Hvilke typer vin er der?

Overordnet set er der tre forskellige typer vin; hvidvin, rødvin og rosé vin. Disse vine  produceres på mange forskellige måder og skaber dermed en bred diversitet af udfald. Nedenfor ses en liste over de mest populære udfald. 

Mousserende vin: Denne type vin er den mest tidskrevne vin at lave. Den indeholder et højt niveau af carbondioxid, der enten tilføjes eller laves naturligt via. en ekstra gæringsproces af vinen. Eksempler; Cava, Champagne og Prosecco. 

Sød hvidvin: Også kaldet aromatisk vin, er en sød eller tør vin (dog kan man altid ane sødmen) med en nærmest parfumeret duft. Eksempler; Moscato d'Asti, Torrontés og Riesling. 

Krydret let hvidvin: En meget letdrikkelig vin, yderst populær i hele verdenen. Disse vine passer til det meste madlavning og er dejlig friske samt smagfulde. Eksempler; Pinot Gris, Sauvignon Blanc og Chardonnay. 

Fyldig hvidvin: De fyldige hvidvine ses ofte som rødvins elskerens favorit med sin rige smag og diskrete blødhed. Forskellen på denne vin og krydret hvidvin er tit måden hvorpå den lagres. Eksempler; Chardonnay (på eg) og Viognier. 

Let rødvin: Typisk meget bleg i farven, ofte gennemsigtig med lettere tanniner. Denne type vin er i høj grad en vin for den nybegyndende rødvinsdrikker, da den besidder en raffineret mild smag. Eksempler; Pinot Noir og Gamay. 

Medium rødvin: Perfekt til mad grundet sin fyldige smag og gode balance. Passer godt til en bred diversitet af forskellige retter. Eksempler; Grenache, Merlot og Barbera. 

Fyldig rødvin: Dette er den mørkeste, mest fyldige type rødvin på markedet. Den har meget dybe tanniner og besidder rensende effekt på vores smagsløg. Den passer perfekt til en rigtig god steak. Eksempler; Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon og Nebbiolo. 

Rosévin: Denne type vin får sin flotte gennemsigtige pinke/rosa farve ved at "farve" vinen med drueskallerne fra røde druer. Man lader simpelhen bare skallerne gære sammen med druesaften, oftest i nogle få timer, men også op til et døgn, i starten af gæringsprocessen. Eksempler; Cabernet Sauvignon, Grenache og Syrah. 

Dessertvin: Dessertvine er søde og har oftest en ret høj alkoholprocent. Med sin høje alkoholprocent nydes vinen typisk i små mængder. Dessertvine kan være tørre, søde og nogle af de mest intense vine. Eksempler; Sherry og Portvin.