Alsace

Om kollektionen ⇾

Der blev ikke fundet nogen produkter
Brug færre filtre, eller ryd alt

Alsace er en dejlig fransk region, der ligger ved Frankrigs østgrænse. Her bliver en enestående type vin produceret, og over 90% er hvidvine. Der er over 4000 vinbønder i Alsace og 950 af dem aftapper og sælger selv deres vine.

Marker, høstsæson og teknik

Noget helt særligt ved denne region er, at selv de små vinbønder ofte aftapper mindst 6-8 forskellige vine hvert år. Til sammenligning kan de store producenter præstere 20-30 forskellige aftapninger. Du kan altid kende den skønne Alsace vin på de høje, slanke flasker, der kaldes flûtes, som vinen skal aftappes i.

Høstsæsonen altid lang, fordi Alsaces forskellige sorter modnes på forskellige tider. Normalt starter høstsæsonen i september og fortsætter til ind i november. Mange vinbønder håndplukker selv deres druer, fordi vinmarkerne er for stejle til høstmaskiner. Nogle druesorter kan hente højere priser end andre, og nogle er mere kærvene end andre, og derfor skal vinbønderne altid tænke sig grundigt om, når de vælger deres druer.

Alsaces vinhistorie

Tilbage i 1900-tallet blev Alsaces mange druesorter inddelt i ’ædle’ og ’andre’. Der er sket en del siden, og i dag bliver der produceret otte større varietale vine: riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinot noir, pinot blanc, muscat, chasselas, og sylvaner. En varietal vin er en vin, der er opkaldt efter den druesort (varietet), der udgør størstedelen af indholdet. På dansk bruger man ofte ’endruevin’ eller ’enkeltdruevin’, men eftersom de sagtens kan indeholde flere forskellige druesorter, er det lidt misvisende.

Alsace, druer og hvidvin

Den mest plantede druesort er Riesling. I Alsace udgør den over 22% af det totale areal vinmarker.

Alsacevine kan gøre sig fortjent til forskellige etiketter. En af dem er Vendange Tardive, som Alsace har eneret til. For at opnå den, er der mange regler, der skal overholdes. Vinen skal blandt andet komme fra en enkelt årgang, laves af enten riesling, muscat, gewürztraminer eller pinot gris og plukkes efter en bestemt dato, som myndighederne fastlægger. Vine, der opfylder kravene til Vendange Tardive etiketten, kan veksle fra halvsød til knastør, og kvaliteten kan variere meget.

Kvalitet og produktion

Vinene kan også opnå Sélection des Grains Nobles etiketten, som er en videreudvikling af Vendange Tardive, hvor druerne har opnået et endnu højere sukkerindhold. De samme regler gælder her, som for Vendange Tardive. Sélection des Grains Nobles vine er altid søde, men har forskellig fylde.

Etiketterne Alsace communales, Alsace lieux-dits og Alsace Grand Cru. Kravene er strengere for disse etiketter. Den fineste er Alsace Grund Cru, som kun udgør 4% af Alsaces totale produktion. Der er mange kvalitetskrav, der skal opfyldes som strenge afgræsninger af vinmarkerne og blindsmagningstest før salg.