Vinkælder | Gode råd til indretning og brug
Den perfekte vinkælderindretning – 5 skarpe tips
Har du længe gået og drømt om en vaskeægte vinkælder? Måske du mangler et sted, hvor du kan dyrke din passion og interesse for vin? Eller måske du har brug for et dedikeret rum til at opbevare din efterhånden store samling af dyre ”gemmevine”? Det kan også være, at drømmen går på at få omdannet det kedelige kælderrum til en indbydende og stilfuld vinkælder, hvor du kan invitere dine venner til hyggeligt samvær over et glas god vin?
Uanset hvilke behov og ønsker du måtte have, er der ikke langt fra drøm til virkelighed. Du har nemlig massevis af muligheder for at designe og lave en vinkælder, der er skræddersyet til din bolig og lige nøjagtig efter dit hoved. Spørgsmålet er så bare, hvordan selve indretningen af vinkælderen skal se ud? Og det er lige netop, hvad jeg vil adressere i dette blogindlæg, hvor jeg giver dig fem skarpe tips til optimal vinkælderindretning, som du forhåbentlig kan lade dig inspirere af.
Så skænk dig selv et glas af din yndlingsvin, og læn dig godt til rette – rigtig god læselyst!
Vinkælder eller ikke vinkælder? Dét er spørgsmålet
Der er ingen tvivl om, at spørgsmålet om en vinkælder eller ej overvejende hører sig vinentusiasterne til. At investere i en decideret vinkælder er et behov, der opstår og fødes af en direkte og formodentlig stærk passion for vin samt et indgående kendskab til vinuniverset. Dog er det vigtigt indledningsvist at understrege, at en vinkælder ikke nødvendigvis begrænser sig til det klassiske og store kælderrum, som kun de velhavende har råd og plads til. Tværtimod.
Kategorien for vinkældre er efterhånden enormt bredtfavnende og spænder over et væld af design, størrelser og prisklasser. Det betyder, at du som vinelsker eller -entusiast sagtens kan realisere drømmen om en vinkælder, selvom du ikke har en særlig stor bolig og et relativt begrænset økonomisk råderum. Eksempelvis kan et tempereret værksted, et pulterkammer, viktualierum eller lignende sagtens indrettes og fungere som vinkælder, ligesom at du også kan arbejde med et mere diskret og indbygget vinskab eller vinreol og -system, der er direkte integreret i din boligindretning.
Så uanset om du sidder i en større villa, en mindre lejlighed eller en anden form for étplansbolig, vil du altså kunne få drømmen om en vinkælder opfyldt.
Med begrebet om en vinkælder på plads kan vi så bevæge os videre til selve vinkælderindretningen. Her får du fem hurtige tips til, hvad du med fordel kan overveje, når du skal i gang med dit eget vinkælderprojekt.
#1 Tænk i mørk, tempereret og rolig indretning af vinkælder
Først og fremmest er det altafgørende, at din vinkælder rent faktisk etablerer de mest ideelle betingelser for, at dine vine kan udvikles og modnes korrekt. Det gælder ultimativt om at skabe nogle fysiske rammer og et gunstigt miljø for vinflaskerne, der arbejder med vinens udvikling fremfor mod den.
Og hvad betyder det så? Jo, det drejer sig kort fortalt om at opbevare dine vine i et rum, hvor følgende parametre er opfyldt:
- Et relativt mørkt lokale/rum – ideelt set helt uden sollys.
- Kølige temperaturer
- Tilpas luftfugtighed, der ikke må være for høj
- Rolige og stabile liggeforhold (minimale rystelser og stød).
Mange kældre vil som udgangspunkt kunne leve op til disse krav, men hvis ikke er det vigtigt, at du investerer i det rette udstyr, der kan sikre dette. Eksempelvis klimatisk udstyr såsom aircondition/køler til vinkælder, et vinkøleskab og lignende.
Du kan læse meget mere om korrekt opbevaring af vin her.
#2 Overvej kapaciteten – vinkælder i gulv, væg, have eller hele underetagen?
Det næste gode råd handler om selve kapaciteten i din vinkælder. Kapaciteten afhænger dels af, hvad du påtænker, din vinkælder skal tjene til, og dels hvor stort et opbevaringsbehov af vine du har.
Det er indlysende, at en velassorteret og stor samling af vine på 100-200 styk kræver mere plads og dermed en større vinkælder, end hvis der er tale om en mindre samling, som reelt set kan være i et par vinkøleskabe og -reoler.
Hvis du grundet pladsmangel i boligen ikke har mulighed for eksempelvis et kælderrum eller en vinkælder i gulvet med lem, har du også en lang række andre designmuligheder af mere pladsbesparende karakter. Du kan blandt andet vælge at gå med:
- En indbygget vinkælder under trappen
- En integreret vinkælder i væg
- En nedgravet vinkælder i haven.
Eller alternativt et eller flere vinskabe og -reolsystemer, der nemmere kan indbygges eller implementeres i boligens øvrige indretning, så de ikke optager unødig plads. Når du indretter din vinkælder med eventuelle reoler, er det selvfølgelig vigtigt, at du sikrer dig, at de rent faktisk passer til dine flasker. Dette kan eksempelvis være en udfordring, hvis du har mange magnum- og champagneflasker samt vinkasser i din samling.
#3 Praktisk opbevaring eller æstetisk ”show room”?
Det tredje på listen over inspirationstips handler om, hvilken funktion din vinkælder skal have. Der er stor forskel på, om du udelukkende skal bruge en vinkælder til praktisk og korrekt opbevaring af dine vine, eller om din vinkælder mere skal være et helstøbt rum, der skaber atmosfære og stemning. Det kan også være, at vinkælderen mere skal fungere som et slags æstetisk, smukt ”showroom”, der kan fremvise dine eksklusive og bedste vine i din bolig?
Uanset hvorvidt du fokuserer på overskuelighed, praktik, atmosfære, funktionalitet, æstetik, socialitet eller på noget helt syvende, er det vigtigt at afklare dette med det samme – inden du påbegynder projektet.
#4 Indret din vinkælder med det rette udstyr – efter dine behov
Når først du har taget stilling til, hvilken type og design din vinkælder skal have, kan det egentlige indretningsarbejde påbegyndes. Her er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser, og det gælder om at indrette i den stil og med det inventar og interiør, der matcher din personlige smag og resten af boligindretningen.
Noget af det første, du bør forholde dig til, er, hvilken type vinopbevaring du ønsker. Skal det være vinhylder, vinreoler, vinskabe eller integrerede opbevaringssystemer i væggen? Dernæst bør du også overveje, hvilken slags materialer du ønsker – eksempelvis ædle træsorter såsom eg, rødtræ og mahogni eller metaller såsom stål og aluminium. Alternativt kan du vælge stenmaterialer som for eksempel marmor, beton eller lignende.
Uanset hvilken type opbevaringssystem, du indretter med, er det vigtigt, at du sikrer et stabilt og robust system, der kan give vinflaskerne et roligt modningsmiljø uden vibrationer og rystelser.
Men det kan også være, at din vinkælder ikke kun skal anvendes til opbevaring. Hvis du er typen, der drømmer om en veludstyret vinkælder, der også kan bruges til socialt samvær og indbyder til timevis af hyggestunder, kan du overveje at indrette rummet med eksempelvis gulvtæpper, bord, stole, puder, tv, musikanlæg, hyggebelysning og meget mere. På den måde kan du skabe de perfekte omgivelser for at kunne nyde de gyldne og dyre dråber maksimalt.
#5 Giv vinkælderen et personligt og autentisk touch med dekorativt interiør
Uafhængigt af hvilken type vinkælder, du måtte gå med, har du gode muligheder for at give den et personligt præg igennem indretningen og valget af interiør. Din vinkælder behøver ikke være karakteriseret af grå og kolde vægge eller store og tomme arealer.
Prøv at give væggene lidt farvespil og spræl i form af tapet, plakater, billeder, dekorativ brugskunst eller et fototapet til vinkælderen. Eller hvis du har plads, kan du investere i en tom vintønde, der kan fungere som bord og måske samtidig vinopbevaring. En sådan vintønde skaber et autentisk look, der emmer af en fransk vinbodega, og som gør sig perfekt til en vinsmagning med dine gæster.
Hvis ikke du selv har mod på og har de rette evner til at prøve lykken med din egen ”byg selv”-vinkælder, vil jeg altid anbefale dig at kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig med projektet. På den måde er du sikret, at det bliver gjort ordentligt.
Afslutningsvis vil jeg gerne runde af med at understrege, at den absolut bedste vinkælder og perfekte indretning er lige nøjagtig den, der passer til dine behov, dine smagspræferencer og selvfølgelig din bolig.
Held og lykke med at realisere din vinkælderdrøm – og skål!