Brunello di Montalcino

Om kollektionen⇾
Flotte vinmarker og vingård i Brunello di Montalcino hos Den Sidste Flaske

Filtrer Alle filtre

Filtrer

Sorter efter

Bestsellere

Pris

Smag

Sorter efter

Byen og kommunen Montalcino har beliggenhed i provinsen Sienna, Toscana, som ligger i det centrale Italien.  I kommunen, som har lige omkring 5.000 indbyggere, bliver der produceret nogle af Italiens bedste rødvine, nemlig Brunello di Montalcino. Dette har regionen også fået sin anerkendelse for, da Montalcino var en af de første fem vine, der fik den prestigefyldte DOCG-status. I daglig tale bliver vinen oftest kaldt brunello, selvom det i realiteten er en druesort. En Brunello di Montalcino er altid lavet af 100% Sangiovese.

De legendariske rødvine

Montalcino kommunens Brunello di Montalcino er sammen med Barolo og Barbaresco, en af de mest velsete og prestigefyldte rødvine i hele Italien. Vinen har desuden også den højeste gennemsnitspris af de tre, hvilket betyder at man typisk ser en brunello til omkring 200 kr. Kravene er dog høje for vinen, da høstudbyttet højest må være 56 hl/ha. Hvor en normal produktiv vinmark ligger på omkring 100 hl/ha. Derudover skal en brunello rødvin også ligge minimum i 4 år og mindst 5 år for riserva, hvor to af de år skal være på fad.  

Montalcino området modtog DOC status i 1966 og endvidere sin DOCG-status i 1980. Brunello vinen er kendt over hele verden, det ser man ved at Sangiovese druen er blevet populær uden for Italiens grænser, især i lande såsom Australien og Californien 

Lidt om Sangiovese

Sangiovese druen er til dato Italiens mest plantede rødvinssort, med lige omkring 70.000 plantet hektar. Rødvinssorten ser man i størstedelen af Italien, men man oplever den højeste kvalitet i Toscana Regionen, hvor den bliver brugt i klassikere såsom, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Dog bringer druen ikke garanti for høj kvalitet, producent og område spiller her den største rolle.

Druen kan være besværlig og problematisk at dyrke, fordi den blomstrer tidligt og modner sent, dog ser man ofte et stort udbytte.

Sangiovese kan sagtens fungere alene, som man ser i Brunello di Montalcino, men sorten ser også stort potentiale i kombination med andre druer. Det så man i produktionen af de såkaldte ”Supertoscanere” tilbage i 1970’erne og 1980’erne. Her skabte Sangiovese i samspil med Carbernet Sauvignon, Carbernet Franc og Merlot en helt særlig og kompleks smag, som i stor grad gjorde indtryk på nogle af de meste indflydelsesrige vinanmeldere verden over.

Druen er kendt for sin smag af Sursøde kirsebær med noter af hindbær og viol.  

Vin fra Brunello di Montalcino

Her hos Den Sidste Flaske har vi et rigtigt fint udvalg af kvalitetsrige vine fra Brunello di Montalcino i Italien

Vi anbefaler blandt andet denne særdeles interessante La Palazzetta Brunello di Montalcino fra 2015. Det er en rødvin af høj kvalitet med en tør smagsoplevelse, behagelige tanniner og en mellem krop. Vinen dufter af blåbær, brombær og chokolade, endvidere føltes den elegant og intens i munden. Helt sikkert en anbefalelsesværdig rødvin, man ikke tager fejl af.

Derudover tilbyder vi også denne prestigiøse Canneta Brunello di Montalcino DOCG som også er fra 2015. Endnu engang en rødvin af yderst høj klasse, en lettere tør smagsoplevelse, perfekt modne tanniner og en mellem krop. Vinen har noter af modne blommer, vilde jordbær og antydninger af mandarinskal. I munden føltes vinen fyldig og særdeles aromatisk. Vinen fungerer perfekt i samspil med en klassisk ret, såsom et godt stykke ribeye steak.