Duoro
Duoro vinregionen ligger i det nordlige Portugal og er hjemstedet for portvin. Den har sit navn fra Duoro floden, der flyder fra øst mod vest fra den spanske grænse til Oporto hvor den munder ud i Atlanterhavet.
Området der opfandt Portvin
Duoro er kendt som portvinens fødested. Man har fundet bevismateriale for portvinens oprindelse helt tilbage fra 1675. I 1703 underskrev England og Portugal en traktat, der gjorde portvinen til områdets primære produkt. Siden hen har portvinen haft stor betydning for hele Portugals økonomi.
Som en del af reguleringen af produktion og handel med denne værdigfulde vare, definerede et kongeligt portugisisk dokument fra d. 10. september 1756 produktionsområdet for portvin. Dermed blev området verdens første vinregion med en formel afgrænsning. Vinmarkerne omfattet af denne afgrænsning var beliggende i den vestlige del af den nuværende region. Nu til dag strækker regionen sig over et meget større område end dengang. De er nemlig blevet udvidet mod øst til de mere varme og tørre områder.
Selvom almindelig bordvin blev produceret i området dengang, så man ikke meget til den uden for området. Portvinen tog nemlig alt det internationale fokus. Í 1952 producerede Fernando Nicolau de Almeida de første ambitiøse vine på Duero druen. Han hentede sin inspiration fra Bordeaux da han besøgte stedet under anden verdenskrig.
Klima og terrior
Vinavlområdet dækker de stejle skråninger langs bredden af Duoro flodens nedre del. Fra sin kilde i det nordlige Spanien, hvor floden kaldes Duero, strømmer vandet gennem de berømte vinmarker i Ribera del Duero, inden det finder den portugisiske grænse og bliver til Duoro. Tager man en spadseretur gennem Duoro regionen, kommer man med garanti til at se et vidunder af et landskab med stejle skråninger, bifloder og et hav af vinmarker. Et syn klassificeret som et af UNESCOS verdensarvssteder.
Duoro er delt ind i tre meget anerkendte subregioner, der hver dækker et udvalgt område langs floden mod Oporto. Disse regioner besidder forskellige aspekter af områdets kontinentale klima;
The Duoro Superior regionen er længst inde i landet og deler sin grænse med Portugal selv. Regionen er dækket af vinmarker belligende på terrasser og optager omkring 20% af den tilgængelige vingårdsmark i Duoro.
Den centrale del af Duoro regionen er kendt som Cima Corgo. Her produceres den dyre kvalitetsrige portvin. Cima Corgo er den største af de tre subregioner og dækker også ca. 50% af dalens vinproduktion. De stejle vinmarker i dette område er placeret på jord af skifer med store granitaflejringer. Vinstokke tættere på floden har tendens til at modnes tidligere end dem i de højere højder, da floden holder bedre på varmen. Dette betyder også at der er høst mere end en gang på samme vingård.
Tættest på Oporto og kysten finder man subregionen bedre kendt som Baixo Corgo. Denne region er den bedste til at lave almindelig bordvin. Klimaet er nemlig køligere og mere fugtigt.
Vin fra Duoro hos Den Sidste Flaske
Her hos Den Sidste Flaske har vi naturligvis portvin på lager.
Vi anbefaler hjerteligt gerne denne yderst velsmagende Portvin Niepoort Tawny Port 20 Years Old. Denne søde portvin med bløde tanniner er alle pengene værd. Giv den endelig et skud, du kan ikke gå galt med denne.
Vi kan også anbefale denne super gode Dow's Quinta do Bomfim fra 2009. Det er også en portvin til en rigtig skarp pris. Her får du masser af smag for pengene med blandt andet karamelnoter og bløde tanniner.