Ja ja, lugt bare til korken - men helt ærligt...

Ja ja, lugt bare til korken - men helt ærligt...

Vin kan godt være kompliceret, det forstår jeg godt...

Men nogle gange er det altså også mere forvirrende end det behøver at være...

Her er et rigtig godt eksempel: Jeg har lige været afsted med et par venner i Amsterdam og vi bookede bord på en rigtig lækker restaurant (ja hovedet har det stadig ikke helt godt efter den tur i weekenden). Vi bestilte en RIMELIG dyr flaske vin. Den kære sommeliertjener åbnede flasken og præsenterede herefter "korkproppen" til en af mine venner.

... Hvem lugtede så til korken? Ja - det gjorde min gode ven Christian.

Sommeliermakkeren viste det værste udtryk i øjnene... De rullede næsten om bagved hjernen på ham og så startede det vi alle frygtede: Et gigantisk foredrag om hvorfor fanden min gode ven var så antik og valgte at lugte til korken. Forsatan mand... Det er det værste du kan møde på en restaurant.

Det viser sig så, at korksnusning er et temmelig kontroversielt emne. På den ene side har du "Ikke lugt korken"-typen, og den endnu mere ustabile "Seriøst, hold din næse væk fra korken"-typen... Herefter kommer så holdet af: "Vær venlig at sniffe til korken!"-typerne. Selv blandt sommeliers føler jeg ikke helt der er et klart svar på det her. Jeg har oplevet alle tre dele, på tre rigtige gode restauranter og bliver lige forvirret hvergang.

Så rejser spørgsmålet sig, hvad gør du, når en sommelier nærmest ceremonielt præsenterer dig for en kork?

Sagen om korksnifning

Der er virkelig kun en logisk grund til at snuse til en korkprop - for at opdage spor af TCA. Og de fleste mennesker ved faktisk ikke hvad det helt præcist lugter af (hurtigt tip herfra: det er som en funky fugtig kælder eller et styk vådt pap). Selv den mest trænede vin-sniffer, som kan lugte bare en smule TCA, vil i alle tilfælde smage vinen for at bekræfte mistanken om en dårlig flaske. Det gør jeg i hvert fald stadig efter otte år i branchen...

Fakta om "prop"

Hvis din vin lugter som våd karton, mugne gymnastiksokker eller en klam kælder, er chancerne for, at den er korket - RIMELIG STOR. Afdanket kork også kaldt prop, er forårsaget af et kemikalie kendt som TCA (teknisk kendt som 2, 4, 6-trichloranisol). Det faktiske antal af dårlig kork er svært at give tal på, men korkleverandørerne vurderer, at 1-2% af alt kork kan blive påvirket af det...

Men hvad ender det hele så med?

I modsætning til andre vinritualer som dekantering, hvirvling i glasset og slubren i munden - giver lugtning af korken ikke et væld af praktisk værdi faktisk... Sandheden er, at det er temmelig meningsløst. Men også meget ufarlig. Så det at kaste en dom over min gode ven som Christian, for at lugte til en korkprop, virker lidt unødvendigt - for ikke at sige meget unødvendigt. Bare lad alle få deres "snif" på, lad dem være færdige med det og hæld så det pokkers glas op til dem.

Hvad lærer vi så af det? Det betyder ikke en skiiii' hvad du gør med den korkprop. Lugt til den eller ikke. Kast den i papirkurven eller tag proppen med hjem. Gem propperne til et dit næste håndværksbaseret projekt, så ender du sikkert også på pinterest.

Bare husk at det vigtigste er at nyde vinen. Tænk ikke for meget over det. Der er virkelig ikke noget rigtigt eller forkert i vin-gamet.

Mvh.
Tobias