Hvad er den ideelle serveringstemperatur til vin?

Hvad er den ideelle serveringstemperatur til vin?

Hvis du for nyligt har købt en fantastisk flaske vin, så er chancerne for at du gerne vil nyde den til det ypperste ret høj! Man vil gerne nyde flasken, som winemakeren ville have det. Det er vel det tætteste man kommer på den perfekte oplevelse af en individuel vin. For at være sikker på at alle de gode smage kommer frem, er det vigtigt at man servere ved den rigtige temperatur. 

Forhåbentlig har du gemt din flaske korrekt, sørget for at den ikke blive åbnet for ungt eller sent og at du har din total hi-tech propoplukker klar til brug - så du er sikker på du ikke har et uheld ved åbningen af flasken. Det eneste der mangler nu - er blot den perfekte temperatur den skal serveres ved!

Serveringstemperaturer er ikke blot endnu en ny "vin-idé" - at få temperaturen rigtig kan virkelig gøre en stor forskel på hele oplevelsen!

De kolde temperaturer hæmmer alle flavonoider og aromaforbindelser og holder al dybden af smagen 'låst' inde i væsken. Hvis du serverer din vin for varmt ... Så er det som enhver, der har glemt deres Tempranillo på en varm terrasse - IKKE GODT.  Hvis du rammer spot-on, så kan du nyde din vin når den er bedst og anvende alle dine omhyggeligt fyldte smags-evner og dejlig tilpassede gane. Men hvad er den ideelle serveringstemperatur til vin egentlig? Lad os se nærmere på og finde ud af det en gang for alle!

Kølet eller 'stue'-temperatur?

Spørg de fleste og de vil hurtigt sige at hvidvin skal være serveret koldt og rødvin skal være serveret ved stue-temepratur. Men hvad betyder det? For at være helt ærlig, er de her beskrivelser virkelig reduktive og ikke mindst meget ukonkrete. Og hvad værre er - er når de er helt forkerte på den... Det er opskriften på katastrofe. 

Hvis du serverer Pinot Gris fra Alsace ved 5 grader, ender du med en omgang smagsforladt mundvand. Servér en Merlot ved den "typiske" stue-temeperatur I en græsk villa under sommertid (25 grader og derover), vil du hurtige befinde dig et sted, der ikke er særlig rart. Altså, når det kommer til vinen i hvert fald. 

"Stue-temperatur" er I  det hele taget en misledende måde at fortælle hvilke grader din vin skal serveres på. Før centralvarmen blev normalt i de fleste hjem, var der gængse hjem (navnligt i Frankrig hvor opstandelsen er) betydeligt koldere, end de er den dag i dag. Hvad der egentlig menes med stuetemperatur er faktisk kældertemperatur; et sted omkring 10 grader og 13 grader, hvilket er ideelt til langt de fleste rødvin. 

Ligeledes bør dine hvidvine ikke serveres lige fra køleskabet, da alt du vil smage er syren og lidt mere dertil. De fleste hvidvin skal serveres ved over 6 grader, og fyldigere hvidvine som Chardonnay og Viognier serveres bedst mellem 10 grader og 13 grader. Det bedste bud er at få dig en isspand, og brug den i stedet for et køleskab.

Lad os nu være konkrete

Hvis du virkelig vil være HELT perfektionistisk omkring din vintemperatur (og naturligvis har et omhyggeligt termometer for at sikre perfektion hver gang), så er der her en hurtig meget basal guide til hvad div. eksperter ville mene er den optimale temperatur til at servere div. stile af vine til:

  • Fyldige rødvin: 17 - 19 ° 
  • Mellemfyldige rødvin: 14-16 ° 
  • Lysere, frugtagtige rødvin: 12-14 ° 
  • Fyldige hvidvin: 11 - 13 °
  • Medium hvidvin: 8-10 °
  • Dessertvine: 7-8 °
  • Meget tøre, lette hvidvin og Champagne: 6-8 °

Jeg håber i kunne bruge en hurtig guide, til den rigtige temperatur :-)