Montsant
Der blev ikke fundet nogen produkter
Brug færre filtre, eller ryd alt
Montsant er en stor vinregion i Catalonien i det nordlige Spanien. Før i tiden var regionen en zone i Tarragona regionen, men lokale vindyrkere mente at vinplantagerne i Montsant skulle høre under titlen DO. Derfor er Montsant den dag i dag en DO og har været det lige siden 2001.
Den hellige vin
Montsant ligger vest for Tarragona og danner en C-form der dækker næsten hele Priorat regionen. Kun et lille stykke på en 2-3 km ved Priovat landsbyen Porrera er ikke dækket af halvcirklen.
Vinen her blev introduceret af romerne for flere tusinde år siden og er blevet dyrket standhaftigt lige siden. Gennem middelalderen var det de katolske munke, der stod for vinproduktionen i området. I det 19. århundrede modtog vine fra Montsant meget opmærksomhed og ros på forskellige universelle vinudstillinger verden over.
Montsant har fået sit navn fra bjerget Monsant masiff (hellige bjerg), der dominerer i området.
At være certificeret med en DO titel, betyder at vinen kommer fra et helt bestemt geografisk område og er af en bestemt stil. For at få titlen skal vinen være af en helt særlig kvalitet og leve op til visse standarder, herunder tilladte druesorter, plantetæthed og vinfremstillingsteknikker.
Størstedelen af Montsants vinstokke findes i de to mest sydvestlige zoner, der omgiver landsbyerne Marca og Capcanes. Der er her Montsant via en række terrasser åbner sig for den nedre Ebro-dal, som er mindre en 10 km væk. Disse områder er også de kalrt varmeste med temperature omkring på mellem 16,1 og 15,6°C.
Klima og terrior
Montsants topografi er meget varieret, men de mest værdsatte vinmarker er placeret på de stejlt skrånede steder i højder mellem 50 og 700 meter over havets overflade. Zonens gennemsnitshøjde ligger på 360m over havets overfalde og stiger gradvist jo tættere man kommer på Montsant bjergene. Vinmarker opdeles af områder med fyrretræer, mandel og oliventræer. Jorden i Montsant består primært af kalkholdigt ler, granitsand og skifer. Disse typer af jord tvinger planterne til at kæmpe for overlevelse og som resultat producerer den færre, men mere koncentrerede druer.
Vinen i Montsant får rigeligt med sol i løbet af dagen og køles ned af den kolde luft om natten. Denne forskel i temperatur er meget vigtig når man skal skabe komplekse aromaer og samtidig bevare surhedsgraden. Risikoen for hagl og frost er meget lille og det gør området helt perfekt til dyrkningen af kvalitetsvin.
Montsant er blevet meget populær på sin højkvalitetsrødvin. Specielt rødvinene lavet på druerne Garnacha og Carinena. Den meget kendte spanske drue Tempranillo og andre internationale druer såsom Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah klarer sig rigtig godt i Montsant regionen.
Vin fra Montsant hos Den Sidste Flaske
Her hos Den Sidste Flaske har vi desværre ikke noget fra Montsant på lager lige i øjeblikket. Vi venter alle sammen i spænding på at få lov til at smage vinen og sætte den til salg her på webshoppen. Stay tuned!