Hvad er vinsten?

Vinsten er naturligt forekommende i mange vine. Vinsten består af kalium og vinsyre, der krystalliseres f.eks. ved en chokpåvirkning som rystelse og kulde. Risikoen for vinsten er størst i vine med højt vinsyreindhold, der kommer fra områder med kølige dyrkningsbetingelser og/eller vine lavet på druesorter med et naturligt højt indhold af vinsyre. 

Mange producenter lader deres vine gennemgå en kuldejustering for at udskille vinstenene forud for aftapning. Dette gøres i en tank, hvis producenterne mener at deres vine har en chance for, at det kan ske for den pågældende vin. 

En stor gruppe af producenter mener også at man ikke skal manipulere vinen på den måde og forcere udskillelsen af vinsten. De vælger simpelthen af principielle årsager at påvirke vinen mindst muligt, og de mener, at alle former for justering, filtrering og lignende ændrer eller begrænser vinens oprindelige smag. 

Vinsten er ikke sundhedsfarlige. De er et naturligt forekommende og udskadelige at indtage. Ser man, at der er vinsten kan man vælge at dekanterer vinen fra dem, hvilket er nemt, idet de er tunge og nemt bundfældes. Til dette kan man simpelt tage en karaffel og hælde vinen forsigtigt over i den. Opdager man at der alligevel er kommet vinsten i sit glas, kan man dekantere vinen over i et andet glas.