Pinot Gris
Den populære drue kendes under flere navne. Her kan du læse om druens historie og finde ud af alt hvad du har brug for at vide, for at du kan vælge den bedste vin til dig!
Hvad er forskellen på Pinot Grigio & Pinot Gris?
Pinot Grigio og Pinot Gris er i virkeligheden den samme druetype. Det er en hvidvinsdrue, med gråligt/pink drueskind, deraf navnet ”gris”, altså grå på fransk. Oprindeligt kommer druen fra Frankrig, hvor den stadig produceres - mest i Alsace - under navnet Pinot Gris. Lige på den anden side af grænsen til Italien er druen kendt som Pinot Grigio. Og selvom druen stammer fra Frankrig, kan vi takke italienerne for at gøre den så populær som den er blevet.
Dog er der nogle vigtige forskelle at pege ud, når du skal overveje om det skal være den ene eller anden variant. For selvom druen er den samme, bliver der produceret meget forskellige slags vine af dem.
Den ultra-populære, italienske variant, Pinot Grigio er typisk en let vin, med friske florale aromaer og et strejf af krydderier.
I kontrast er den franske Alasace-variant, Pinot Gris, mere teksturrig, krydret, og kraftig. De har også som regel bedre lagrings- og aldringspotentiale.
Klassisk Pinot Gris/Grigio
Pinot Grigio har i lang tid været en af de mest populære druer, men har særligt de seneste år blevet til en favorit og fast inventar hos mange danskere. Selvom druerne er blå-røde i farven, er det næsten kun hvidvin og lidt rosé, der bliver lavet af druen. Ofte har vinene et højt alkoholindhold op til omkring 13%.
Et Italiensk ikon
Pinot Grigio er mere end bare en drue i Italien; det er en levemåde. Druen er blandt landets vigtigste og står for knap halvdelen af hele verdens produktion. Specielt i Norditalien i områderne Syd-Tyrol og Veneto, Trentino og Friuli - druerne er at finde over alt. Der kan dog være stor forskel alt efter hvor vinen kommer fra. I Syd-Tyrol er Grigioen rig og mineralsk, karakteristisk for de stenrige vingårde i området. I Veneto er vinen mere delikat med mindre alkohol. Trentino producerer kraftigere vine, og i Friuli kommer de mest elegante - og dyreste som regel fra.
Madguide
Med sprøde, frugtige eller fyldig modne noter – og nogle gange intense trænoter på grund af egetræstønderne den er modnet i – har pino grigios en meget alsidig aromarækkevide. Som en gæst ved middagsbordet er den bredtfavnende, men passer også supergodt som en velkomstdrink. Til maden smager den dejligt med det klassiske italienske køkken. Den er god med friske salater, minestronesuppe, lette gryderetter, men også med pasta, fisk, skalddyr og mild ost. De mere fyldige og stærke pinot passer også rigtig godt med fjerkræ og lette stege. Den modne smag med en elegant sødme er altid en god sammensætning med desserter, særligt de italienske desserter som tartufo eller tiramisu. En Pinto Grigio er også fantastisk sammen med vildtkød eller en stærk ost. En pinot grigos er et super bud på en vin til et godt måltid og er en fremragende gæst til en sommer grillaften.