Tilføjet til kurv

Plakater
Tilføj 6 fl. eller for 350 kr, og få fri fragt!

Lær noget fra bloggen!

Vi er altid klar til at hjælpe!

Denne hjemmeside indeholder produkter og varer der ikke må sælges til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er 18 år eller ældre.

Flaskeposten

Jaja, lugt bare til korken - men helt ærligt...

Vin kan godt være kompliceret, det forstår jeg godt...

Men nogle gange er det altså også mere forvirrende end det behøver at være...

Her er et rigtig godt eksempel: Jeg har lige været afsted med et par venner i Amsterdam og vi bookede bord på en rigtig lækker restaurant (ja hovedet har det stadig ikke helt godt efter den tur i weekenden). Vi bestilte en RIMELIG dyr flaske vin. Den kære sommeliertjener åbnede flasken og præsenterede herefter "korkproppen" til en af mine venner.

... Hvem lugtede så til korken? Ja - det gjorde min gode ven Christian.

Sommeliermakkeren viste det værste udtryk i øjnene... De rullede næsten om bagved hjernen på ham og så startede det vi alle frygtede: Et gigantisk foredrag om hvorfor fanden min gode ven var så antik og valgte at lugte til korken. Forsatan mand... Det er det værste du kan møde på en restaurant.

Det viser sig så, at korksnusning er et temmelig kontroversielt emne. På den ene side har du "Ikke lugt korken"-typen, og den endnu mere ustabile "Seriøst, hold din næse væk fra korken"-typen... Herefter kommer så holdet af: "Vær venlig at sniffe til korken!"-typerne. Selv blandt sommeliers føler jeg ikke helt der er et klart svar på det her. Jeg har oplevet alle tre dele, på tre rigtige gode restauranter og bliver lige forvirret hvergang.

Så rejser spørgsmålet sig, hvad gør du, når en sommelier nærmest ceremonielt præsenterer dig for en kork?

Sagen om korksnifning


Der er virkelig kun en logisk grund til at snuse til en korkprop - for at opdage spor af TCA. Og de fleste mennesker ved faktisk ikke hvad det helt præcist lugter af (hurtigt tip herfra: det er som en funky fugtig kælder eller et styk vådt pap). Selv den mest trænede vin-sniffer, som kan lugte bare en smule TCA, vil i alle tilfælde smage vinen for at bekræfte mistanken om en dårlig flaske. Det gør jeg i hvert fald stadig efter otte år i branchen...

Fakta om "prop"

Hvis din vin lugter som våd karton, mugne gymnastiksokker eller en klam kælder, er chancerne for, at den er korket - RIMELIG STOR. Afdanket kork også kaldt prop, er forårsaget af et kemikalie kendt som TCA (teknisk kendt som 2, 4, 6-trichloranisol). Det faktiske antal af dårlig kork er svært at give tal på, men korkleverandørerne vurderer, at 1-2% af alt kork kan blive påvirket af det...

Men hvad ender det hele så med?

I modsætning til andre vinritualer som dekantering, hvirvling i glasset og slubren i munden - giver lugtning af korken ikke et væld af praktisk værdi faktisk... Sandheden er, at det er temmelig meningsløst. Men også meget ufarlig. Så det at kaste en dom over min gode ven som Christian, for at lugte til en korkprop, virker lidt unødvendigt - for ikke at sige meget unødvendigt. Bare lad alle få deres "snif" på, lad dem være færdige med det og hæld så det pokkers glas op til dem.

Hvad lærer vi så af det? Det betyder ikke en skiiii' hvad du gør med den korkprop. Lugt til den eller ikke. Kast den i papirkurven eller tag proppen med hjem. Gem propperne til et dit næste håndværksbaseret projekt, så ender du sikkert også på pinterest.

Bare husk at det vigtigste er at nyde vinen. Tænk ikke for meget over det. Der er virkelig ikke noget rigtigt eller forkert i vin-gamet.

Mvh,
Tobias

Kommentarer
3 kommentarer
 • Peter Aaen

  ”At snuse eller ikke at snuse” en sommeliers synspunkt…

  (måske lidt lang indlæg, men der er stand-up til sidst😊)

  Der er mange ting at tage hensyn til når man som sommelier skal servere en vin på en restaurant. Hele det ”cirkus” at åbne vinen og skænke den i glasset er bundet i dyb tradition og kan vel nærmest beskrives som et ritual der skal overholdes meget nøje. Gæsten bestiller vinen og tjeneren henter den, viser etiketten som gæsten godkender – ja det er den jeg har bestilt. Dernæst skal vinen åbnes og der skal snuses til proppen. Fra front, fra siden etc. Her er det tjeneren har mulighed for at fange om der skulle være en evt. fejl på vinen, ofte prop, eddikestik, oxidering eller lignende. Gæsten får lov til at smage (ofte bliver der her skænket 1 cl op i et stort vinglas hvilket gør det såre umuligt at bedømme hverken duft eller smag.) Under denne proces fortæller tjeneren om vinen. Druesammensætning, evt. fadlagring osv. En hurtig anekdote om vinproducenten eller han/hendes hund. Når gæsten så har godkendt vinen, kan der skænkes op, til gæsterne først og bordets vært til sidst. Alle roser vinvalget i klare toner. Så er vi i gang og alle kan ånde lettet op. Er der ikke spildt vin på dugen er det ekstra godt, ellers kommenteres dette og der halvgrines en smule.
  Det er måske beskrevet karikeret, men i store træk er det sådan det foregår de fleste steder. Sådan har jeg selv gjort det, eventuelt med flere finurligheder, et utal af gange over mange års arbejde som tjener/sommelier på restauranter i alle prisklasser, fra toprestauranter til restauranten på Spejdernes Lejr 2017.
  Under hele dette ritual er det pivhamrende let at få gæsten til at ligne en komplet idiot, da vedkommende med 95 % tilfælde ikke ved bare i nærheden af det samme om vin og de vine der er på vinkortet som tjeneren/sommelieren. Jeg har beskæftiget med vin på fuld (pun intended😊) tid i 15 år, og det må da forventes at en tjener har sat sig bare lidt i vinene på kortet.
  Oplevelsen i Amsterdam er helt utilgivelig i mine øjne, det er da det først og fremmest må være tjenerens job at få gæsterne til at føle sig godt tilpas, ikke ydmyge dem og komme med bedrevidende foredrag. Jeg forventer da heller ikke at få voksen-skældud af min revisor blot fordi jeg ikke lige er skarp i det nyeste appendiks til skattecirkulære nr. dit-dat eller dut.
  Jeg snuser altid til proppen, både på spidsen og på siden, hver gang. Både derhjemme eller hvis jeg får den stukket i hånden på en restaurant. Hvorfor? Jeg er stadig nysgerrig, jeg vil stadig gerne dufte om jeg kan fange prop eller noget andet i den. Det er langt fra alle vine med TCA der kan fanges i duften af prop, det kan som skrevet står bedst fanges i glasset. Dog skal det være en meget kraftig prop hvis den skal fanges på 1 cl. Derfor skænker jeg altid nærmest et hélt glas vin op hvis gæsten gerne vil prøvesmage. Tanken bag er at hvis der TCA skal glasset jo skiftes alligevel og vinen er betydeligt lettere at bedømme for gæsten.
  Med hensyn til ritualet, har jeg for det meste droppet det. 99% Af vinene bliver åbnet i tjenergangen, tjekket for fejl og dernæst skænket for gæsterne. Jeg er af den overbevisning at det er bedre service at servere en vin jeg ved er i orden, så gæsterne ikke selv skal tage stilling til om vinen er ok eller ej.
  Men den bedste til at forklare dette er nok Michael McIntyre:
  https://www.youtube.com/watch?v=CqpW1SGALjA
  Mvh
  Peter


 • Michael Svensson

  Jeg er fornylig af en af “mine” vinmænd med rigtig mange år i branchen blevet belært om, at man i stedet for – som man almindeligvis gør – at snuse til enden af proppen bør snuse til siden af proppen. Måske er pointen, at evt. TCA-spor bedst afsløres ved at snuse til den rene kork og ikke den, der er gennemvædet af vinen. Tja, det giver måske mening, men hermed altså endnu en “kork-snuse-skole”.


 • Mikkel Wendelboe

  God pointe. Det er jo bare dumt lir. I stedet for at sniffe til korken, så kan man blot dufte til vinen i glasset. Prop er ret tydeligt.

Kan vi hjælpe dig med noget?

Så skriv til os på livechatten eller send os en email.

Start chat Send email
100% tilfredshedsgaranti
Hurtig & fri levering v/6 fl.
DK's bedste netpriser
Personlig kundeservice
Medlemsbonus
Få rabat på din første ordre
Automatisk deltagelse i konkurrencer
Notifikation om dagens vin
×
Welcome Newcomer