Hvad er portvin?

Portvin er, kort fortalt, en særlig type vin, der er lavet på portugisiske druer, og som er karakteriseret ved en højere alkoholprocent og konventration af restsukker end traditionelle vine. Portvinens historie går lang tilabge og den oprindelse dateres helt tilbage til år 1095, hvor en Greve Henry af Bourgogne præsenterede Portugal for den franske Pinot Noir vin, som menes at være den oprindelige forgænger til alle de portvine, vi drikker i dag. Duoro-dalen i Portugal er i dag ansvarlig for langt størstedelen af verdenens portvinsproduktion.

Portvin anses som værende en god klassisk dessert vin, der har fået sit navn fra byen Porto, hvor duorofloden munder ud i Atlanterhavet. 

Den vigtigste druevariant til produktionen af god kvalitets portvin er Touriga Nacional. Andre druevarianter er; Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinto Cao, Tinta Roriz (Tempranillo) og Touriga Frana, som alle er røde druer, og Arinto, Encruzado, Folgasao og Gouveio, som er hvide druer. 

Druerne høstes ved håndkraft og bliver derefter mast på vingården for at udvinde drueskinnets pigmenter og tanniner. Mostens gæring stoppes ved at tilsætte brandy. Som resultat fås en vin med et sukkerindhold på mellem 40-60 gram pr. liter og en alkoholprocent på mellem 19-22%. Derefter modnes vinen i flere måneder på trætønder eller rustfrie ståltanke. De fleste portvine blndes af forskellige druer. 

Processen foregår altså i det store hele næsten som når man producerer traditionel vin. Det er altså tilsætningen af brandy (druesprit), der gør at vinen bibeholder sin sødme og får endnu højere alkoholprocent.

Der findes forskellige typer portvin, herunder; 

1. Ruby Port (modnet i 2-3 år og en smule oxidativ)
2. Ruby Reserve Port (modnet i 4-5 år)
3. Tawny Port (ældet i trætønder i op til 3 år)
4. Vintage Port (lavet på en enkelt vintagedrue, modnet i 2-3 år i trætønder, drikkelig efter 10 år som det tidligste).
5. Portvin sent kommet på flaske (lavet på en enkelt vintage, ældet 4-6 år på tank, drikkelig med det samme)
6. Colheita Port (enkelt vintage, modnet i mindst 7 år i trætønder)