Glera

Om kollektionen ⇾
Alle filtre
Ryd alle
Fremhævet

Glera menes at være en gammel sort, hvor navnet Prosecco stammer fra landsbyen Prosecco nær Trieste i det nordlige Italien, hvor druen kan have sin oprindelse. Nogle mener, at det blev dyrket allerede i romertiden, muligvis som Vinum Pucinum, der blev rost af Plinius, selvom det ikke vides med nogen sikkerhed. Den rangerer omkring  nr. tredive på listen  i betydning blandt landets omkring 2.000 druesorter.   

Prosecco og Glera forvirringen - kort fortalt

Navneskiftet Prosecco-Glera skete i 2009, da Conegliano-Valdobbiadene blev forfremmet til fuld DOGC status (det højeste niveau af italiensk vinkvalitet). I lyset af denne kampagne blev det besluttet, at navnet Prosecco udelukkende skulle forbeholdes vine, der var omfattet af Italiens officielle Prosecco- betegnelsestitler og ikke skulle bruges til druesort. Den Europæiske Union ratificerede dette, hvilket effektivt gjorde det ulovligt for vinproducenter overalt uden for det nordøstlige Italien at mærke deres vine som "Prosecco". Der er slående ligheder mellem denne historie og Tocia Friulano. 

Prosecco sorten er faktisk flere sorter snarere end en enkelt. Selv om visse myndigheder hævder, at der er snesevis af undervarianter og biotyper, koges disse i praksis ned i tre nøgleformer: Prosecco Lungo , Prosecco Tondo og Prosecco Nostrano. Udskift "Prosecco" med "Glera" efter behov. Og netop når du troede, at det ikke kunne blive mere komplekst, i Colli Euganei går sorten efter deres lokale synonym Serprina. 

Desværre er oprindelsen af disse sorter er lige så uklar og kontroversiel som deres forskellige navne. Den mest åbenlyse og og den der er nemmest at tro på er, historien at Prosecco stammer fra byen Prosecco, der ligger nær den italiensk-slovenske grænse. 

Hvor dyrkes Prosecco 

Druen dyrkes i Italien, men kun i den nordøstlige del af landet må Prosecco-betegnelsen bruges. Glera dyrkes også i Slovenien og Austarlienemn lagt den største produktion er i Nordøst Italien hvor byen Prosecco også ligger.   

Disse typer retter går godt til en Prosecco 

Prosecco har en tendens til at være lidt sødere end Champagne og passer godt sammen med fisk og skaldyr, salte oste og frugt. Prosecco er også lækker med asiatiske retter som thailandske nudler eller sushi. Prosecco til din næste samling.