Danmark er som vinland et af de ”unge” og sent tilkomne lande. For blot 20 år siden ville Danmark, som egentligt vinproducerende land, blive opfattet som en spøg, hvilket netop skyldes det sene indtog på vinscenen. Dette har dog ændret sig radikalt, og særligt de seneste år har den danske vinproduktion taget til med et stødt stigende antal vingårde samt international anerkendelse, opmærksomhed og hæder.
Danmark er som vinland et af de ”unge” og sent tilkomne lande. For blot 20 år siden ville Danmark, som egentligt vinproducerende land, blive opfattet som en spøg, hvilket netop skyldes det sene indtog på vinscenen. Dette har dog ændret sig radikalt, og særligt de seneste år har den danske vinproduktion taget til med et stødt stigende antal vingårde samt international anerkendelse, opmærksomhed og hæder.
Historie
Den danske vintradition går tilbage til 1980’erne, men den egentlige vinproduktion tog først for alvor sin begyndelse i 1993, hvor den danske pioner inden for dansk vinavl, Michael Gundersen, plantede sin første vinstok af druesorten ”Rondo” på gartner Torben Andreasens mark ved Avedøre. Dette blev startskuddet til udviklingen af Foreningen af Danske Vinavlere i samme år, der samlede tyve vinentusiaster – samt efterfølgende grundlæggelse af Danmarks første vingård, Dansk Vincenter, i 1999 af blandt andet Michael Gundersen.
Siden da er Danmark, som vinland, vokset markant og har officielt fra årtusindeskiftet været godkendt af EU som kommercielt vinproducerende land. Foreningen af Danske Vinavlere er vokset til over 1.200 medlemmer, hvoraf 20-25 er registrerede til kommerciel drift med salg af vine. Dyrkningen fordeler sig over 20 hektar danske vinmarker, der årligt leverer cirka 50.000 flasker vin.
Områder, klima og produktion
Danmark er opdelt i fire vindyrkningszoner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm – med betegnelserne ”Regionalvin fra” efterfulgt af den pågældende dyrkningszone. Kvalitetsniveauet inden for danske vine er stødt stigende og har modtaget international hæder – heriblandt den danske vingård, Skærsøgaard, der er blandt Danmarks største vinproducenter og mest medaljevindende vingård.
Den unge og fremvoksende vinindustri i Danmark bærer præg af det relativt kolde skandinaviske klima, hvilket skaber et lavt udbytte og kvalitetsvine med et højt æble/syreniveau, lave sukkerværdier og umodne tanniner. Det giver særligt gode dyrkningsbetingelser for mousserende vine og rosévine, mens importen af vine fortsat domineres af rødvin med hele 66 % af den samlede vinimport.