Druesorter
Hvad er tartar?
Tartar er det navn, som man har givet de krystallignende salte fra tartarisk syre. Disse salte formes i sin reaktion med mineralerne kalcium og potassium.
Saltene er dårligt opløselige i vand og danner derfor krystaller. Deres molekyler danner sammen med mineralerne en gitterlignende fast struktur; det tekniske udtryk for dette er: saltet udfældes.
Saltene sætter sig i form af de små krystaller i rustfrie tanke eller tønder under vinfremstillingen og kan også samles i bunden af flasken eller på kork efter aftapning, når vinen modnes. Faktorer der især frembringer saltene, er et højt alkoholindhold, en øget pH-værdi såvel som lave temperaturer.
Saltene er harmløse for helbredet og det smager som regel neutralt og minder lidt om sand i munden, men opløses hurtigt i munden. Saltstene er ikke en fejl i vinen, men de anses heller ikke som en kvalitetskarakteristik. Deres forekomst betyder blot, at vinen indeholder en høj andel vinsyre og måske ikke er blevet fuldstændig stabiliseret. Dannelsen af saltene kan i vid udstrækning forhindres ved at behandle vinen kemisk eller fysisk før aftapning.
26. maj 2021
Hvad er vinsten?
Vinsten er naturligt forekommende i mange vine. Vinsten består af kalium og vinsyre, der krystalliseres f.eks. ved en chokpåvirkning som rystelse o...
26. maj 2021
Hvad er portvin?
Portvin er, kort fortalt, en særlig type vin, der er lavet på portugisiske druer, og som er karakteriseret ved en højere alkoholprocent og konventr...