Skaldyr

Om kollektionen⇾
Vin og skaldyr hos Den Sidste Flaske

Filtrer Alle filtre

Filtrer

Sorter efter

Bestsellere

Sorter efter

Der blev ikke fundet nogen produkter
Brug færre filtre, eller ryd alt

Når man skal parre vin og skaldyr, skal man kigge på et par ting, hvor tilberedt er det, hvilken smag har det og hvor mørt det er efter det blevet tilberedt. Da der er mange forskellige skaldyr kommer vi bare til at gå over nogle af de mere populære skaldyr. 

Når det kommer til skaldyr generelt, kan man generelt altid bruge en hvidvin med en mellem - kraftig krop, med en tydelig syre. Dette giver dig en vin der matcher rigtig godt med de rige smage som kommer med skaldyr, og samtidig forsvinder vinen ikke i smagen af skaldyr og eventuel smørsovs, som mange servere til skaldyr. 

Som udgangspunkt er et skaldyr defineret ved at være et dyr, der lever i saltvand, og som er beskyttet af et rygskjold eller en skal. Når vi om lidt kigger på listen over skaldyr i forbindelse med madlavning vil du dog hurtigt opdage, af nogle af dyrene på listen, hverken har en skal eller et rygskjold. Dette skyldes, at når man taler om skaldyr i madlavning, er det en sammenfatning af både bløddyr og krebsdyr. 

Lad os kigge nærmere på listen:

Hummer, jomfruhummer, rejer, krabber, krebs, østers og muslinger (f.eks. kammuslinger). Lad os nu kigge nærmere på dem lidt mere dybdegående og få sat herlighederne sammen med nogle fantastiske dråber.

Danmark er et smukt land, som er omringet af vand. I havet er der mange lækkerier, og vi elsker at kredse om os selv og vores gæster med bl.a. skaldyr. Nogle af skaldyrene skal man dog ud for landegrænserne for at finde. For at finde den vin, der passer bedst til lige præcis din skaldyrsret, skal vi her dykke lidt mere ned i skaldyr. For der er alligevel en del forskellige.  

Hummer 

Når det kommer til hummer er det meget populært at servere det sammen med en smørsovs, som man kan dyppe sin hummer i. Derfor er det vigtigt at have en vin der kan stå op imod den her tydelige smag fra hummeren og sovsen. Her Fungere en Burgundy vin rigtig godt, da dens smag ikke forsvinder i den kraftige hummer smag, men i stedet står op imod hummer smagen og balancere den rigtig godt. 

Hummer er en meget populær spise. Dette kan lyde simpelt, men faktisk er en af de mest populære måder at servere den på, sammen med smørsovs til at dyppe hummeren i. Når man vælger at servere hummeren med smørsovs til, vælger man også at lade hummerens kraftige smag komme til fuldt udtryk. Derfor er det her også nødvendigt at vælge en vin, der kan stå op imod den tydelige hummersmag, og ikke mindst smørsovsen. Chardonnay er generelt et godt match til hummer. Du kan også prøve en Bourgogne eller en Zinfandel.

Rejer 

Rejer har en mere blid smag end mange skaldyr, derfor er det vigtigt at tage højde for det, så til simpelt grillede rejer fungerer en Pinot Grigio rigtig godt. Hvis du derimod får dine rejer med en smør baseret sovs eller en cocktail sovs, så fungerer en tør Riesling eller en lidt frugtig rosé rigtig godt. 

Østers 

Østers er blevet meget populære på det seneste, og da østers har en meget kompleks smag er det vigtigt at få en vin til, som kan hjælpe med at fremhæve de her smage fra østers. Her er en Sauvignon Blanc eller en rosé rigtig god, da de begge fremhæver smagen fra østers.

 

Jomfruhummer:

Da jomfruhummer er en af de aller fineste og mest delikater råvare fra havet, bør valget af vin ligeledes falde på en tilsvarende delikat vin i den lidt sødmefulde ende, for at opnå den perfekte harmoni imellem jomfruhummer og vin. For at opnå harmonien mellem denne ultra skønne og smagsfulde skaldyrsret, bør du altså servere en hvidvin med en tilpas sødme. Dette kunne for eksempel være en vin på Pinot Gris, enten en fransk eller tysk variant. Hvis du vil gå all in, kan du også servere en Champagne til jomfruhummeren. Dét er virkeligt en formidabel kombination. Hvis du griller eller gratinere din jomfruhummer i ovnen, må der godt komme lidt mere power på vinen. Her vil en Chardonnay fra enten Californien, St. Washington eller Australien være et perfekt valg. Hvis du har en forkærlighed for Riesling, så servér enten en tysk eller fransk riesling til.

Krabber:

Hvis du skal servere friske krabber, så er Viognier helt klart den bedste vin at skænke i glasset. Et andet godt bud er hvid Côtes du Rhône eller andre vine lavet på Marsanne druen. Skal der være fest, så lad der være fest og find en god Cava eller Champagne, som også er fantastiske sammen med friske krabber. Hvis du derimod servere krydrede krabber, bør du servere dem sammen med australsk Riesling, vine på Verdelho og Viognier fra Australien. Andre gode bud er Sauvignon Blanc fra enten Chile eller New Zealand. 

Krebs:

Siger du krebs, siger du som regel også urter, i særdeleshed dild - men også purløg og persille. Derfor bør du vælge en vin med en vis mængde af urtepræg. Her vil jeg anbefale dig at gå efter en Sauvignon Blanc, som vil gøre sig utroligt godt sammen med krebsene. Hvis lagen ligeledes har noget sødme, bør du vælge en Pinot Gris, som med noget sødme, hvilket vil få det hele til at på op i en højere enhed. 

Muslinger:

Først og fremmest er der 2 typer af muslinger, der er meget udbredt i Danmark. Blåmuslinger og kammuslinger. Og selvom man kunne fristes til at tro, at de begge er muslinger og derfor kan samme type vin gå godt med dem begge, er det ikke helt tilfældet. Blåmuslinger har en lidt gennemtrængende og markant smag. De serveres typisk på en bund af urter, dampet i hvidvin - med eller uden fløde. Derfor bør du vælge en tør hvidvin, der ikke er fadlagret. Hvidvin fra Chablis, Chardonnay og Pinot Blanc er alle virkeligt gode sammen med blåmuslingerne. Alternativt kan du vælge en Riesling fra Tyskland eller Frankrig. Hvis du rigtig skal "flotte" dig, kan du toppe menuen af med Champagne, enten en Brut eller rosé. 

Servere du derimod kammuslinger, bør du vælge en hvidvin med fedme, fylde og en anelse sødme. Kammuslinger har en sødlig smag, hvorfor du skal styre direkte udenom vine med for meget syre og for lidt sødme. Til kammuslinger bør du gå efter en Chardonnay med fedme, fylde og lidt fadsødme er et perfekt match. En Pinot Gris med pondus og sødme kan også give et passende modspil.