Mild & Blød ost

Alle filtre
Ryd alle
Bestsellere

Du har set 12 ud af 43 produkter

Mmm … vin i glasset og mild, blød ost på tallerkenen. Hvem bliver ikke en lille smule lækkersulten af at tænke på det vinderpar? Det gør vi i hvert fald. Herunder bliver du klogere på, hvordan du matcher din ost med den rette vin og omvendt. Den klassiske kombination er nemlig mere end blot roquefort med sauterne. Oste er lige så forskellige i duft, smag og eftersmag, som vin er.

Skab magi med vin og ost

Normalt vil mange nok åbne en god rødvin, når de serverer ost. Her er dog mere tale om en vane end et egentligt perfekt makkerpar. Tanninerne, der er at finde i rødvin, kan nemlig godt gå ind og drukne eller rettere overdøve smagen af den gode, milde og bløde ost fuldstændigt. Nej, ofte vil en hvidvin faktisk være et bedre match.

Hvilken vin passer til mild ost? Det kan være svært sådan at sjusse sig frem til, hvilken vin der går med brien, fetaen eller en blød camembert. Derfor vil vi gerne hjælpe dig på vej til den lækreste symfoni af vin til ostebordet eller til – som franskmænd som regel praktiserer det – at nyde én slags vin med én slags ost. Det er den rene nydelse. Vi har gjort vores guide så konkret som muligt, så du bliver i stand til at parre den bedste vin til den gode ost.

En god tommelfingerregel er, at ’lige børn leger bedst’, når det kommer til vin og ost. Der er naturligvis undtagelser, men den kraftige ost nydes bedst med en kraftig vin. Til en nøddefuld ost sætter du en vin med noter af nødder.

Tip til dig: Start med at vælge dine ost. Vælg gerne 2-3 stykker. Ikke for mange. Gå derefter på jagt efter den rette vin eller de rette vine til dit osteudvalg.

Vin til hvidskimmelost

Hvidskimmelost dækker over oste som brie og camembert.

Til brien med sin unikke smag er sauvignon blanc og chardonnay stadig fremragende bud på komplementerende vine. Er du til rødvin, kan du dog her også fordelagtigt servere en pinot noir, der med sine frugtige noter og lette tanniner i høj grad kan bidrage til måltidet. En let Beaujolais kan ligeledes sagtens matche brien.

Prøv ellers at kaste en god, ældre champagne efter din camembert. Det er et udsøgt match.

  • Milde, frugtige vine – fx en halvsød tysk riesling eller hvid bourgogne
  • God, fyldig vin fra Alsace
  • Gewürztraminer
  • Let og frugtig rødvin med lav syre – fx oversøisk merlot, Côtes de Provence og beaujolais
  • Asti Spumante.

Vin til blåskimmelost

I kølediske med blåskimmeloste finder du blandt andre danablu, gorgonzola og lignende. Blåskimmeloste fås fra de milde og runde til de kradse og stærke. Her fokuserer vi på de blåskimmeloste, som er cremede, milde og sødmefulde. Generelt er det sådan, at jo mere power der er på din blåskimmelost, des sødere skal vinen være. Tag udgangspunkt i det, når du ser listen herunder og skal parre en blåskimmel med vin.

  • Ædle, søde hvidvine – fx sauterne
  • Mellemsød champagne
  • Kraftig, fyldig rødvin – fx australsk shiraz, californisk zinfandel eller italiensk amarone

Vin til gedeost

Gedeost er fed og cremet, og sauvignon blanc er det mest ikoniske og udbredte valg til disse oste – og med god grund. Fyldt med frugter og skarp i smagen er den perfekt til at skære igennem den cremede ost. Den fungerer derfor – ud over smagen – også som en form for ganerens, som er en kærkommen bonus til sådanne oste. En fed chablis kan også komme osten til gode. 

  • Hvidvin på sauvignon blanc fra Østrig eller New Zealand
  • Fed chablis fra Bourgogne.

Vin til et helt ostebord

Men hvad gør du egentlig, hvis du har planer om at lave et helt ostebord til desserten ved Tante Odas 70-års fødselsdag eller som velkomstbuffet ved brylluppet måske? Kan det lade sig gøre at få det til at spille uden at skulle sætte 10 forskellige slags vin på bordet – én ved hver ost. Det kan det sagtens.

Hvis du har planer om at lave et helt ostebord med mange forskellige oste, lidt kiks, syltetøj og grønt til, er den bedste vej at gå ikke at finde en særskilt vin til hver vintype. Det går galt. Ligesom en vin-ost-kombination kan være himmelsk, kan den også være et ubehageligt sammenstød i munden.

Derfor har du behov for så få vine som muligt, som alle går med de fleste oste. Her kan vi anbefale:

1. En sødmefuld hvidvin (halvtør, halvsød eller decideret sød)
2. En tør hvidvin med frugtig sødme
3. En rødvin, der er lav på bløde tanniner.

    Er der tale om et dessertbord med oste, hvoraf nogle er blåskimmel, kan du med fordel sætte en god portvin på bordet også.

    God fornøjelse fra os til jer.