Er vin sundt? | Få be- eller afkræftet myterne

Er vin sundt? | Få be- eller afkræftet myterne

Er vin sundt? 5 x fup eller fakta…

Er vin sundt? Det er et af de mest varme kartofler blandt både almindelige vinkelskere og -eksperter. Vi danskere har altid været meget optagede af, hvilken effekt indtaget af vin har for kroppens helbred, og det er et diskussionsfelt, der i den grad deler vandene. 

I den ene lejr mener man, at vin har en lang række gode egenskaber, der nærmest gør vinen til en mirakelkur, mens man i den anden lejr har skeptikerne, der sidestiller alle påstande om vinens sunde kvaliteter med direkte myter.

Som forbruger kan det være helt vanskeligt at finde hoved og hale i de mange påstande om vin og sundhed. For hvad er egentlig sandt eller falsk i denne sammenhæng?

Det er lige netop, hvad jeg vil sætte fokus på i dette korte blogindlæg. Læs med nedenfor, hvor jeg tager fat i seks af de gængse påstande om vin og sundhed og giver dig mit kvalificerede svar på, hvorvidt der er tale om fup eller fakta.

Rigtig god læselyst!

#1 To glas rødvin om dagen holder doktoren for bagen

To glas rødvin om dagen holder doktoren for bagen. Du har sikkert hørt fra din omgangskreds, medierne eller eksperterne, at 1-2 glas rødvin om dagen er den gyldne opskrift på at opretholde et sundt helbred – og dermed undgå ture til doktormanden. 

Men lige simpelt og tiltalende det umiddelbart kan lyde, lige så forsimplet er det også.

Godt nok har adskillige undersøgelser vist, at rødvin i moderate mængder har flere positive effekter på helbredet og kroppens sundhed (fysisk såvel som psykisk). Men derfra og til at sige, at rødvin ligefrem ”kurerer” dine dårligdomme og fratager dig nødvendigheden for lægebesøg i ny og næ, dét er i den grad en sandhed med store modifikation (mange ville nok sige ”ønsketænkning”).

Det er ikke medicin. Det kan ikke erstatte eksempelvis fysisk motion. Og man kan heller ikke tabe sig af at tage 1-2 glas rødvin om aftenen – også selvom visse undersøgelser peger på, at rødvin delvist kan øge forbrændingen.

Så dommen på første påstand må være: FUP!

#2 Vin kan booste glæden og modvirke stress

Der er ikke noget mere afslappende og dejligt end at læne sig tilbage i stolen efter en lang arbejdsdag med et godt, velskænket glas vin, vel? Og det er blandt andet denne tilfredsstillende følelse, som vin for rigtig mange giver, der har givet anledning til den anden påstand om rødvin:

Vin kan booste glæden og modvirke stress.

I modsætning til den første påstand, er der højere sandhedsværdi at hente her. Flere undersøgelser peger nemlig i retningen af, at rødvin faktisk har en positiv effekt på humøret og den mentale sindstilstand. Eller det kan det i hvert fald have. 

Glæden kan få et nøk opad ved at indtage rødvin, hvilket muligvis skyldes, at rødvin kan stimulere produktionen af ”glædeshormoner” såsom endorfiner og serotonin. Og senest har et spansk studie påvist, at de personer der drikker imellem to og syv glas vin om ugen, har en nedsat risiko for at få depression. Og yderligere mener visse forskere, at den relativt høje koncentration af antioxidanter i rødvinen kan sænke udskillelsen af stress-hormonet kortisol, hvilket kan højne humøret og reducere risikoen for stressudvikling.

Dog vil jeg nok primært koble den glædesfremmende og stressreducerende effekt med selve den ro, afslapning og nydelse, som et godt glas rødvin ofte har.

Dommen på anden påstand må være: FAKTA!

#3 Vin feder ikke…

Nu kommer vi til en af de påstande, som er allermest omdiskuteret, og som der stadig den dag i dag ikke er kommet en endelig afklaring på. Det drejer sig om følgende:

Vin feder ikke…

Danskerne er mere sundhedsbevidste end nogensinde, og vi fokuserer i højere og højere grad på vores krop, helbred og ikke mindst udseende. Det betyder også, at mange tæller hver eneste kalorie og vejer hvert enkelt gram i forhold til, hvad de indtager. Og som forbruger bliver man tudet ørene fulde med det ene kostråd efter det andet fra diverse sundhedseksperter og -guruer.

Denne udvikling har givet anledning til diskussionen om, hvorvidt vin feder eller ej. Igen er der meget delte meninger, da visse kredse anser vin som værende en kaloriebombe, mens andre faktisk mener, at et glas vin gør det ud for en time i fitnesscentret.

Men at sige, at vin bare er en kalorielet drikkevare, der slet ikke sætter sig på sidebene, ville være en direkte løgn. Alkohol i sig selv indeholder lige så meget energi, som fedt gør. Generelt set siger man, at et stort glas rødvin svarer til 100 kalorier, mens det ligger på cirka 90 kalorier for et stort glas hvidvin.

Ergo: Du kan ikke bare hælde vin i dig og forvente, at det ikke vejer (tungt) i kalorieregnskabet. Dog vil du, ligesom med alt andet mad og drikke, let kunne drikke vin uden at tage på, hvis du sikrer dig, at får din motion.

Dommen på anden påstand må være: FUP!

#4 Rødvin er en antiooxidant-indsprøjtning, der beskytter hjertet

Den fjerde påstand tager et spadestik dybere ned i sundhedsdiskussionen, da snakken om vinens sunde effekter langt fra kun begrænser sig til spørgsmålet om kalorier og glædeshormoner. Nej, den strækker sig meget længere – blandt andet til følgende påstand om, at:

Rødvin er en antioxidant-indsprøjtning, der beskytter hjertet.

Og her har vi at gøre med en påstand, som er mere vanskelig at placere entydigt i enten ”fup-kategorien” eller ”fakta-kategorien”. Årsagen til dette er, at videnskaben har leveret en række studier, der indikerer vinens gavnlige effekt, men studierne er kun foretaget på mus, og der er slåedes ikke leveret et 100 % validt og gyldigt bevise på, at det også gælder for mennesker.

Ikke desto mindre er det et faktum, at rødvin indeholder kraftige plantestoffer og flere typer antioxidanter – herunder antocyanidid, flavanol og resveratrol. Disse antioxidanter menes, som tidligere nævnt, at kunne hæmme oxidativt stress, som ellers nedbryder kroppens celler. Særligt resveratrol er blevet sat i forbindelse med positiv påvirkning af helbredet. Visse undersøgelser påpeger, at stoffet kan bekæmpe betændelse og blodstørkning, stabilisere blodsukker og -tryk samt mindske risikoen for udvikling af hjertesygdomme (eksempelvis hjerte-karsygdomme) og ligefrem kræft.

Når det så er sagt, er kroppen har vanskeligt ved at optage og udnytte antioxidanter i kroppen, hvilket betyder, at de hurtigt udledes igen. Det er altså med andre ord ikke udelukkende på grund af antioxidanterne, at du skal drikke rødvin.

Derudover er det ikke (nødvendigvis) rødvinen i sig selv, der beskytter dit hjerte, men derimod alkoholen. Det er nemlig selve alkoholen, der skaber beskyttelseseffekten, hvortil antioxidanterne i rødvinen potentielt bidrager med nogle af de effekter, som allerede er blevet nævnt.

Dommen på fjerde påstand må lægge sig lige midt imellem FUP og FAKTA!

#5 Mænd tåler bedst rødvin

Vi runder denne liste af med at kigge på en af de påstande, der kan være farlig at bringe op i dag, hvor der er stigende fokus på kønspolitiske spørgsmål. Ikke desto mindre hopper jeg ud i den – og påstanden lyder således:

Mænd tåler bedst vin.

Og ja, med fare for at træde kvinderne over tæerne, må man jo indrømme, at mænd generelt set bare tåler mere vin end kvinder. Dette er selvfølgelig et generaliseret udsagn, da det er dybt individuelt, hvor meget den enkelte person kan tåle af vin – uafhængig af køn.

Men samtidig er det et faktum, at mænd gennemsnitligt er større og mere kraftigt byggede, hvilket betyder, at de typisk har en større vægt samt mere muskelmasse og væske end kvinder. Jo flere muskler, desto bedre forbrænding – og samtidig tåler man mere rødvin (eller generelt alkohol), jo større kropsfylde man har.

Derfor vil mænd ofte kunne drikke mere vin end kvinder, før promillen kan mærkes. Men denne fysiologiske forskel er på ingen måde ensbetydende med, at kvinder ikke kan tåle og drikke vin. Tværtimod!

Dommen på anden påstand må være: FAKTA!

Konklusion: Vin er ikke en mirakelkur, men et nydelsesmiddel (i moderate mængder)

Men hvad er så den overordnede konklusion på denne lille ”fup eller fakta”-gennemgang? Er (rød)vin sundt for helbredet? Eller er det skadeligt for kroppen?

Ja, svaret må forblive uafklaret. Videnskaben peger i flere retninger på feltet, og det samme gør eksperternes udsagn. Netop derfor er min bedste anbefaling følgende:

Drik vin i moderate mængder som et nydelsesmiddel – ikke en mirakelkur.

Vin skal nydes – og gerne i godt selskab. Det er ikke en trylledrik, der holder dig evig ung, frisk og sund, men omvendt heller ikke skadeligt i de rette mængder. Faktisk kan vinen have gavnlig effekt både fysiologisk og mentalt.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at et godt glas vin altid kan sætte et smil på læben. Og det er da altid noget.