter aftapning. Den er også meget overkommelig, hvilket gør det til et ideelt valg, hvis du vil købe seks flasker og eksperimentere med at lade dem ligge et stykke tid. Sauternes og andre søde dessertvine kan vare livet ud. Petit Sirah, med den heftige tanniske rygrad, kan også tåle mange år!

Fjender af aldring

Visse påvirkninger udefra påvirker også, hvor længe en vin forbliver drikkelig.

Sollys kan skabe frie radikaler i vinen og forårsage for tidlig oxidation. Så lad ikke din vin ligge I vindueskarmen og forvent, at den ændrer sig til det bedre. Den bliver sgu' nok rimelig ringe af det.

Temperaturen er vigtig og bør forblive omkring 15 grader. Højere temperaturer koger vinen, og kan endda få korken til at skubbe sig ud fra flaskehalsen (det er derfor, man skal være påpasselige med at sende vin i alt for varmt vejr - det er heldigvis ikke det største problem i kolde Danmark)

At have korrekt opbevaring, som regel et vinkøleskab, er meget vigtigt, hvis du har dyr vin der skal holde i en del år.

Og sidst, men ikke mindst, er der utålmodigheden. Det er ikke let at stirre på en lækker flaske i et årti eller mere. I dagens Danmark af øjeblikkelig tilfredsstillelse er udholdenhed og tålmodighed nøglen venner!


Husk at 90% eller mere af de vin du ser på supermarkedets hylder, aldrig vil forbedres med tiden - men hvis du mod alt forventning beholder kassen fra føtex, så lad mig endelig vide hvordan den står 10 år efter!