Caladoc
Caladoc er en fantastisk sort af rødvinsdruer, som primært er plantet i de sydlige vinområder som Languedoc.
Caladoc er i øjeblikket plantet til mere end 2.420 ha i Frankrig.
Druens forældre og ophav
Druen er en krydsning af Grenache og Malbec, og den blev opfundet/skabt af drueavler Paul Truel i 1958 på Institut National de la Recherche Agronomique.
Den anvendes i flere forskellige landvine i Languedoc, men er ikke tilladt i nogle officielle appellationer, Appellation d'Origine Contrôlée (AOC). Dog bruges druen især i flere 'vin de pays' i Languedoc og IGP/VDP-blandingerne i Provence vinregioner. Uden for Frankrig findes der begrænsede beplantninger og produktion i regionerne Argentina, Mendoza, Portugal samt Estremadura.
En række vinproducenter har også eksperimenteret med denne sort af rødvinsdruer i produktionen af flere slags vine. Dette er grunden til, at denne drues vinstokke finder en begrænset plantage i andre regioner i verden, såsom Libanon, Bulgarien, Spanien, Argentina, Brasilien, Rusland, Sydamerika, Portugal, Israel og Tyrkiet.
Egenskaber
Fenolniveauet underholdt af denne sort af rødvinsdruer er højere end alle de andre rødvinsdruesorter. Niveauet af tanniner i vinene fremstillet af denne rødvinsdruesort er højere, ligesom disse vine er meget mørke i farverne, hvilket bestemt er en beundringsværdig egenskab.
Når disse druer blandes med andre slags druer, er aromaen af de således producerede vine meget fyldige og typisk med intens farve og en interessant garvesyrestruktur. Tanninerne er ret smidige, uden bitterhed endnu meget til stede.
Forekomsterne af sorten Caladoc er for det meste ualmindelige; der findes dog nogle eksempler, såsom rosé vine.
I blandede vine byder Caladoc masser af farve med smag og aroma af vilde bær, balsamico og eukalyptus. Druen kan også bruges til at lave frugtige og afbalancerede rosévine.
Udseende betyder ikke alt!
Druesorten er mørk. Klaserne af denne sort er relativt store, moderat kompakte og druerne er mellemstore. Således er vinene fremstillet af denne druesort både karakteristiske og attraktive.
Denne intense farve af disse vine tilføjer yderligere kirsebær på kagen. Mængden af bitterhed i disse vine er nul, og derfor er vinene produceret af Caladoc, uanset om de er blandet eller ublandet, rige og smagfulde. Disse vine har også et godt potentiale med hensyn til lagring.
Formålet fremmer lykken
Formålet var at have en vin, der kunne vokse i det sydlige Frankrig og der var mindre tilbøjelig til coulure end nogen af sine forældre.
I slutningen af 2017 godkendte Frankrigs nationale institut for oprindelse og kvalitet eksperimenter med Caladoc i specifikationerne for Côtes du Rhône AOC til produktion af rød- og rosévine.
Servering og mad
Da vinene produceret af denne rødvinssort er meget rige, kan disse vine sammensættes med nogle fantastiske retter bestående af bøffer af okse, grismørbrad eller lammekoteletter med håndskåret pommes frites, ristede rødbeder og en lækker balsamicoglasur.
Caladoc hos Den Sidste Flaske
Hos Den Sidste Flaske har vi fået fornøjelsen af at have fået vores første vin med Caladoc-druen, Aurose Bain de midi 2021 fra vores eget hus EPC.
Efter at have smagt denne meget smagfulde rosé, så er det ikke sidste gang vi ønsker at få selskab af denne drue. Vores smagsløg er vækket og vi glæder os til at krydse veje med denne drue i fremtiden.