Barbera, den oversete Italienske drue
Barbera er helt sikkert en af de mindst værdsatte vine derude.
Ligesom Dolcetto lever den i skyggen af regionens ædle drue - Nebbiolo. Barbera har muligvis ikke Barolo'ens dybde og kompleksitet eller det vanvittigt langsigtede aldringspotentiale, men jeg kan love dig for at den vil give en masse øjeblikkelig tilfredsstillelse. Rent værdimæssigt kan man gøre sig nogle skøre scoops på Barberas.
Da Barbera generelt har en lettere krop og langt mindre koncentration end den ædle Nebbiolo-drue, blev Barbera historisk set behandlet som en "arbejdshest-drue". Barbera voksede let og blev plantet vidt omkring, men blev anskuet således, at druen kun var god nok til bordvin. Det endte derfor med at lille Barbera forlod Italien... Heldigvis er det ikke længere tilfældet, og vi kan igen nyde mange lette, venlige Barbera-vine på de Danske bredder igen. Det er vi glade for!
Druen
Barberas nøjagtige oprindelse er uklar, men det er en meget gammel drue - sandsynligvis en af de ældste i Italien. Man antager at den kommer fra det nordvestlige Italien, sandsynligvis Piemonte. I dag er det den mest plantede røde drue i regionen.
Selvom Barbera nu er værdsat for sin tilgængelige charme, er den stadig betragtet som "folkets vin." Barbera har en smagsmæssig karakter som har mange ligheder med Nebbiolo. Den bære præg af røde frugter med tærte, noter af sure kirsebær og bær sammen med toner af violer, tørrede urter og rustikt jord. Imens Nebbiolo rammer hårdt på alle de strukturelle niveauer, er Barbera mere moderat i kroppen og typisk ret lav på tanniner, selvom den har den samme skarpe syrlighedsgrad.
Druen ældes typisk i store, gamle egetræsfade, skønt nogle producenter vælger at behandle deres Barberas mere kraftigt ved at ælde dem i nye egefade. Lettere versioner kan være super lækre, når de køles lidt. Det bedste fra Barbera kommer når vinstokkene er blevet tyndet og trænet til at give et mindre antal mere koncentrerede klynger af druer. Disse klassificeres ofte som ”Superiore”. (Det står tit på flaskerne også iøvrigt)
Hvor gror den?
Barberas produktion er lige i centrum af Italien, mere præcist i Piedmont. Den gror typisk hånd-i-hånd med Nebbiolo, dvs. de ofte dyrkes i de samme områder. Barbera d’Alba er det mest kendte område, men nogle hævder, at da det overlapper med Barolo og Barbaresco, er Barbera nødt til at konkurrere om de bedste vinmarker med Nebbiolo. I det nærliggende Barbera d’Asti og Barbera del Monferrato, indtager Barbera majoriteten af dyrkningsscenen når det kommer til de røde lækre druer.
Druen dyrkes også i Emilia-Romagna, Puglia og Campania, hvor den kan blandes med andre sorter. Nogle Barbera er også plantet i Californien, for det meste ved den centrale kyst og lidt omkring Sierrafoden, samt Australien og Argentina, men den findes kun i betydelige mængder i Italien.
Barbera DOCG inkluderer:
- Barbera d’Asti DOCG
- Barbera d’Asti Sottozona “Nizza” DOCG
- Barbera Monferrato Superiore DOCG
Barbera DOC inkluderer:
- Barbera d’Alba DOC
- Barbera Monferrato DOC
- Gabiano DOC
- Rubino di Cantavenna DOC
- Colli Tortonesi DOC
- Piemonte DOC
Hvordan smager den i glasset?
Synk næsen ned i glasset, og du bliver mødt af en eksplosion af sorte kirsebær og røde frugter, måske et strejf af eg og krydderi, hvis du er heldig.
Barbera er ikke ekstremt kompleks, men den er enormt nem at åbne og nyde i lange drag. Den bedrageriske mørke farve, giver plads til en meget lysere smag end forventet. Aromaer rammer med en saftig række af røde frugter - blomme, jordbær og kirsebær.
Klassiske eksempler ses med en renhed af frugt og let elegance. Men mange vinproducenter har taget en moderne tilgang til sig og forsøger at fremstille vine, der appellerer til de mere internationale ganer. Afhængigt af egetræprogrammet får du muligvis også vanilje-, nellike- og tobaksnoter. Højt syreindhold gør den ideel til at nyde med mad. Denne interessante kvalitet, gør at smagen starter hårdt og hurtigt, men syrligheden tager sig af hårdheden og du får et mega lækkert glas vin der rundes godt af.
Hvad skal du spise med en Barbera på din side?
Det er en fantastisk vin til mad. Høj syre, lave tanniner og lyse frugtagtig smage... Det er svært at finde en ven, der ikke ville elske en solid Barbera ved middagsbordet. Rig, fedtholdig mad klarer sig rigtig godt takket være syren.
Simpel pastaret med gode sommertrøfler ville være en perfekt kompagnon til en klassisk Babera
Nogle andre ideer inkluderer:
- Ragu og andre kødbaserede marinara-saucer. Mhhh...
- Pizza - min egen favorit!
- Magert kød som kalvekød
- Pasta med trøffel. Især hvide trøfler, lokal til Piedmonte, er et fremragende valg, hvis du kan få fat på nogle. Sorte sommertrøfler klarer den også.
Hvis en italiensk drue har nydt et comeback i løbet af de sidste årtier, er det Barbera. Da den den store åbenbaring er sket mod de mindre vingårde i Barolo og Barbaresco, som ikke er optimale for Nebbiolo produktion, er den nu en total favorit, hverdags-gå til vin det henvender til præcist til dem der holder af friske, tørsteslukende rødvine.
Mvh,
Tobias