Hvad er tartar?

Tartar er det navn, som man har givet de krystallignende salte fra tartarisk syre. Disse salte formes i sin reaktion med mineralerne kalcium og potassium. 

Saltene er dårligt opløselige i vand og danner derfor krystaller. Deres molekyler danner sammen med mineralerne en gitterlignende fast struktur; det tekniske udtryk for dette er: saltet udfældes. 

Saltene sætter sig i form af de små krystaller i rustfrie tanke eller tønder under vinfremstillingen og kan også samles i bunden af flasken eller på kork efter aftapning, når vinen modnes. Faktorer der især frembringer saltene, er et højt alkoholindhold, en øget pH-værdi såvel som lave temperaturer. 

Saltene er harmløse for helbredet og det smager som regel neutralt og minder lidt om sand i munden, men opløses hurtigt i munden. Saltstene er ikke en fejl i vinen, men de anses heller ikke som en kvalitetskarakteristik. Deres forekomst betyder blot, at vinen indeholder en høj andel vinsyre og måske ikke er blevet fuldstændig stabiliseret. Dannelsen af saltene kan i vid udstrækning forhindres ved at behandle vinen kemisk eller fysisk før aftapning.