Hvilke vine forsegles med skruelåg?

Hvordan en vinflaske forsegles, påvirker modning og holdbarhed af vin efter aftapning. Den afgørende faktor er, hvor meget luft (og dermed ilt, der reagerer med de følsomme aromatiske stoffer i vinen) kan trænge igennem flasken gennem lukningen. Jo mere vinen udsættes for ilt, jo hurtigere modnes den – eller i negative tilfælde degenererer. 

Enstemmigheden er, at skruegættes er den mest praktiske og bedste måde at lukke en vinflaske på. Det er helt tæt og ekstremt holdbart, kan åbnes uden værktøj og (en meget stor fordel) lukkes igen så ofte og pålideligt som ønsket, og det giver hundrede procent beskyttelsen mod korkslak. Da det i stigende og ret høj grad anerkendes at luften, der er tilbage i flasken efter aftapning, er tilstrækkelig til yderligere modning af vinen, er skruelåg og velegnet til vine, der har behov for modning uden tøven. 

Skruehætter er typisk lavet af metal, normalt aluminium, og er foret indvendigt med et forseglende, tyndt lag plast eller tin. Fordi skruelåget er så simpelt og relativt billigt, blev det i lang tid hovedsageligt brugt til at forsegle vine grundlæggende kvalitet. Dets image har lidt en del under dette. Man hører ofte folk sige ”en god vin er en vin med prop og ikke skruelåg”. Et meget misvisende udsagn. I flere år er vin på alle kvalitetsniveauer dog udstyret med skruelåg, især i tysktalende lande, og denne type lukning bliver også mere almindelig i andre traditionsbevidste lande såsom Frankrig.