Guide: Vin på festivaler
Sommeren er over os, og for mange er dét lig med diverse (musik)festivaler. Til disse bliver der ofte drukket en del alkoholiske drikke, og faktisk kan du også nemt nyde vin på din festival. Her på siden kan du blive meget klogere på, hvilken vin du skal vælge til festivalen, og hvordan du opbevarer den bedst muligt. Vi kommer ligeledes ind på diverse tips og tricks til vindrikkeren på festival. God fornøjelse – og god læselyst!
Hvilke opbevaringsmuligheder har du på festivalen?
Vin smager fantastisk. I hvert fald når det bliver serveret ved den rette temperatur. Vi kan nok hurtigt blive enige om, at der ikke er meget ved en varm hvidvin. Behandler den danske sommer os godt, får vi sol, når du skal på festival, og derfor skal du nøje overveje, hvilke opbevaringsmuligheder du har, inden du køber vin til formålet.
Som bekendt er der mange forskellige måder at gå til festival på; nogen bor i telt lige op ad en højtaler, spiser tun på dåse til morgenmad, går ikke i bad og drikker varme øl i en uge i streg. Andre bor på hotel nær festivalpladsen, spiser brunch med nyvasket hår hver dag og går på opdagelse i de mange mad- og drikkevareboder, der ofte er at finde på festivaler. Andre igen vælger en mellemvej. Kort sagt: Der er milevid forskel på, hvordan man går på festival, hvilket både afhænger af festivalens karakter og ens temperament. Derudover spiller det naturligvis en rolle, om der er tale om en festival med overnatning eller ej, om man har en endagsbillet eller partoutbillet – og ens økonomi.
Uanset hvordan man går til festival, er der mulighed for at nyde vin under festlighederne. Sover man i telt, kan man for eksempel have en køleboks med, der kan fyldes med is, ligesom der på mange festivaler er mulighed for at leje et køleskab. Sover man i campingvogn eller derhjemme, har man selv et køleskab, og sover man på hotel, er der sandsynligvis en minibar, man kan benytte sig af. Der ér altså mulighed for at få kølet sin vin ned til den rette temperatur i sommervarmen.
Har du hverken køleskab, køleboks eller isterninger til rådighed, kan du pakke din vin ind i vådt avispapir og stille den direkte i solen. Den energi, der bliver brugt til fordampning af vandet, får temperaturen i flasken til at falde. På den måde kan du nemt få (relativt) kold vin, selvom du ikke har meget at arbejde med. Sørg blot for at fjerne vinen fra solen efter en halv times tid, så den ikke bliver varm igen.
Hvilken vin skal jeg tage med på festival?
Som vi netop har været inde på, er der altid den ene eller anden mulighed for at nedkøle vin på festivalen. Spørgsmålet er blot, hvor kreativ du skal være for at få det til at lykkes. Derfor kan du også tage alverdens forskellige vine med på festival.
For de fleste vil det nok være mest oplagt at drikke hvidvin eller rosévin på en varm festivaldag, men er du mere til rødvin, er det naturligvis også en mulighed.
Da mange rødvine ikke skal serveres lige så kolde, som rosé- og hvidvine skal, er det nemmere at sikre den rette temperatur på disse. Typisk vil du kunne opnå en fornuftig temperatur på din rødvin ved at lade den ligge direkte mod jorden i dit telt – sørg blot for, at den ligger i et hjørne af teltet, der ikke får direkte sol om morgenen. Når du står op, kan du pakker rødvinen ind i avispapir og lægge den i skyggen, indtil den skal drikkes – hvis altså ikke du vil have den til morgenmad.
Uanset hvilken type vin du tager med dig på festival, er det sandsynligvis fornuftigt at lade de dyreste flasker blive hjemme. Medmindre du sover i campingvogn, du kan låse, eller du på anden måde kan beskytte dine pakkenelliker, er der desværre altid en risiko for tyveri på festivaler, ligesom flaskerne kan risikere at gå i stykker.
Hvilken vin må jeg tage med på festival?
Det er desværre ikke kun dine personlige præferencer og dine opbevaringsmuligheder, der afgør, hvilken vin du skal tage med dig på festival. Der er nemlig også forskellige regler for, hvad du må tage med på diverse festivaler.
På mange udenlandske festivaler er det ikke tilladt at have glas med på hverken campingområdet eller festivalpladsen. Det er endnu ikke udbredt i Danmark, men kunne nemt blive det. Tjek derfor altid op på festivalens regler for glas, inden du begiver dig afsted med tasken fuld af merlot – ikke mindst, hvis du skal til udlandet og feste.
Er der ingen konkrete regler om glas på den festival, du skal til, kan du snildt tage flasker med, men overvej, hvor meget du gider slæbe på. Flasker vejer en del, så det kan være fornuftigt at tage bag-in-box med i stedet – eller i hvert fald nøje overveje, hvor mange flasker du reelt har brug for.
I forlængelse af ovenstående skal du være opmærksom på, om dine vine har skruelåg eller prop. Har de prop, skal du sørge for at pakke en oplukker. Måske endda to, så du er på den sikre side, hvis den ene bliver væk.
Vil du have vin med ind på festivalpladsen?
Vil du ikke blot nyde vin i din camp, men også på selve festivalpladsen? Det kan du typisk godt få lov til. Igen skal du blot være opmærksom på reglerne; må man have drikkevarer med ind på pladsen, og i så fald hvilke? I mange tilfælde må du have én åben genstand med ind på selve festivalpladsen, og det kan også godt være vin. Hæld den i et plastikkrus, så burde du være good to go.
Er det ikke tilladt at have drikkevarer med ind på festivalpladsen, kan du overveje, om du vil forsøge at smugle lidt vin med alligevel. Har du en Camelbak-taske, kan du for eksempel hælde vin i vandblæren, eller du kan forsøge dig med at gemme din vin i bunden af din taske. Du skal dog altid vide, at der er risiko for at blive snuppet, så måske er det bedre blot at drikke vin i campen.
Løst og fast om vin på festival
Vi har efterhånden været godt omkring, så her til sidst vil vi blot komme med nogle små tips, tricks og gode råd til dig, der gerne vil have vin med på festival.
- Pak vinglas (i plastik), så vinen kommer til sin ret. Samtidig er det en sjov gimmick.
- Vin har en ret høj alkoholprocent, så pas på i sommervarmen, og hold dig til øl, når I spiller ølbowling.
- Sørg for, at vinen passer nogenlunde til den mad, du eventuelt har med. Rødvin og pesto er en glimrende kombination, og som bekendt er hvidvin godt til fisk – det gælder vel også makrel og tun på dåse.
- Er du vild med vin, så snyd ikke dig selv for et godt glas, hvis der er en vinbod på pladsen. På mange festivaler er der efterhånden et særdeles solidt udvalg af mad- og drikkevarer, så det er værd at gå lidt på opdagelse.