Alt om Amarone

Alt om Amarone

Amarone della Valpolicella er en af de få vine, vi betegner som total blærerøvscertificeret, og med god grund! Amarone står i en klasse for sig selv og er en ud af fire italienske vine, der har opnået officiel DOCG-status (den højeste klassificeringsorden). 

De fleste kender Amarone, men undgår at købe dem på grund af deres høje prismærker. Derfor har Den Sidste Flaske altid gode priser og tilbud på den eftertragtede vin, så vi alle kan være med.

 

Billede fra Wine Folly

 

Hvad er Amarone vin?

Amarone vinen er en særligt distinkt vin og kan ikke uden videre sammenlignes med andre vine som sådan. Den har en markant "rosinagtig" næse, ekstremt rige og koncentrerede smage, der er elegante uden at være helt overdrevne. 

Det er typisk en tør vin og på trods af alkoholniveauer, som ofte overstiger 16%, føles det ikke som for meget. På ganen viser den sig i intense lag med tørrede figner, modne kirsebær, kanel, bittersød chokolade og jordagtige smage. Amarone har også lagringsværdi og kan udvikle sig over 10-15 år og ofte mere!

Cantina Negrar Valpolicella Amarone Classico 2015

 

Hvad drikker man Amarone til?

Takket være Amarones rige, runde smag og subtile surhed parres Amarone bedst med tungt kød, rustikke gryderetter og stærke oste som f.eks. en ældre parmesan-makker. 

Hvis du finder dig selv lokalt rejsende i Veneto-regionen, kan du selvfølgelig prøve Amarone til Pastissada de Caval (gryderet på hestekød) som en perfekt parring.

Når du skal parre Amarone og mad, skal du være opmærksom på vinens stil. Der vil typisk være to overordnede stile: traditionel og moderne.

Den traditionelle Amarone har en modnet, kompleks og jordagtig smag med aromaer af tørret sort kirsebær og blomme. Du kan også støde på ældre vintage flasker med oxiderede noter af karamel. 

Til den traditionelle Amarone-smag kan du med fordel parre den med røde bøffer, rustikke gryderetter og marinerede kamben. 

Den moderne Amarone har også en modnet smag, men fremviser mere friske noter af frugt. Smagsnuancen hos en moderne Amarone er en kombination af tørret frugt og ristet eg med subtile noter af vanilje eller kokosnød. 

Smagen af tannin er mildere hos en moderne Amarone vin, og de røde frugter springer mere frem på tungen. Derfor kan du med fordel parre en moderne Amarone vin med svinekød, kalvekød og fjerkræsretter. Så får samspillet mellem vin og måltid lov til at udfolde sig til sit bedste potentiale. 

Både den traditionelle og moderne Amarone vin egner sig desuden særdeles godt til enhver stærk ost. 

Hvorfor er Amarone vinen så dyr?

De fleste Amaroner sælger for 200-300 kr. og det er i den lave ende. Man skulle tro, det var fordi, der var en højt-i-sky-producent bag etiketten eller en big shot-kritiker, der har givet den en perfekt score, men det er det faktisk ikke. 

Overvej lige det her: Den gennemsnitlige flaske Amarone kræver 10,43 kg druer, imens en normal Merlot kun har brug for ca. 1 kg. Det skyldes, at druerne, når de først er høstet, bruger op til 120 dage på at ligge til tørring, hvor de mister op til 50% af deres vægt. 

At fremstille Amarone er en arbejdskrævende proces, der også øger oddsene for, at noget kan gå galt. Når man arbejder under de forhold, kan man godt forstå, hvorfor prisen er, som den er.

Hvordan fremstilles Amarone vin?

Efter høsten sidder druerne på tørrestativer i ca. fire måneder. Det er en proces, som italienerne kalder ”appassimento”. Druerne vil i løbet af tørringsperioden miste næsten halvdelen af deres vægt. 

Når syren metaboliseres, stiger sukkerindholdet dramatisk, hvilket er hovedårsagen til, at alkoholniveauerne i Amaroner ofte er 16% eller derover. 

Skindene begynder også at ændre sig, når de tørrer ud, og tanninerne begynder at danne længere kæder. Dette hjælper bl.a. hjælper med at bidrage til den samlede balance og struktur i den helt færdige vin. 

Efter druerne er knust, gennemgår de en udvidet gæringsproces, før de bliver smidt til fem års lagring — normalt i neutrale slaviske eller franske egefade.

Fremtidige Amarone-druer, der tørrer på stråmåtter

 Amarone druer fra Valpolicella-distriktet

Verona er en malerisk lille by i det nordøstlige Italien, et sted som bla. er berømt for at have huset Shakespeares “Romeo og Julie”. Traditionen er stadig bevaret og demonstreret i middelaldercentret, som huser et amfiteater, der stadig den dag i dag er vært for musik og teater.

De "rullende bakker" i den omkringliggende Valpolicella-region bruges til at dyrke de tre primære druer, som bruges i Amarone: Corvina, Rondinella og Molinara. Klimaet er køligere end andre regioner i Italien, hvilket hjælper med at få det høje syreindhold frem i druerne. 

Druerne, der bruges til at dyrke Amarone med, er normalt de sidste, der bliver høstet i efteråret. Så kan de stille og roligt opbygge de nødvendige sukkerniveauer.

Ripasso — Et billigere alternativ til Amarone

Da flaskepriser nemt kan overstige 200-300 kr. og ofte mere, er Amarone ikke ligefrem din "go-to tirsdag aftens"-vin. Heldigvis findes der også Ripasso Della Valpolicella som du sikkert har mødt under talrige navne som "baby Amarone" "Lillebror til Amarone" "Mini-Amarone" osv... 

Det er en stil, der i 2009 modtog officiel DOCG-klassificering. Ripasso vin er fremstillet ved at tage Valpolicella-juicen og hælde den over de resterende Amarone-rester (altså skindene og de knuste druer). Det giver mulighed for at hente noget af Amarones karakter, uden at det tager titusinde år at producere dem. Det giver en lidt lettere krop ift. Amaronen, men smager fantastisk.

Vores Ripasso fra eget import - se den her

 

Så næste gang du leder efter en speciel flaske vin at nyde, kan du overveje at skubbe til taget med en Amarone. Hvis du aldrig har prøvet Amarone, synes jeg helt klart, at du burde :-). 

Levering med ekspresfart og 100% tilfredshedsgaranti

Find din næste Amarone eller Ripasso på vores lager til landets bedste netpriser. Hold også øje med vores fine tilbud på Amarone og Ripasso — så kan herlighederne komme på middagsbordet, uden det nødvendigvis skal koste dig en syditaliensk bondegård.

Vi sender med ekspresfart, så du modtager dine vine inden for blot 1-3 hverdage. Ved køb af seks flasker eller mere får du desuden fri fragt på forsendelsen. Og som et løfte om vinens kvalitet stiller vi naturligvis 100% tilfredsgaranti 

Mvh.

Tobias