5 Grunde til at vinbønder elsker den hjerteskærende drue pinot noir

5 Grunde til at vinbønder elsker den hjerteskærende drue pinot noir

Det er druen, der har knust tusind vinbønders hjerter. En variant så foranderlig at den er blevet døbt “hjerteknuser-druen”, pinot noir er en sand pain in the ass, på godt engelsk, at få rigtig. Som Napa Valley vinlegenden André Tchelistcheff formulerede det: “Gud lavede cabernet sauvignon, mens djævlen lavede pinot noir.” Men man må give djævlen lidt credit alligevel; for når en pinot noir er god, er den værd at komme i helvede for.

Kompleks, elegant, blid; Pinot Noir er en all-rounder elsket af både vinsnobbe og hverdagsdrikkere. Druen er dog også godt på vej til at blive en af Australiens yndlingsdruer da over 50.000 ton Pinot Noir-druer blev knust sidste år.

Så til ære for en af vores yndlingsrødvine, kommer her 5 grunde til at vinproducenter ikke kan lade være med at falde bagover for den hjerteskærende drue.

1. Forfaderen for fin vin som vi kender det i dag

Har du nogensinde hørt om den lille vin-region kaldet Bourgogne? Når man snakker om røde Bourgognevine kan det kun være pinot noir. pinot noir er en af verdens ældste varianter og burgundere har perfektioneret den siden Middelalderen. I sin tid som sommelier, inden han startede sin vingård i Oregon, Maison Noir Wines, har André Hueston Mack krydset sin vinliste ved at besøge nogle af USA’s fineste restauranter. Bourgogne pinot noir var en af hans favoritter - utvivlsomt også fordi pinot noir går så godt til mad. ”Alle de fantastiske vinlister (ranglister, red.) jeg har lavet, er bygget på red og hvid Bourgogne,” udtaler han sig. Efter at have startet sin egen vingård, blev André nødt til at prøve sit held med den skønne drue: ”Med dens parfumerede aroma og silkebløde tekstur er den forførende”. Vi kan kun erklære os enige!

Skulle du have lyst til at prøve en lækker Bourgogne rødvin, har vi bl.a. Domaine Antonin Guyon, der har lavet en fantastisk pinot noir. 

 
2. Druen, der kan det hele

Lige nord for Bourgogne ligger en anden fransk vin-by og lurer; fødestedet for den boblende Champagne. Og druen der dominerer området? pinot noir. Vi ved hvad du tænker; pinot noir er en rødvinsdrue. Om end du har ret, er pinot noir sammen med chardonnay og pinot meunier den gyldne trekløver bag verdens mest kendte bobler. Pinot noir er også fast inventar i bobler uden for Champagne, med mange traditionelle mousserende vine fra hele verden (inklusiv en af vores favoritter, Bacio della Luna Pinot Rosé). 

 
3. Den er bevis på at god vin starter på vinstokkene

Når man begiver sig ud i et forhold med pinot noir, er vinavleren vinproducentens ultimative wingman. Med sit notorisk tynde skind er pinot noir’en krævende druesort at passe lige fra de første blade viser sig til druerne er modne og plukkeklar. Solskoldning, frost, kulde, sygdom, insekter, råd, vind, sumpet jord og listen kunne forsætte for evigt - det er med andre ord en udfordring at lave en god pinot noir. Og kampen stopper ikke efter den lavtydende variant er blevet plukket. Pinot noir kræver nemlig en yderst blid håndtering og gæring samt ekstrem forsigtighed under modningen. På trods af alt dette, er det en udfordring vinbønder som André ikke kan modstå.

 
4. Den fortæller historien om stedet

Skrøbligheden, der giver pinot noir sit divaomdømme, er også det, der gør den så nem at elske – den fortæller om sin herkomst som ingen anden. Pinot noirs terroir (det vil sige dens geografiske, geologiske og klimatiske forhold) skinner igennem i hver flaske. Det mest klassiske område, Bourgogne, producerer en velduftende og krydret pinot noir. Pinot noir fra Australien, især i de kølige regioner som Adelaide Hills, Tasmanien, Mornington Peninsula og Yarra Valley, bliver mere og mere kendt som lettere vine med bløde tanniner. (Ikke for at prale, men vores tasmanske pinot noir, Dalrymble er helt fantastisk). 

Pinot noir fra New Zealand er som regel ”større” med mindre syre (prøv Hans Herzog Pinot Noir 2013 af en af vores yndlingsvinproducenter – stol på os), mens pinot noir fra Californien som regel også er kraftigere og frugtig. I USA kigger André nordpå til Willamette Vally i Oregon. ”Den har frugten, du associerer med Californien og tanninerne, du kender fra Europa, og de mødes på den mest fantastiske måde”, siger André. ”Hvert år er det mit job at forsøge at fange dette møde og putte det i hver flaske”. Hvis du har været så heldig at få hænderne i en flaske pinot noir fra denne bandebrydende amerikanske region, ved ud hvad han taler om.

 
5. Hjerteknuseren 

Vil du gerne forbedre dine færdigheder som vinproducent? Med pinot noir kommer hæderen. Hun er en ondskabsfuld elskerinde, men en god årgang kan få vinproducentens hengivenhed tilbage i højeste grad. Pinot noir ligger konstant øverst på ranglisten over verdens mest prestigefyldte dråber (dem, du finder i den ende af vinlisten, der kan få sommelierer til at fælde en glædeståre), og kritikere kan ikke få nok af den. Det betyder ikke, at det er umuligt at finde en pinot noir, der får munden til at løbe i vand, i den anden ende af spekteret, men det kan være pengene værd, hvis du er villig til at bruge lidt flere penge for virkelig at smage sortens kompleksitet. ”Den udvikler sig i glasset og skaber en samtale, hver gang du løfter glasset”, siger André. Hans kendskab til vanskeligheden af at erobre pinot noir øger kun nydelsen, insisterer han.

Så næste gang du kører en lækker pinot noir rundt i glasset, tag et øjeblik og send en tanke til vinproducenten. De har overlevet en kærlighedsaffære med hjerteknuserdruen, og flasken fortæller historien.