Druer | Klassiske europæiske druer i hele verden

Druer | Klassiske europæiske druer i hele verden

Der findes et hav af druesorter, der hver for sig har kendetegn og karakteristika, der gør dem elskede eller hadede. Nok mest elsket. De stammer i øvrigt alle fra den samme oprindelige drue, Vitis vinifera, der er blevet dyrket i mange tusind år. For et par tusind år siden begyndte de tidlige vinbønder (hvis man kalde dem det) at kultivere flere forskellige druer - og så er resten historie, som man siger.

Når talen falder på oprindelsen for druen, taler vi om Europa og Mellemøsten. Europa og Mellemøsten er både rent historisk og kulturelt gamle, mens den nye verden består af lande som USA, Australien og Sydafrika. Men hvor fik denne nye verden sine druer fra, og hvordan har udviklingen været. Det vil vi se nærmere på nu.

Fra Bordeaux til Californien

Bordeaux får nok en klokke eller to til at ringe hos de fleste, der blot kender en lille smule til fransk vin. Her finder du druen Cabernet Sauvignon, der har vist sig at fungere fantastisk uden for Europa. I USA er det lykkedes at lave vin, der både smager af mere og har et fantastisk højt indhold af alkohol. Alt i alt en win-win.situation.

Fra Frankrig til Australien

I Frankrig finder du Syrah-druen, der på trods af sygdom og besværligheder, endelige lever en ubekymret tilværelse. I Australien hedder Syrah Shiraz, og druen har faktisk været i landet i mange år. Australierne er lykkedes med at gøre Shiraz til en umådelig fin drue, der kan hamle op med hårde miljø og stadig levere overdådige smage.

Fra Primitivo til Zinfandel

I Syditalien hører Primitivo-druen hjemme. Druen giver super vin, og i mange år har man troet, at netop den drue og Zinfandel-druen i Californien var to forskellige druesorter. Det er dog ikke sandt. De to druer er ens, og hvor amerikanerne ellers troede, at de endelig havde noget, som var helt deres eget, må de altså alligevel tro om. Også Zinfandeldruen er fra Europa. Sådan helt oprindeligt.

Fra Loire til New Zealand

Sauvignon Blanc fra Loire i Frankrig kom til New Zealand i starten af 70’erne, hvor druen lynhurtigt kom til at trives. Faktisk er det nu således, at New Zealand kan producere hvidvin på den drue og gøre det bedre, end du ser i druens hjemland. Hvis man kan tale om et chok for den franske hvidvins-selvopfattelse, er det her nok et oplagt sted at begynde at lede.

Alt dette kommer heldigvis dig som forbruger til gode. For godt nok er der tale om de samme druer. Men alle de forskellige ydre forhold betyder også, at du får mulighed for at prøve kræfter med nye og udfordrende smagsnuancer. Det kan godt være, at det gamle Europa har det lidt stramt med, at den nye verden tager disse druesorter til sig. Det må de om. Du skal bare læne dig tilbage og nyde, at du blot skal drikke de dejlige dråber.