Cava
Cava kommer primært fra Catalonien i det nordøstlige Spanien, hvor langt størstedelen kommer fra området Penedès nær Barcelona - det er opkaldt efter stenkældrene, hvor det er ældet.
Cava blev først produceret i 1872 af Josep Raventós, der bragte méthode champenoise tilbage med sig fra Frankrig, hvor vinmarker blev ramt af en pest af phylloxera-lus. Dette betød, at vinproducenterne i Catalonien var godt placeret til at udfylde hullerne i udbuddet.
Historien om Cava, den spanske Champagne
Cava kommer primært fra Catalonien i det nordøstlige Spanien, hvor langt størstedelen kommer fra området Penedès nær Barcelona - og er opkaldt efter stenkældrene, hvor det er ældet.
Cava blev først produceret i 1872 af Josep Raventós, der bragte méthode champenoise tilbage med sig fra Frankrig, hvor vinmarker blev ramt af en pest af phylloxera-lus. Dette betød, at vinproducenterne i Catalonien var godt placeret til at udfylde hullerne i udbuddet.
Der er tre oprindelige druesorter der normalt bruges i cava:
- Macabeu, med en let citronsmag og blød blomsteraroma.
- Xarel·lo, med frugtagtige noter, stærkere, rigere aromater og større ældningspotentiale.
- Parellada, med sød smag og skarp syre.
Macabeu er normalt størstedelen af druer i cava-blandinger, men flasker af høj kvalitet er ofte overvejende Xarel·lo. Chardonnay og pinot noir, druesorter fra Champagne-regionen kan også bruges, selvom brugen af ikke-indfødte druesorter er noget kontroversiel og meget mere begrænset.
En af nøgleforskellene mellem cava og Prosecco og andre mousserende vine er metoden til karbonisering. Mens Prosecco kan fremstilles ved tilsætning af kuldioxid under tryk, skal cava naturligt gæres, som med Champagne - men i Catalonien skal det mærkes mètode tradicional fremfor end méthode champenoise. Denne naturlige metode, der producerer finere bobler, involverer en to-trins gæringsproces. Druerne presses i en basisk cuvée, som aftappes med tilsætning af sukker og gær (nogle high-end producenter gærer først cuvée i tønder). Dette starter den korte første gæringsproces.
Vinen opbevares derefter i mindst ni måneder for at bære navnet cava, men op til otteogfyrre måneder for en virkelig usædvanlig vin. De opbevares skråt ned, og vinklen bliver stejlere, når de drejes regelmæssigt, så gærene kan slå sig ned i flaskens hals. De mere traditionelle cava-huse går stadig igennem flaskerne i hånden, men potentialet for eksploderende flasker betyder, at mange er fyldt med maskine.
Cava opdeles ligesom champagne i 7 kategorier efter hvor søde/meget sukker de indeholder pr. liter - de er følgende:
- Brut Nature 0-3g/l
- Extra Brut 0-6gl
- Brut 0-12g/l
- Extra Seco 12-17g/l
- Seco 17-32g/l
- Semi Seco 32-50g/l
- Dulce 50+g/l
Cava-regionen
Cava-regionen omfatter flere forskellige landskaber og klimaer med vinmarker tæt på Middelhavet, op til 900 meter over havets overflade i indre terræn og dybt i Penedès-floddalen. Dalen blev dannet for tolv millioner år siden af Anoia-floden og indeholder udsatte gamle jordarter dannet af kalkstenhavsfossiler, der giver vinene, der dyrkes der, en karakteristisk mineralitet. For nylig godkendte styrelsen der styre og regulerer cava, en ny klassificering, cava de paratge qualificat - single estate cava - som dikterer klima, jordtype og en seksogtredive måneders periode på bæringen.
Mad og cava
Cava kan drikkes alene og er et godt alternativ til champagne - men det går også fremragende til rigtig meget mad da det er en alsidig drik. Det er virkelig en fantastisk madvin og kan nydes med masser af retter. Det kan være tapas, salater, tortillas, ja selv æg som er svær at pare med vin går fint til cava. Nåh ja, og så købes cava ofte halvdelen af prisen på champagne, så hvis du har en mini-fest, eller inviterer venner på besøg, er det en mousserende vin, der absolut er værd at overveje.