Vinlukninger
Hvilke vine forsegles med glaspropper?
Hvordan en vinflaske forsegles, påvirker modning og holdbarhed af vin efter aftapning. Den afgørende faktor er, hvor meget luft (og dermed ilt, der reagerer med de følsomme aromatiske stoffer i vinen) kan trænge igennem flasken gennem lukningen. Jo mere vinen udsættes for ilt, jo hurtigere modnes den – eller i negative tilfælde degenererer.
Glasstopperen er en innovativ og praktisk måde at lukke en vinflaske på. Den mest kendte er ”Vinolok”, udviklet af det tyske firma Alcoa. Denne glasprop har form som en squatsvamp og bærer en tynd ring lavet af en speciel plastik under den flade ”paraply”, der hviler på flaskens hals og forsegler flasken lufttæt og væsketæt. Over denne egentlig lukning – svarende til propper – er en aluminiumshætte fastgjort for at fastgøre den, som fjernes, når flasken åbnes for første gang.
På denne måde er glasstopperen tæt og ekstremt holdbar, kan åbnes og lukkes igen uden værktøj og giver hundrede procent beskyttelse med korkslak. Da forskere i stigende grad anerkender, at luften, der er tilbage i flasken efter aftapning, er tilstrækkelig til yderligere modning af vinen, er glaspropper og velegnede til vine, der har behov for modning uden tøven. I praksis anvendes denne type lukning dog relativt sjældent, da glaspropper er meget dyre. Producenter, der lukker deres vine med glaspropper, kan derfor afskille sig på en helt bestemt måde. Det kan især virke eksklusivt og/eller fint med glaspropper.