Guide: Bliv en mester til at finde en god grillvin

Guide: Bliv en mester til at finde en god grillvin

Grillsæsonen er i gang. Grill og vin er to af danskernes favoritter, som virkelig kan samle alle om bordet. Duften af saftige bøffer, stegte pølser og kartoffelsalat – det kan bare noget. Og det er, som om al mad smager bedre, når det har fået en tur i grillens varme og røg. Sæt det sammen med et godt glas vin. Og voilà, så er hyggen sikret. 

Men hvordan er det nu lige, du afgør, hvilken vin der får hele måltidet til at gå op i en højere enhed? Hold for det første in mente, at en god vin kan komplementere maden, men at det modsatte så sandelig også gælder – nemlig at maden kan komplementere vinen.

Det her er guiden til dig, der elsker at grille. Når du har læst det her indlæg, ved du mere om, hvordan du afgør, hvilken vin der er bedst at servere til forskellige typer grillmad. Det skal både handle om fedtmarmorering, grillsmage af karamellisering, røg, krydderier og meget andet.

Hold fast, nu bliver det godt. 

Hvad kendetegner en vin, som er god til grillmad?

Grillvin er ikke bare en hvilken som helst vin. Det, du smider på grillen, er afgørende for, hvad du bør hælde i dit vinglas. Alligevel er der nogle overordnede smagsfaktorer, der gør en vin til en velegnet parring med din grillmad.

Gå efter en fadlagret vin. Fadlagring overfører træsmag direkte til vinen, samtidig med at fadlagringen blandt andet giver vinen en mørkere farve og mere komplekse aromaer. Det fungerer eminent sammen med retter fra grillen, hvis smag stort set altid er påvirket af røgen. Gå heller ikke ned på alkoholprocent. Den giver vinen en vis varme, som komplementerer grillmad rigtig godt. 

Desuden er grillmad også mere krydret med både salt, syre og sødt end resten af den mad, vi spiser. Kødet har måske fået en marinade, der karamelliserer, som igen tager smag af røgen, eller du drypper citronsaft på de grillede broccoli. Den forstærkede smag i maden har stor indflydelse på, hvordan vinen i dit glas smager. 

Derfor er det vigtigt, at du lige kommer med på, hvordan de forskellige grundsmage påvirker den vin, du drikker. Bittersmag er ikke helt så afgørende for dit vinvalg. Derfor er den ikke taget med her. 

Salt og syre – kalder på kraftigere vin

Hvis du lige har spist noget syrligt eller salt, betyder det, at du opfatter din vin som værende mildere, blødere, mere frugtig og mindre tanninrig, end du ellers ville. På den måde kan salt og syrlig mad og salte snacks (oliven, chips mv.) bære en kraftigere vin. 

Det betyder også, at hvis du synes, en vin bliver for krads til din smag, kan du spise noget salt eller surt. Når du igen går ombord i dit vinglas, vil vinen føles mildere.

Sødt og umami – vil have sødere vine

Søde og umami (smagen af protein) smagsindtryk har den modsatte effekt (af salt og surt) på den mad, du putter i munden. Har du lige indtaget en melon med et stykke skinke omkring eller honningmarineret kylling, vil vinen føles mere tør, mindre frugtig, mere bitter og mere rig på tanniner, end hvis du ellers smagte den. 

Så sidder du til en gæstemiddag og synes, at vinen er lige en tand for blød og frugtig til din smag, så put mere salt eller citron på din mad. Prøv så at smage vinen igen. Den er mindre frugtagtig nu, ikke?

Inden vi skal dykke ned i de forskellige grillretter, får du lige et godt råd med på vejen: Køb en flaske ekstra af den vin, du tænker at servere til gæstemiddagen. Så har du mulighed for at smage på vinen før selve dagen. Det er så superærgerligt at åbne en flaske vin, som det viser sig, at du ikke kan lide. 

Sådan vælger du den bedste grillvin

Fra nu af bliver det mere konkret. Nu skal vi nemlig se på, nøjagtig hvilke typer vin der er bedst til den mad, du griller. Vi starter med vin til kød fra grillen, så ser vi på alt godt fra havet, og til sidst tager vi lige en tur omkring vin til grønt fra grillen. 

Vin til din grillkylling

Her er der forskel på, hvor krydret og marineret din kylling er. En helt traditionel grillkylling parres skønt med lette vine som Pinot Noir-rødvin eller Chardonnay-hvidvin. 

Har du kastet dig ud i at smøre din kylling med en intens og aromatisk marinade, skal du nærmere over i retning af rødvine på Primitivo- eller Zinfandel-druer for at komplementere grillkyllingen bedst muligt. Foretrækker du hvidvin til din kylling, er en fadlagret Chardonnay et rigtig godt bud.

Vin til grillpølser

Kan man overhovedet servere vin til grillpølser? Svaret er ganske enkelt ja. Og her skal du tænke over at vælge en grillvin med sødme og et lavt indhold af tanniner, som samtidig er høj på alkoholprocenten. Den vin, du vælger, skal både opveje selve pølsen og sødmen i den dyppelse, du spiser til. 

Det er lige et job for en relativt sød Pinot Noir med et lavt tanninindhold. Ellers passer Syrah og Rhône også godt til grillpølser. 


Vin til grillkød med barbecue (f.eks. spareribs)

Grillspyd, spareribs og kylling smurt godt ind i en aromatisk og krydret grillmarinade med BBQ-smag. Det kalder på en amerikansk rødvin som Zinfandel, der med sødme, kraft og frugt kan spille op imod det smagfulde måltid. En australsk Shiraz vil også være et rigtig godt match. 

Vin til burger med grillet bøf

Der er ingen tvivl om, at der er en vinkombination, som vinder over dem alle, når vi taler om burger. Din grillede burger skal serveres med en rødvin fra burgerens eget hjemland – nemlig en amerikansk Cabernet Sauvignon eller en Zinfandel fra Californien. 

Vinen skal spille op imod både smeltet ost, rå løg, bøffen og ketchuppen. Det job kan en italiensk Primitivo, en Beaujolais eller en Merlot også klare. Vil du gerne have hvidvin til din burger, skal du køre den ned med en af de oversøiske Chardonnay’er enten fra Australien eller Californien. 

Vin til grillet fisk

Vælg en vin til din grillede fisk, som passer til fiskens særegne smag. Der er forskel på, om du griller en laks eller en hvid fisk. En fadlagret Chardonnay – gerne italiensk – eller en frisk rosévin vil dog ofte være det sikre valg, som matcher det røgede grillpræg, som det lyse kød tager fra grillen. 

Til grillet fisk kan vi især anbefale hvidvine lavet på Sicilien eller Sardinien. De er friske og salte i smagen, hvilket fremhæver alt det bedste i din grillede fisk. 

Rødvin er generelt svært at servere til fisk. Når indholdet af tanniner møder fiskeolie, opstår en let metallisk smag, som let kan ødelægge helhedsindtrykket. 

Vin til grillet grønt

Grøntsager, som er stegt på grillen, går rigtig godt sammen med fadlagret hvidvin eller frisk rosé. Det er et rigtig godt udgangspunkt. Dog skal man huske, at der jo findes både sure, søde og umami grøntsager. Går du efter en kraftig hvidvin eller en let krydret Pinot Noir, går du sjældent skævt. Undgå derimod en for tør hvidvin, da sødmen i de grillede grøntsager, som ofte karamelliserer en smule, skal matches i vinen. 

Køb den bedste vin til grill hos Den Sidste Flaske

Savnede du vin til din lammekølle? Så læs mere her

Vidste du, at vi har samlet en hel madguide, hvor du let kan vælge den bedste vin til maden, du har ved hånden, ud fra særskilte kategorier af mad.

Har du lyst til at smage flere forskellige typer vine, som vi har udvalgt specielt for deres evne til at balancere gode grillretter? Så læs om vores Årets Grillkasse her.

Her er lidt anbefalinger

emblem
emblem
💸 Ekstra nedsat
🔥 Bestseller
🚚 Egen import

Primitivo Susumaniello Salento Boccantino 2023

Blød Rødvin
Italien, Puglia
Af Boccantino

55 kr

119 kr

54%
🔥 Bestseller

Pirovano Beatrice Collezione Primitivo 2023 IGT

Blød Rødvin
Italien, Puglia
Cantine Pirovano Af Cantine Pirovano

59 kr

109 kr

46%
💸 Ekstra nedsat
🔥 Bestseller

Beatrice Collezione Appassimento 2023

Frugtig Rødvin
Italien, Puglia
Cantine Pirovano Af Cantine Pirovano

59 kr

119 kr

50%
🔥 Bestseller

Barolo Marchesi Falletti 2018

Italien, Barolo
Af Paola Sordo

139 kr

249 kr

44%