Brunello di Montalcino

Om kollektionen ⇾
Alle filtre
Ryd alle
Fremhævet

De legendariske rødvine

Montalcino kommunens Brunello di Montalcino er sammen med Barolo og Barbaresco, en af de mest velsete og prestigefyldte rødvine i hele Italien. Vinen har desuden også den højeste gennemsnitspris af de tre, hvilket betyder at man typisk ser en brunello til omkring 200 kr. Kravene er dog høje for vinen, da høstudbyttet højest må være 56 hl/ha. Hvor en normal produktiv vinmark ligger på omkring 100 hl/ha. Derudover skal en brunello rødvin også ligge minimum i 4 år og mindst 5 år for riserva, hvor to af de år skal være på fad.  

Montalcino området modtog DOC status i 1966 og endvidere sin DOCG-status i 1980. Brunello vinen er kendt over hele verden, det ser man ved at Sangiovese druen er blevet populær uden for Italiens grænser, især i lande såsom Australien og Californien 

DRUEN, Sangiovese

"Italiens mest plantede rødvinsort"

Sangiovese druen er til dato Italiens mest plantede rødvinssort, med lige omkring 70.000 plantet hektar. Rødvinssorten ser man i størstedelen af Italien, men man oplever den højeste kvalitet i Toscana Regionen, hvor den bliver brugt i klassikere såsom, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino.

Det er her essentielt at der ikke er garanti for høj kvalitet med denne drue, men at selve producenten og området spiller den væsentlige rolle her. Druen kan være besværlig og problematisk at dyrke, fordi den blomstrer tidligt og modner sent, dog ser man ofte et stort udbytte.

Sangiovese kan sagtens fungere alene, som man ser i Brunello di Montalcino, men sorten ser også stort potentiale i kombination med andre druer. Det så man i produktionen af de såkaldte ”Supertoscanere” tilbage i 1970’erne og 1980’erne. Her skabte Sangiovese i samspil med Carbernet Sauvignon, Carbernet Franc og Merlot en helt særlig og kompleks smag, som i stor grad gjorde indtryk på nogle af de meste indflydelsesrige vinanmeldere verden over.

Druen er kendt for sin smag af Sursøde kirsebær med noter af hindbær og viol.  

Oprindelsen af Brunello

DOCG-status i 1980

Brunello har sit navn fra det italienske ord "Bruno," som betyder brun. Oprindeligt blev Bruno anset for at være en separat druesort, men i 1879 konkluderede en italiensk kommission, at Bruno og Sangiovese faktisk er den samme drue. På trods af denne opdagelse bruges navnet Brunello stadig i dag, selvom vinen officielt er fremstillet af 100% Sangiovese.

Brunello di Montalcino opnåede DOCG-status i 1980, en betegnelse, der kun gives til Italiens mest fremragende vine – en anerkendelse, som få vil modsige.

Sangiovese er en af Italiens mest dyrkede blå druesorter og kan producere både exceptionelle vine og mere almindelige udgaver. Den bruges ofte i blandingsvine som Chianti og Supertoscanere, men i Brunello di Montalcino er den den eneste anvendte drue.

Montalcino

Bakketop byen

Montalcino er en bakketopby og kommune i Siena-provinsen i Toscana, Midtitalien. I kommunen, som har lige omkring 5.000 indbyggere, bliver der produceret nogle af Italiens bedste rødvine, nemlig Brunello di Montalcino.

Historie Bakken, hvorpå Montalcino ligger, har sandsynligvis været beboet siden etruskertiden. Byens første nævnelse i historiske dokumenter stammer fra år 814 e.Kr., hvilket indikerer, at der var en kirke her i det 9. århundrede, sandsynligvis opført af munke fra det nærliggende Sant'Antimo-kloster. Befolkningen voksede pludseligt i midten af det 10. århundrede, da folk, der flygtede fra den nærliggende by Roselle, bosatte sig i Montalcino.

I 1958 gav Montalcino kendte vinkritiker James Suckling en helt særlig ærestitel, nemlig: æresborgerstatusen. Dette kan en by eller anden myndighed tildele en udenlandsk eller indfødt person, som anses for at være særligt beundringsværdig eller på anden måde værdig til denne hæder.