Jul hos Den Sidste Flaske 2021

Om kollektionen⇾
Jul hos Den Sidste Flaske 2021
Pris
1.945,00 DKK
Produkttype
0 valgt Nulstil
Årgang
0 valgt Nulstil
Land
0 valgt Nulstil

Filtrer Alle filtre

Filtrer

Sorter efter

Bestsellere

Pris

Produkttype

Årgang

Druer

Land

Område

Dyrkning

Krop

Smag

Rating

Syre

Sorter efter

Du har set 20 ud af 23 produkter

Vi nærmer os den absolut skønneste tid på året - nemlig julen. Her samles vi til hygge med familie og venner. Der bliver lavet god mad i køkkenet, danset rundt om juletræet, og pakket gaver op. For mange af os, er det en magisk tid, der er lig med hygge, varme stunder og kærlighed. Man siger, at julen er hjerternes (og børnenes) fest. Og til en god fest, skal der selvfølgelig være god mad. 

Til julemaden skal der selvfølgelig være vin. Der er nogle krav til vinen, når den skal gå til den fede julemad og risalamanden. Mange af os får andesteg, der har en intens og kraftfuld smag, men også en fedme, der skal tages højde for. Derudover, skal vi også huske tilbehøret - der er fedme i saucen, surt fra rødkålen og sødme fra de brunede kartofler. Det gør det ikke helt nemt, når julevinen skal vælges. Som udgangspunkt går du dog ikke helt galt i byen, hvis du leder efter vin i den tunge ende af skalaen. Derudover kan du herunder læse mere om, hvad der er godt at gå efter, hvis du vil finde nogle mere specifikke bud på vine, der passer til netop din julemad.

Madens fedme 

Da maden er fed, så må vinen gerne have en pæn syre, tanniner samt alkohol, som kan rense munden for fedmen. Tanninerne giver en tør følelse i munden, og er dermed en god modspiller til de fede elementer i maden. De er også med til, at give en bedre fordøjelse! 

Madens vægt

Vinen må gerne være fyldig, så den passer til den tunge mad. En god mængde alkohol og en intensitet i form af koncentreret frugt, giver vinen fylde, og gør at den vil passe godt til den tunge julemad. 

Madens sødme

Vinen må også gerne have en frugtsødme, da julemaden også har nogle søde elementer i form af de brunede kartofler og rødkålen. Det betyder dog ikke, at vinen skal være sød. En tør vin kan have frugtsødme fra modne druer, der giver en sødlig duft og smagsnuancer. 

Den bedste vin til julemaden er derfor en frugtig rødvin med en dejlig frugtsødme, en frisk syre, den er fyldig og har godt med modne tanniner og alkohol. 

Det oplagte valg vil være en Amarone - en vin som er mange danskeres favorit vin. Den er et fint match til julemaden, hvis du godt kan lide det “tungt”. Det kan for nogen blive for tungt, og hvis du ikke er til det, så kan en Ripasso være et godt bud. Den er ikke nær så tung som Amaronen.

Chateauneuf-du-Pape matcher også juleanden rigtig godt, da den oftest er lavet på Grenache druen, der har mange egenskaber, der klæder anden. Den kan dog også være tung, hvis du vælger en fra en varm årgang, da de kan være meget koncentrerede med en høj alkoholprocent.

Leder du efter et lidt lettere og mere prisvenligt alternativ til Chateauneuf-du-Pape, så kan du gå efter en Côtes-du-Rhône. 

Hvidvin til julemaden skal man heller ikke kimse af! Det kan man sagtens. Den skal bare have den nødvendige syre, sødme og friskhed. Det er derfor ikke alle hvidvine, der kan gå til maden. En Riesling eller en Grüner Veltliner ville være to gode valg. 

Skal du have lyst eller mørkt fjerkræ? 

Skal du have kalkun, er der tale om lyst fjerkræ med en mild smag. Derfor vil det, som udgangspunkt, være en god idé at gå efter en ret mild vin. Herfra er der et væld af muligheder. For det er her, at du virkelig kan tilpasse dit vinvalg efter dine præferencer Du kan sagtens vælge en let rødvin som f.eks. en Pinot Noir, eller en hvidvin der ikke er for kraftig. Dertil skal du også tage højde for, hvordan kalkunen skal tilberedes. Hvis der er tale om en klassisk, helstegt kalkun, vil en Zinfandel fra Californien eller en oversøisk Pinot Noir være et godt bud. Hvis du derimod laver kalkunen i asiatisk stil eller i en anden krydrede ret, vil jeg anbefale, at du kigger efter en hvidvin og gerne med lidt sødme. Det kan f.eks. være en Riesling eller en Chardonnay.

Er årets julemiddag med gås til hovedret, er der tale om mørkt fjerkræ. Gås er en traditionel juleret, og derfor bør du også gå efter en god, fyldig rødvin. Her er et oplagt valg en italiensk Amarone, eller en australsk Shiraz.