Oksekød

Alle filtre
Ryd alle
Bestsellere

Du har set 12 ud af 273 produkter

Vin til maden er altid en god idé. Vin og mad kan komplimentere hinanden på mange måder, og virkelig forstærke helhedsindtrykket af et godt og lækkert måltid. Noget vin passer dog bedre til et specifikt måltid end andet, og det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvad der lige går allerbedst til f.eks. oksekød, hvis det er det, der er på menuen for i aften - og det er lige det, som jeg her vil hjælpe dig med. 

Hvorfor rødvin?

Grunden til at rødvin og rødt kød fungerer så godt sammen, er på grund af de aktive tanniner i rødvin. Disse tanniner interagerer med det proteinholdige kød, der blødgører og frigiver smagen i fedtet af kødet. Samtidig spiller fedtet i kødet sammen med vinen, der ligeledes bløder skarpheden lidt op, så vinen bliver mindre bitter. Man får altså et samspil på begge sider, hvorfor det i den grad kan betale sig at servere en god rødvin til steaken.

Der er dog også mange forskellige typer af rødt kød, som faktisk også spiller en rolle for, hvilken vin man bør servere. Jeg vil i denne guide komme ind på de 4 mest populære og bedste cuts fra koen, hvor det kan være en god idé at finde den mest optimale vin. Serverer du f.eks. en billig, men god flankesteak er parringen af vinen knap så vigtig som helhedsintrykket af vinen. En god tommelfingerregel er altid, at servere en medium til kraftig rødvin med en medium til en fuld krop. 

Ribeye steak/Entrecote

Ribeye er et af de mest saftige og smag fyldte udskæringer, da det er den mest fedtholdige udskæring. Som navnet indikerer kommer det fra koens ribben-region, ofte fra den øverste del af oksefileten, imellem skuldrene og lænden . Det går under flere navne, men langt de fleste er bekendt med ribeye eller entrecote udskæringen. 

Der er ikke et definitivt svar på, hvad der passer bedst til, da både vinen og kødet veksler meget. Mange anbefaler dog en Cabernet Sauvignon til ribeye, da de kraftige tanniner hjælper med at skære igennem det rige fedt i udskæringen. Alternativt kan en god Zinfandel eller Primitivo også komplimentere den saftige steak til astronomiske højder. 

New York Strip/Engelsk bøf

Denne kommer ligesom ribeyen også fra oksefileten, dog den midterste sektion. Den har ikke lige så meget fedt som ribeyen, hvilket også gør den en smule nemmere at tilberede. Et lækkert cut, med masser af smag og ofte at finde til en god pris. 

Det er vigtigt at vælge vin, der komplimenterer hele måltidet, og ikke kun kødet når du vælger vin til maden. Hvis du serverer steaken med en frisk salat, er en knap så fyldig vin, såsom Pinot Noir, også et lækkert bud. Er det med de traditionelle flødekartofler og bearnaise-sauce er en kraftigere vin mere optimalt. Til en sådan steak er en Cabernet Sauvignon igen en god kombination, der yder en god kontrast af mørke frugter og krydderier til den rige smag af kød i denne udskæring.

Filet mignon/oksemørbrad

Filet mignon er en utrolig mør udskæring fra koens mørbrad. Da det er den udskæring, med mindst fedt på koen, serveres den ofte med en sauce, hvilket giver rig smag til måltidet, men også spiller en rolle for, hvilken vin der passer bedst til. 

Serverer du oksemørbraden krydret og som den er, kan en Pinot Noir, med sin frugtige og subtile egetræs noter komplimentere smagen af oksemørbraden uden at være overvældende. 

Serverer du den med en sauce kan en lidt kraftigere Pinot Noir skære igennem saucen og kødet og arbejde rigtig godt sammen. Alternativt er en tør, kraftig vin også et godt valg, såsom Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese eller Merlot. Ikke så kraftige som en spansk Tempranillo, men en god kombination af tanniner og frugtige, krydrede noter, som samarbejder godt med smagen af oksemørbrad. 

Porterhouse/T-bone steak

Den ikoniske T-bone steak kræver ligeledes sin vin. Med strip-steak på den ene halvdel af T-knoglen og mørbrad på den anden side, kombinerer denne to af mine favoritter. Vinen skal derfor også passe til begge typer kød, og det kan være sin opgave at finde sin favorit. 

En lækker Syrah er en god mellemting, der komplimenterer begge dele af kødet. Med raffinerede tanniner og en let krydret smag, spiller det bare. Serverer du den med en god sauce, f.eks. en tyk bearnaise-sauce, er en kraftigere Cabernet Sauvignon eller Merlot også med til at skære igennem saucens cremethed og fylde, og virkelig sætte gang i kødet.

Slagter udskæring af okse:

Hvilken vin er bedst?

Alt I alt kræver kødet sin vin. Den mest populære go-to er klart en fyldig Cabernet Sauvignon, som spiller rigtig godt med langt det meste kød - også det kød, der ikke lige er på denne liste her. Det er dog en individuel smagssag, og er du f.eks. til en kraftigere vin og en ordentlig, tyk steak ville jeg personligt vælge en stor, spansk Tempranillo. Det kan dog også blive for meget, så det er med at gøre op med sig selv, hvad man mest er til. 

Vin til oksekød hos Den Sidste Flaske

Hvad end du er til fløjlsblød Primitivo eller Australsk Syrah, så har vi helt sikkert en vin der passer til dig, dine smagsløg og ikke mindst din oksekødsret.  

Primitivo Susumaniello Salento Boccantino, Cerro Anon Reserva, Domaine du Père Caboche Côtes du Rhône, Charles Smith Boom Boom Syrah og Peter Bott Pinot Noir. Her er 4 vidt forskellige bud på rødvin til din aftensmenu, der kan noget på hver deres måde.