Marsanne
Marsanne er den mest populære hvide vindrue, der er plantet i den nordlige Rhône vinregion. I Hermitage hvor frugten når sit bedste udtryk, blandes den normalt med Roussanne og Clairette. Marsanne tilføjer dybde og rige teksturer til vinen.
Druen opstod sandsynligvis i den nordlige Rhône- region, hvor den er bredt plantet i dag.
Uden for den nordlige Rhône-region findes Marsanne også i Savoie og i Languedoc, hvor den ofte blandes med Viognier.
Marsanne vines særlige kendetegn
Marsanne er dyb i farven, den har rige og nøddeagtige antydninger af krydderi og pære. Vinene kan være høj i alkohol, og der kan være alderen eg til at udvikle mere krop. Efterhånden som Marsanne ældes, får vinen en endnu mørkere farve, og smagene kan blive mere komplekse og koncentreret med en fedtet, honningagtig struktur. Aromaer af nødder og kvede kan også udvikle sig.
Selvom den ikke er så temperamentsfuldt som Roussanne-druen, er Marsanne tilbøjelig til at underpræstere i mindre ideelle steder. I klimaer der er for varme, kan druen overmodne og producere vin, der er meget slap. På steder, der er for kølige, kan druen ikke modnes fuldt ud og producerer vin med en kedelig og neutral smag. For at opretholde et højt surhedsgrad forsøger vinproducenter at høste Marsanne lige før den rammer fuld modenhed. Nogle australske vinproducenter foretrækker at lade druen hænge længere på vinstokken for at øge vinens alkoholniveau og dets aldringspotentiale.
Hvor dyrkes Marsanne
Den findes oftest i den nordlige Rhône-region i Frankrig. De største producenter, der bruger Marsanne i Hermitage, er JL Chave og Chapoutier. Druen dyrkes også i Australien, Spanien, Schweiz og Amerika. I Californien er Tablas Creek og Sine Qua Non to af de mest succesrige vingårde, der bruger druen. Sine Qua Non har produceret ikke-traditionelle blandinger, som kan omfatte Chardonnay . JC Cellars beliggende i Napa Valley producerer en af de bedste Marsanne-baserede vine fra Californien. Selv når du sammenlægger alt arealet i alle disse lande, opretholder Frankrig den største mængde Marsanne der er plantet i verden i deres vinmarker, og det meste af det er i det nordlige Rhône Dal.
Disse typer retter går godt til en Marsanne
Den rige og frugtagtig Marsanne parer fremragende med skaldyr så som hummer, rejer osv. - citrusnoterne gør det til et godt kontraktpunkt til det sydasiatiske køkken thailandsk og vietnamesisk mad som ofte indeholder kylling og svinekød. Den er også god til oste, mild Bheddar, Brie og Camembert.