Prosecco

Om kollektionen ⇾

Der blev ikke fundet nogen produkter
Brug færre filtre, eller ryd alt

Glera druen menes at være en gammel sort, hvor navnet Prosecco stammer fra landsbyen Prosecco nær Trieste i det nordlige Italien, hvor druen kan have sin oprindelse. Nogle mener, at det blev dyrket allerede i romertiden, muligvis som Vinum Pucinum, der blev rost af Plinius, selvom det ikke vides med nogen sikkerhed. Den rangerer omkring  nr. tredive på listen  i betydning blandt landets omkring 2.000 druesorter.

Historien om Prosecco, den Italienske champagne

Navneskiftet Prosecco-Glera skete i 2009, da Conegliano-Valdobbiadene blev forfremmet til fuld DOGC status (det højeste niveau af italiensk vinkvalitet). I lyset af denne kampagne blev det besluttet, at navnet Prosecco udelukkende skulle forbeholdes vine, der var omfattet af Italiens officielle Prosecco- betegnelsestitler og ikke skulle bruges til druesort. Den Europæiske Union ratificerede dette, hvilket effektivt gjorde det ulovligt for vinproducenter overalt uden for det nordøstlige Italien at mærke deres vine som "Prosecco". Der er slående ligheder mellem denne historie og Tocia Friulano. 

De forskellige varianter

Prosecco sorten er faktisk flere sorter snarere end en enkelt. Selv om visse myndigheder hævder, at der er snesevis af undervarianter og biotyper, koges disse i praksis ned i tre nøgleformer: Prosecco Lungo , Prosecco Tondo og Prosecco Nostrano. Udskift "Prosecco" med "Glera" efter behov. Og netop når du troede, at det ikke kunne blive mere komplekst, i Colli Euganei går sorten efter deres lokale synonym Serprina. 

Desværre er oprindelsen af disse sorter er lige så uklar og kontroversiel som deres forskellige navne. Den mest åbenlyse og og den der er nemmest at tro på er, historien at Prosecco stammer fra byen Prosecco, der ligger nær den italiensk-slovenske grænse. 

Produktionen i dag

Italiensk vin produceret af Glera er næsten altid enten frizzante eller spumante. Et par stillevine fremstilles også af Glera, men ikke i nærheden af ​​samme skala som de mousserende vine, der eksporteres så vidt ud over hele kloden. Proseccos verdensomspændende popularitet har resulteret i mange efterligninger af stilen, hvilket er en af ​​hovedårsagerne til, at de italienske myndigheder søgte international juridisk beskyttelse af navnet "Prosecco" tilbage i 2009.

Mange vil sige at Prosecco er Italiens spumante svar på Champange, og hvor Spaniens har Cava. I mange år var det kun Champange der gik for at være den "eneste gode" spumante, men den tid er ovre. I dag er alle tre at finde i de fleste butikker, og der bliver fakrisk produceret lidt flere Prosecco flasker end Champagne, men ikke mange. Hvor Champagne ofte har deciderede årgange, er dette ikke lige så udbredt ved Prosecco. Champange har til sammenligning også 7 niveauer efter hvor søde de er, her har Prosecco kun tre - nemlig BRUT, Extra-Dry og DRY.