5 vinregioner du skal besøge på budget

5 vinregioner du skal besøge på budget

Har du champagneønsker og kaviardrømme, men bor i en prosecco slash syltet sildevirkelighed? Så skal du bare læse med her. Alle "ville" gerne kunne hoppe på en privat jet'jauer til Napa eller Toscana, for så at tage en limo til fornemme vinsmagninger og så liiiiiiige smutte forbi et par michelin restauranter for så at gå pladask på et 5-stjernet megahotel til slut. Det er vigtigt at "ville" er det førende ord i hele dette oplæg. 

Ser du... Alt det nævnte er møghamrende dyrt. Som i - virkelig dyrt! HELDIGVIS har den mere omgængelige vinentusiast, mange andre muligheder som jeg vil skrive lidt om her...

Languedoc, Frankrig

Hvorfor skal du tage hertil: Ja, JEG VED DET GODT. Du kan snildt finde femten andre vinregioner som er mere kendte end Languedoc i Frankrig. Hvis du sammenligner med Bordeaux, Rhone og Champagne, er Languedoc relativt mærkelig men et fuldstændig afsindigt smukt område som ligger aflagt i både romerske ruiner, gamle klostre, snoede floder og selvfølgelig masser af vinmarker. Karen MacNeil, forfatter til den enormt produktive ”Wine Bibel” kalder Languedoc-Rouisson-regionen ”Frankrigs bedst bevarede hemmelighed”. Så det må have lidt at sige tænke jeg.

Vinene: De er store på biodynamisk og økologisk landbrug og producerer alt fra søde til tørre, mousserende til ikke mousserende og endda forstærkede vine. Rødvinsblandinger dominerer produktionen og fremstilles normalt ved hjælp af en kombination af Grenache, Carignan, Syrah, Mourvedre. Du kan forvente fyldige, modne, frugtdrevne rødvine med store aromater, der er lave på syreindhold og med en snert af den berømte urte "garrique". Hvis du kan lide Rhone-vin, kan du finde guld her i samme kaliber. Du kan også finde en masse forfriskende hvidvine, lavet på druer som Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay, Sauv Blanc og Muscat. Her til sidst vil jeg lige gøre dig en bjørnetjeneste ved hurtigt at nævne en af de bedste inden for mousserende vin herfra - Cremant de Limoux. Det er seriøst godt.

Loire-Dalen

Hvorfor skal du tage hertil: Loire er bare et lillebitte hak fra Languedoc, men ligger stadig "under" de fleste af de andre store franske regioner. Det er den tidligere legeplads for konger og dronninger. Bare et par timer syd for Paris, tilbyder denne smukke region høj kvalitet, færre turister, betagende slotte og et væld af utrolige spisemuligheder. (Jeg elsker mad, så det står højt på listen for mit vedkommende)

Vinene: Loire-dalen er ikke ligefrem en uopdaget region, men den er stadig enormt undervurderet. Her finder du et stort udvalg af elegante og fantastiske kvalitetsvine. Chenin Blanc i enhver stil lige fra den søde og aldersværdige Savennières, ja til nærmest knogletør Vouvray. Der er selvfølgelig også den mineralbelagte Sancerre. Perfekt til frokost, haps. Masser af rødvine som bla. Cab Franc, Pinot Noir, Malbec og Gamay, der viser en følelse af renhed og terroir, med lavere alkoholsniveauer. Ligesom Limoux tilbyder Crémant de Loire - fantastiske boblende værdier. 

Grækenland

Hvorfor skal du tage hertil: Den politiske og økonomiske situation her er ikke ideel for dem der bor her. Men for turister som dig og mig, der leder efter en satans god deal, er her faktisk ikke så slemt! Brug din tid på at besøge de spektakulære hvidvaskede badebyer på de joniske øer. Her kan man slentre på strandende (og ofte uden tøj på!) ved Kykladerne og turnerer i gamle ruiner fra den tidligere civilisationen i Athen og på Kreta. Og selvfølgelig kan man også drikke vin overalt, det er klart.

Vinene: Assyrtiko er den store vin her, en mager, tropisk hvidvin med lækker syre. Og hvis udtale ikke er din stærke side, skal du forberede dig på at gøre en masse tilfældig "fingerpegning" på div vinlister; de bliver ikke ligefrem lettere at udtale - du har bla. Moschofilero, Malagousia, Savatiano og Agiorgitiko for bare at nævne nogle få.

Lokale restauranter serverer ofte deres egen umådeligt billige vin, men faktisk stadig utroligt drikkelige husvin lige fra tønden. Så er der “retsina”, en usædvanlig hvidvin, som nogle siger smager som terpentin takket være sin traditionelle brug af fyrresin til at forsegle tønderne med. Det serveres ofte i en plastflaske. Prøv det en gang. Det kan være du kan lide det. Eller sådan noget.

Puglia, Italien

Hvorfor skal du tage hertil: De fleste turister går til Italiens prestigefyldte vindestinationer - Piemonte, Toscana eller Veneto. Alle er fantastiske steder, men det betyder også at alt er dyrere her (som i meget dyrere) - værelser, mad og vin. For at nyde et mere "afslappet" landstykke skal smække numsen i bilen køre mod syd til Puglia helt nede I landets hæl. Der er langt færre turister, MEGET billige hoteller / Airbnb's der bare spiller samt fremragende mad og selvfølgelig en masse vin. Det er her italienerne rejser på ferie for at undslippe turisterne i deres egne hjembyer.

Vinene: Wine Folly kaldte Puglia "Italiens hemmelige vej til god værdi". Det ligger jo i den sydlige del af Italien, så klimaet er varmere, og regionen er bestemt mere rustik her. Du kan forvente at finde nogle store, fede rødvine som Nero D’Avola samt den jordnære og parfumerede Negroamaro. Sidstnævnte blandes ofte med Malvasia Nera, Sangiovese og Montepulciano. Bombino Nero er en anden mindre kendt drue, der ofte bruges til at fremstille rose.

Mexico

Hvorfor skal du tage hertil: Du tænker sandsynligvis mere tequila end vin, men Mexico har nogle ret gode vine, tror det eller ej. Hvis du bor I Danmark ved jeg godt det ikke er helt billigt at tage hertil, men når du endeligt er der kan du altid tage en omvej fra vinlandet til Cabo eller Puerto Vallarta for at dyppe tæerne i sandet og nippe til gode cocktails. Jeg anbefaler Mexico for vinene, hvis du alligevel skal dertil kan man sige.

Vinene: Vinene har vokset her siden 1500-tallet og repræsenterer en række af franske, spanske og italienske sorter. De er lidt eventyrlystne her, og laver ofte utraditionelle blandinger ved hjælp af sådan noget som Cabernet Sauvignon, Grenache og Barbera. Valle de Guadalupe som er den mest etablerede region, ofte kaldt "Napa Valley af Mexico".

Denne region ligger lige syd for Californien på Baja-halvøen og er beværter mere end 150+ vinfremstillingsvirksomheder, som for det meste mindre produktion og har et middelhavsindflydende klima, der er ideelt til vinavl.

Jeg overvejer også at lave en budget tour på USA som bla indeholder følgende områder:

Mendocino, Loudoun, Okanagan Dalen, Texas

Naturligvis er dette ikke en endelig liste over de absolut billigste vinregioner, så hvis du har flere forslag, så prøv lige at smid dem i kommentarerne nedenfor!

Mvh,
Tobias